Beváltak az újdonságok, nagy sikerrel zárult a balatoni szezon

2020. október 2. péntek, 11.10 / Utolsó módosítás: 2020. október 2. péntek, 11.29
Balaton

A balatoni nyári és utószezon alatt több mint 1,7 millióan utaztak vonattal a magyar tengerhez.  Rekordot döntött a kerékpárosok száma, közel 88 ezren vették igénybe a szolgáltatást. Az idén bevezetett Balaton 24 és Balaton 72 nyári tó körüli utazást biztosító jegytípusnak mintegy 16,8 ezer utas szavazott bizalmat.

A Balatonhoz a nyári szezon alatt, valamint a szeptember 27-éig meghosszabbított utószezonban, a járványügyi helyzet ellenére 1,7 millióan utaztak. A nyári szezonban a legnagyobb utasforgalmú állomás az idei évben is Siófok volt 314 ezer utassal, majd Fonyód, Balatonfüred, Balatonlelle, illetve Keszthely következett. A balatoni állomások és megállóhelyek közül Balatonakarattya, Vonyarcvashegy, illetve Csittényhegy utasforgalma növekedett tavalyhoz képest a legnagyobb mértékben, 15 százalék felett. Az északi parton a júliusi és augusztusi Retró hétvége rendezvényeken közlekedő különleges gőz- és dízelmozdonyok, valamint étkezőkocsik szintén több ezer utast vonzottak a Balatonhoz.

Az idei év egyik legnagyobb fejlesztése a Balatonnál a légkondicionált InterCity-kocsik számának növelése volt, melyeket előszeretettel választottak az utasok. Idén az északi parton közlekedő Kék Hullám sebesvonatokban, valamint a déli parton a Tópart és Balaton expresszvonatokban 3-3 darab InterCity-kocsi közlekedett, ezzel az InterCity-kocsik számát a tavalyi évi 29-ről 51-re növeltük. A balatoni forgalom kiszolgálásában a hazai, új gyártású termes, illetve kerékpárszállításra alkalmas többcélú térrel rendelkező IC+ kocsik is részt vettek. A déli parton összesen 560 ezer, az északi parton 78 ezer utas választotta az InterCity-kocsikat.

Balaton_Utasellátó

A megújult Utasellátónak köszönhetően, Budapest és Keszthely között naponta 8-8 Balaton expressz szerelvényen volt elérhető az étkezőkocsi-szolgáltatás, a szezon alatt közel 20 ezer vásárlás történt. A kedvenc termékek idén is a START Burger, illetve az idén újdonságként bevezetett Classic Burger és a csapolt sör volt, a hamburgerekből mintegy 3000, a csapolt sörből pedig közel 10 ezer korsó fogyott. Az utasok megismerték és megkedvelték a tavaly bevezetett étkezőkocsi-szolgáltatást, ebből kifolyólag idén a realizált árbevétel közel 1 millió forinttal nőtt. Az étkezőkocsik bevételének 47 százaléka készpénzmentes fizetésből származott, mivel már 8 féle bankkártyával lehetett fizetni.

Az idei nyáron a kerékpáros forgalom minden korábbi évnél magasabb volt, csaknem 88 ezer biciklis kerekedett fel a tóhoz vonattal. A megnövekedett forgalom kiszolgálása érdekében augusztustól a DÉLI PARTI sebesvonatokon többlet kerékpáros kocsikat állítottunk forgalomba, és eltöröltük a kerékpárhely-váltási kötelezettséget. A kerékpáros utasok könnyű fel- és leszállását, tájékoztatását az idei évben is diákmunkások segítették a vonatokon és a kiemelt állomásokon.

A nagy sikerű  Balaton 24 és Balaton 72 napijegyek voltak a MÁV-START legkedveltebb nyári jegytermékei, melyekből összesen 16,8 ezer darabot vásároltak.

Szeptember 28-tól versenyképesebb és utasbarát kínálatot vezetett be a MÁV-START több dunántúli viszonylaton, a Balaton déli partját, Zalaegerszeget, Nagykanizsát, Keszthelyt, Szombathelyt, Székesfehérvárt és Veszprémet érintően. A Balaton déli partján mostantól kezdve a nyári időszakon kívül is óránkénti távolsági közlekedést biztosít a vasúttársaság. Nagykanizsa és Keszthely, illetve Budapest között InterCity-k közlekednek a gyorsvonatok helyett.  Valamennyi felsorolt viszonylaton eltörölték a gyorsvonati pótjegyet, négy vonalon az InterCity vonatok pedig a jelenleginél olcsóbban, azaz pót- és helyjegy helyett, egységesen mindig 300 forintos helyjeggyel vehetők igénybe. Újabb vonalon vezették be a virtuális díjszámítást, így átlagosan 10 százalékkal vált olcsóbbá az utazás. Azaz a dunántúli térségben Budapest meghatározott állomásai és Keszthely, illetve Nagykanizsa között mindkét irányban a jelenlegi, jellemzően a 200-240 km-es díjövezetbe tartozó menetdíjak helyett egy díjövezettel kevesebbet kell fizetni.

Balaton_kerékpárszállítás