Bringázz és vonatozz a munkába!

2013. október 3. csütörtök, 00.00 / Utolsó módosítás: 2014. augusztus 15. péntek, 20.07

MÁV bringásreggeliA MÁV Zrt. és a MÁV-START Zrt. folyamatosan bővíti a kerékpáros utasok számára nyújtott szolgáltatásait. A kerékpáros és a vasúti közlekedés összekapcsolására hívták fel a figyelmet a mai bringásreggelin is: a MÁV Székházzal szemben, a népligeti kerékpárút mellett kerekezőket látva vendégül.

Bringázz és vonatozz a munkába!

Ma reggel 7 és 9 óra közt több mint 200 kerékpárost vendégelt meg péksüteménnyel a MÁV és a MÁV-START a népligeti kerékpárútnál felállított standon, kapcsolódva az országos Bringázz a Munkába! kampányhoz. A MÁV Csoport ez által is a vasúti és a kerékpáros közlekedés összekapcsolására kívánta felhívni a figyelmet. Évről évre egyre többen szállítják biciklijüket a vonatokon, évente több mint 300 ezren utaznak kétkerekűjükkel együtt, a MÁV pedig komoly fejlesztéseket végzett e téren, bővítve kerékpáros szolgáltatási kínálatát.

A MÁV Csoport kiemelt figyelmet fordít a kerékpárjukat a vonaton is magukkal vinni kívánókra, tavasztól őszig egyre több kerékpárszállító kocsi vagy arra alkalmas térrel rendelkező szerelvény közlekedik az ország több vonalán. A budapesti elővárosi forgalomban pedig szinte minden vonaton kényelmes kerékpárszállítási lehetőséget biztosítunk.

420 forintért a nagy tavakhoz – egész évben

Egész évben kedvezményes kerékpáros túrajeggyel várjuk a Balatonhoz, a Fertő tóhoz és a Tisza-tóhoz kirándulókat. Ennek előnye, hogy az adott térségbe az ország bármely területéről, a megtett távolságtól függetlenül, 420 forintért szállíthatja kerékpárját. A túrajeggyel nemcsak a tavakhoz lehet a kerékpárokat elszállítani, hanem a tó körüli állomások, megállóhelyek között utazva nem kell újabb biciklis jegyet váltani, csupán az adott útra érvényes menetjeggyel kell rendelkezni.

Átalakított kerékpárszállító kocsik

A meglévőkön túl idén újabb nagy kapacitású – használt kocsikból átalakított – kerékpárszállító kocsik álltak forgalomba, ezek a járművek a Balaton északi partján közlekednek tavasztól őszig. Emellett 2013-ban további személykocsikban alakítottunk ki kerékpárszállító szakaszt (még az idén ezen felől kettő elkészül), ahol a kerékpáros együtt utazhat a kerékpárjával. A járművek nyáron a Balaton északi partján közlekednek, nyári szezonon kívül a Dunakanyarba. A most beszerzett 42 Stadler villamos motorvonatban is van kerékpárszállító szakasz, ez is szempont volt a beszerzés során.

 

Bringabarát menetrend

Az utóbbi évek menetrendi fejlesztéseinek eredményeként minden budapesti elővárosi szerelvényen szállítható kerékpár, javarészt korszerű motorvonatokon illetve direkt erre a célra átalakított vezérlőkocsikban. A kerékpáros szezonban a Balaton északi és déli partja felé is közlekedtek nagy befogadóképességű, direkt e célra kialakított kerékpárszállító kocsik. Idéntől újra forgalomba állt – szezonálisan – közvetlen kerékpárszállító kocsi Sopronba, valamint az IC vonatokon megteremtette a MÁV-START a kerékpárszállítás feltételeit: Pécs, Miskolc, Debrecen, Nyíregyháza irányába, továbbá Szegedre óránként közlekedik kerékpárszállító kocsi. Nemzetközi viszonylatban az utóbbi három évben sikerült elérni a partner vasutakkal közösen, hogy Szerbiába és Erdélybe is közlekedik kerékpárszállító kocsi. Az idei évtől Csehország felé kétóránként közlekedik kerékpáros kocsi (kivéve az éjszakai Metropol EN vonatot). Mindemellett a MÁV folytatja B+R parkolóhelyek kiépítését, amellyel a vasútállomásra/-ról biciklivel eljutókat kívánja segíteni.

Kerékpárszállítással kapcsolatos általános információk itt olvashatóak:

www.mav-start.hu/kerekpar