Egy évtizedre rögzített keretfeltételek a folyamatosan fejlődő vasúti személyszállításért

2013. szeptember 30. hétfő, 00.00 / Utolsó módosítás: 2014. augusztus 15. péntek, 20.36

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 10 éves vasúti személyszállítási közszolgáltatási szerződéseket kötött a MÁV-START Zrt.-vel és a GYSEV Zrt.-vel. Az ünnepélyes aláíráson Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár elmondta, hogy a szerződések kiszámíthatóbb, jobban tervezhető kereteket teremtenek az állami megrendelő és a szolgáltatók számára is.

 

Az egy éves előkészítő munka eredményeként létrejött szerződések 2014. január elsején lépnek hatályba. A dokumentumok a korábbi három helyett tíz évre rögzítik pl. a menetrendek előkészítésével és összehangolásával kapcsolatos előírásokat, a finanszírozás, és ezen belül a bevételekkel nem fedezett indokolt költségek számításának szabályait.

Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára kifejtette:

„Az uniós jogszabályokban és a személyszállítási törvényben foglaltakkal összhangban első ízben köt az állam képviseletében eljáró szakminisztérium hosszú távú közszolgáltatási szerződést a vasútvállalatokkal. A vállalások kiszámítható működési és finanszírozási környezetet biztosítanak, ezzel megalapozzák a vasúti személyszállítás minőségének javítását, járműállományának fokozatos megújítását. A szerződések a közösségi közlekedési szolgáltatások szinten tartásával és fokozatos fejlesztésével elősegítik a munkahelyek megőrzését, erősítik a vasúti szakma társadalmi rangját és megbecsülését. A működési feltételek tartós meghatározása utat nyit a fejlesztési források lehető legnagyobb mértékű hasznosulása előtt a jövőre kezdődő uniós pénzügyi időszakban.”

Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, a GYSEV Zrt. elnöke hangsúlyozta:

„A hosszú távú szerződés kiegyensúlyozott, stabil szabályozási környezetet teremt munkánkhoz, amelynek célja az utazóközönség folyamatosan javuló színvonalú kiszolgálása. Az utóbbi időszakban végrehajtott fejlesztések látható eredményeket hoztak: évtizedek után 2011-ben és 2012-ben is nőtt a GYSEV és a START utasainak száma. Jelentős költséghatékonysági intézkedéseket tettünk, a MÁV Zrt. évtizedek óta először ért el pozitív, 2,9 milliárd forintos üzemi eredményt tavaly, de kedvezően alakultak a GYSEV és a MÁV-START mutatói is. A vasútvállalatok szakemberei együttesen dolgoznak a szolgáltatási minőség további emelésén, a hatékonyság javításán.”

Ungvári Csaba, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója kiemelte:

„Éves szinten több mint 139 millió utas választja belföldi vonatainkat. Köszönjük az utazóközönség bizalmát, munkatársaimmal azon dolgozunk, hogy fejlesztésekkel – amelyek egyrészről a járműpark megújítására, másrészről az utazáshoz kapcsolható szolgáltatásokra irányulnak – komfortosabbá tegyük az utazást. Idén létrejött az újabb 42 FLIRT motorvonat beszerzéséről szóló szerződés, elkészültek az IC+ kocsik prototípusai, az év végére több mint 700 vasúti kocsinkban lesz elérhető az ingyenes wifi szolgáltatás. Emelkedett a kerékpárszállításra alkalmas járművek száma, bővültek a menetjegyváltási lehetőségek az új jegyértékesítési automatákkal. Az aláírt közszolgáltatási szerződés kiszámítható gazdálkodást jelent, amely biztosítja a további fejlesztések lehetőségét.”

Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója elmondta:

„A GYSEV mindig igyekezett magas színvonalon ellátni a magyar és osztrák állam által rábízott személyszállítási feladatokat. Társaságunk hagyományosan nagy gondot fordít a személyszállítás minőségére, és ennek az elmúlt években jelentős eredményei voltak. A most megkötött hosszú távú szerződésnek köszönhetően tovább javíthatjuk a személyszállítás színvonalát Nyugat-Magyarországon.”