Vonattal a Balatonhoz az előszezonban

Balaton előszezonSzeretné már a nyári kánikula előtt látni a magyar tengert? A vonataink már május közepétől sűrűbben járnak a Balatonra, új fedélzeti szolgáltatásokat vezetünk be, így még a saját autójánál is kényelmesebben juthat el pihenni nyaralójába, vagy egy rövidebb kirándulásra, a tó partjára.

Ezen az oldalon bemutatjuk a balatoni előszezoni szolgáltatásokat, illetve hogy kinek melyik vonatot érdemes választania az utazáshoz. (Az előszezoni információk június 18-ig érvényesek.)


Hogyan juthatok el a Balaton déli partjára?

Budapest és a Balaton déli partja között háromféle vonattal lehet utazni: a Balaton és Tópart InterCity-vel, valamint a Déli->Parti sebesvonattal.

Balaton előszezon

Balaton és Tópart InterCity vonat

Ezen vonatokkal érhető el leggyorsabban a Balaton, Budapest-Kelenföld és Siófok között a menetidő csupán 73 perc, a vonatok csak a legfontosabb állomásokon és megállóhelyeken állnak meg.

A Balaton InterCity vonatok kétóránként Budapest és Keszthely, a Tópart InterCity vonatok kétóránként Budapest és Nagykanizsa között közlekednek. A közös szakaszon így Budapest és Balatonszentgyörgy között 60 percenként közlekednek.

A Balaton és Tópart vonatokban külön gyorsvonati és InterCity szakasz közlekedik. A légkondicionált InterCity kocsikba 300 forintos helyjegyet kell váltani, aki szeretne csendesebb és hűvösebb környezetben utazni, érdemes ezt választania.

A Balaton InterCity vonatokban ezen felül étkezőkocsi és 1. osztályú kocsi is közlekedik, erről a szolgáltatásokról külön pontban írunk részletesebben.

Előszezoni vonatösszeállítás - Balaton IC

Előszezoni vonatösszeállítás - Tópart IC

Déli->Parti sebesvonat

Déli<-PartiA Déli->Parti sebesvonatok Budapest és Balatonszentgyörgy között közlekednek, hétköznap naponta 2 vonatpár közlekedik, hétvégén egész nap kétóránként járnak.

A Déli->Parti sebesvonatok a tó partján minden állomáson és megállóhelyen megállnak, ezekkel a vonatokkal érhetőek el azok a helyek, ahol az InterCity vonatok nem állnak meg. A sebesvonatokat ajánljuk a kerékpáros utasainknak, hiszen ezen vonatokon nagy befogadóképességű kerékpáros kocsit is közlekedtetünk.


Hogyan juthatok el a Balaton északi partjára?

Budapesttől Tapolcáig közvetlen vonatok közlekednek. A nyári menetrend kezdetéig az északi partra a korábbi évekből jól megismert járatokkal lehet utazni. 

Balaton előszezon

Kék Hullám sebesvonatok

Budapest és Tapolca között naponta kétóránként Kék Hullám sebesvonatok közlekednek, melyek Balatonfüredig csak Kelenföldön, Székesfehérváron és Balatonalmádiban állnak meg, Balatonfüred és Tapolca között pedig minden állomáson és megállóhelyen. Ezen vonatokkal érhető el leggyorsabban Balatonalmádi, Balatonfüred, és a Balatonfüreden túli települések (pl. Badacsony, Révfülöp is).

Ezen vonatokban nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsi is közlekedik.

KaticaKatica sebesvonatok

Budapest és Balatonfüred között hétköznap naponta két alkalommal, hétvégén kétóránként Katica sebesvonatok közlekednek, melyek Székesfehérvár és Balatonfüred között minden állomáson és megállóhelyen megállnak. A légkondicionált és alacsonypadlós Desiro motorvonatok a babakocsival utazók számára is kényelmesebb közlekedést biztosítanak. A Katicákon kerékpár csak korlátozott számban (4-8 db) szállítható kerékpárhelyjegy váltásával.

A június 5-6-i és a június 12-13-i hétvégén egyes Katica sebesvonatok retró szerelvénnyel közlekednek, Nohab vontatással és hagyományos személykocsikkal. Bővebb információ a retró vonatok közlekedéséről a linkre kattintva olvasható.

TekergőTekergő gyorsvonatok

Pénteken, szombaton és vasárnap a csúcsidei időszakokban Kőbánya-Kispestről és a Déli pályaudvarról mentesítő Tekergő gyorsvonatok közlekednek. A Tekergő gyorsvonatok csak a nagyobb forgalmú állomásokon és megállóhelyeken állnak meg. Aki el akarja kerülni a csúcsidei zsúfoltságot, annak érdemes ezt a vonatot választania!


Észak- vagy Dél-Dunántúl felől hogyan jutok el a Balatonhoz?

2020 decemberében elindítottuk az új Helikon InterRégió vonatunkat a Dunántúlon, mellyel a Balaton minden korábbinál jobban elérhető lett Győr, Kaposvár, és Pécs felől. A Helikon InterRégió vonatok kétóránként közlekednek Győr és Kaposvár között. Naponta egy vonatpár, pénteken és vasárnap ezen felül több vonat is Pécsig meghosszabbítva közlekedik, így a Balaton Baranya-megye felől is elérhető.

A Helikon InterRégió vonatok útvonalát az alábbi térkép mutatja be (a térképen csak a legfontosabb megállások szerepelnek).

Balaton előszezon


Az előszezonban is közlekedik étkezőkocsi a Balatonnál?

Étkezőkocsik már az előszezoni időszakban is közlekednek a kétóránként Balaton InterCity vonatokban, Budapest és Keszthely között a déli parton.

Utasellátó Étkezőkocsi

A balatoni étkezőkocsikon a már szokásossá vált, streetfood jellegű kínálatot biztosítjuk, így minden étkezőkocsiban továbbra is elérhető többek között a START Burger és a csapolt sör, de az idei évben – a tavalyi retró hétvégék kedvező tapasztalatai alapján – néhány klasszikus leves és főétel is megtalálható a kínálatban. E mellett vásárolhatók különféle desszertek, snackek és hűtött üdítők is.

Az egészségtudatos táplálkozást kedvelők, valamint az alapanyag-intoleranciával élők számára az idei évben olyan újdonságok kerültek az étlapra, mint például a tonhalsaláta vagy a cukormentes tortaszelet, továbbá az Utasellátó által árusított hamburgerek mindegyike elérhető gluténmentes változatban is.

Az étkezőkocsiban a fogyasztás csak védettségi igazolvánnyal engedélyezett, az elviteles kiszolgálás ideiglenesen szünetel.

Részletes információk és az étlap az Utasellátó étkezőkocsikat bemutató oldalán érhető el, a linkre kattintva.


Balaton előszezonÉrdemes az 1. osztályú kocsit választanom?

Az előszezontól már közlekedik 1. osztályú kocsi is a Balaton InterCity vonatokban. Ezek a kocsik 2. osztályú kocsikhoz képest jóval modernebbek, a tavalyi évben estek át egy nagyobb felújításon. Az 1. osztályú szolgáltatás a 2. osztályúhoz képest csak 500-800 forinttal drágább, de cserébe egy zsúfoltságmentes, csendes és exkluzívabb környezetben lehet utazni.

Balaton előszezonAz 1. osztályú kocsik fülkés kialakításúak, egy kocsiban 9-9 fülke van, melyben 6-6 fő utazhat. A fülkékben az ülések dönthetőek, és a láb is kényelmesen kinyújtható. A kocsit padlószőnyeg borítja, illetve minden üléshez külön olvasólámpa is tartozik, a konnektor garantált, valamint asztal is van a fülkében.

Az 1. osztályú kocsik a sárga csíkról könnyen megismerhetőek kívülről. Balaton felé a vonat végén közlekednek, Budapest felé pedig a vonat legelején, közvetlenül az étkezőkocsi szomszédságában.


Kerékpárral hogyan utazhatok a Balatonra?

Az előszezoni időszakban forgalomba állítjuk a kerékpárszállításra alkalmas kocsikat, így alapvetően minden vonaton lehetséges a kerékpárok szállítása. Ennek ellenére azonban a csúcsidei időszakban egyes vonatokon a kerékpáros kapacitások megtelhetnek, mivel a kerékpáros turizmus minden korábbinál népszerűbb lett az országban.

Egyes vonatokon azonban csak rendkívül korlátozott módon, 4-8 kerékpár szállítható, ezen vonatokat rendszerint kerékpárhelyjeggyel lehet csak igénybe venni. Ha a kerékpárhelyek egy vonaton elfogynak, akkor más vonatot kell választani az utazáshoz, emiatt érdemes a kerékpárjegyet és kerékpárhelyjegyet minél korábban, elővételben megváltani.

Mind az északi parton, mind a déli parton közlekedik olyan vonattípus, melyen a kerékpárszállítás nagy befogadóképességű kocsiban lehetséges, melyben akár 30 kerékpár is szállítható.

  • Az északi parton a Kék Hullám sebesvonatokat javasoljuk a kerékpárszállításra.
  • A déli parton a Déli->Parti sebesvonatokat javasoljuk a kerékpárszállításra.

A kerékpárszállításról részletes információk a kerékpáros aloldalunkon olvashatóak.


Milyen balatoni napijegyeket tudok váltani?

A Balaton24 és Balaton72 napijegyekkel a part menti települések turisztikai látnivalói és szórakozóhelyei könnyen és kényelmesen elérhetőek.

A Balaton24 és Balaton72 napijegyekkel nem csak a Balaton körül, hanem Tapolca és Sümeg között, a Balatonfenyvesi kisvasút vonalán valamint a Volánbusz Zrt. által közlekedtetett autóbuszokon Balatonfüred – Tihany szakaszon is korlátlanul utazhat, 2. kocsiosztályon az érvényesség kezdetétől számított 24 illetve 72 óráig. A Balaton24 napijegy felnőttek számára 990 forintért, 26 éven aluliak számára 660 forintért váltható, és elérhető a MÁV app-ban is.

A Balaton24 és Balaton72 Duo napijegyekkel nem csak a Balaton körül, hanem a Balaton tágabb térségében utazhat 123 település között, beleértve Hévízt, Veszprémet, Marcalit, illetve a Balaton-felvidéket a Volánbusz Zrt. által a térségben közlekedtetett autóbuszokon.

A balatoni napijegyekről az ehhez a témához kapcsolódó oldalunkon talál részletes információkat.