Vonattal a Balatonhoz az előszezonban

 

BalatonSzeretné már a nyári kánikula előtt látni a magyar tengert? A vonataink már május közepétől sűrűbben közlekednek a Balaton mindkét partjára, új fedélzeti szolgáltatásokat vezetünk be, így még saját autójánál is kényelmesebben juthat el pihenni nyaralójába vagy egy rövidebb kirándulásra a tó partjára.

Ezen az oldalon bemutatjuk a balatoni előszezoni szolgáltatásokat, illetve hogy kinek, melyik vonatot érdemes választania az utazáshoz.

Hogyan juthatok el a Balaton déli partjára?

Budapest és a Balaton déli partja között háromféle sűrűn közlekedő vonattal lehet utazni: a Balaton és Tópart InterCity-vel, valamint a Déli->Parti InterRégió vonattal.

Balaton déli part

Balaton és Tópart InterCity vonat (Budapest – Keszthely/Nagykanizsa)

Ezen vonatokkal érhető el leggyorsabban a Balaton, Budapest-Kelenföld és Siófok között a menetidő csupán 73 perc, a vonatok csak a legfontosabb állomásokon és megállóhelyeken állnak meg. A Balaton InterCity vonatok kétóránként Budapest és Keszthely, a Tópart InterCity vonatok kétóránként Budapest és Nagykanizsa között közlekednek. A közös szakaszon így Budapest és Balatonszentgyörgy között 60 percenként utazhatunk az InterCity járatokkal.

A Balaton és Tópart vonatokban külön gyorsvonati és másodosztályú InterCity szakasz közlekedik. A légkondicionált InterCity kocsikra 300 forintos helyjegyet kell váltani, ezt azoknak ajánljuk, akik csendesebb és hűvösebb környezetben szeretnek utazni.

Tópart InterCity vonatok nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsival közlekednek, vonatonként 28 kerékpárhelyet biztosítva.

Balaton InterCity vonatok 1. osztályú kocsival közlekednek. Az 1. osztályú szolgáltatás a 2. osztályúhoz képest csak 500-800 forinttal drágább, de cserébe zsúfoltságmentesen, csendes és exkluzívabb környezetben lehet utazni. Az 1. osztályú kocsik fülkés kialakításúak, egy fülkében 6 fő utazhat.

Balaton

Az 1. osztályú kocsik a sárga csíkról könnyen megismerhetőek kívülről. Balaton felé a vonat végén találhatók, Budapest felé pedig a vonat legelején.

Déli->Parti InterRégió (Budapest-Siófok[-Balatonszentgyörgy])

A tavalyi évhez képest jelentős fejlesztés történik a déli parton, ugyanis a korábbi sebesvonatok helyett InterRégió járatokkal lehet utazni. A Déli->Parti InterRégió vonatok FLIRT motorvonattal közlekednek, melyek akadálymentesek, légkondicionáltak, így az utazás jóval komfortosabbá válik. A Déli->Parti InterRégió vonatokkal a déli part minden települése elérhető, Lepsénytől a part mentén minden állomáson és megállóhelyen megállnak. A vonatok Budapest Déli pályaudvarról két óránként közlekednek.

A Déli->parti InterRégió vonatokon vonatonként 6-12 kerékpár szállítható csak.

Balaton

Jégmadár expressz (Szob-Fonyód)

Már az előszezonban is közlekedik hétvégi napokon a tavaly megismert és kifejezetten népszerűvé vált Jégmadár expresszvonat, melySzobról indulva Vác, Rákospalota-Újpest és Velence érintésével közlekedik Fonyódig. A Jégmadár expressz emeletes KISS motorvonattal közlekedik. A helyjegy váltása kötelező az utazáshoz, így garantált ülőhelyet biztosítunk. A vonaton 12 kerékpár szállítható, kerékpárhelyjegy váltása mellett.

KISS

Bagolyvonatok (Budapest – Keszthely)

A korábbi évektől eltérően, kísérleti jelleggel már az előszezonban elindítjuk Bagolyvonat szolgáltatásunkat a déli parton, így éjfél után is közlekedik vonat a part mentén. Budapest és Keszthely között egy vonatpár közlekedik péntek/szombat, illetve szombat/vasárnap éjszaka. A Keszthely felé közlekedő vonat Budapestről 22:40-kor, Siófokról 0:36-kor indul, a Budapest felé közlekedő vonat Keszthelyről 23:48-kor, Siófokról 1:28-kor indul.

Hogyan jutok el a Balaton északi partjára?

Az északi parton közlekedő vonattípusokat az alábbi térkép mutatja be:

Balaton északi part

Kék Hullám sebesvonatok (Budapest-Tapolca)

Budapest és Tapolca között naponta kétóránként közlekednek a Kék Hullám sebesvonatok, melyek Balatonfüredig csak Kelenföldön, Székesfehérváron és Balatonalmádiban állnak meg. Ezen vonatokkal érhető el leggyorsabban Balatonalmádi, Balatonfüred, és a Balatonfüreden túli települések (pl. Badacsony, Révfülöp is).

Ezen vonatok nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsival közlekednek.

Vízipók InterRégió (Budapest-Balatonfüred)

Budapest és Balatonfüred között naponta kétóránként közlekednek a Vízipók InterRégió vonatok. Ezekkel a vonatokkal érhetőek el a leggyorsabban a keleti medence települései (pl. Balatonkenese, Balatonfűzfő), a vonatok a part mentén minden megállóhelyen megállnak.

A Vízipók InterRégió vonatok nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsival közlekednek.

Katica InterRégió (Budapest-Balatonfüred)

Az előszezonban hétvégi napokon Budapest és Balatonfüred között a Katica InterRégió vonatok közlekednek, melyek Székesfehérvár és Balatonfüred között minden állomáson és megállóhelyen megállnak. A légkondicionált és alacsonypadlós FLIRT motorvonatok a babakocsival utazók számára is kényelmesebb közlekedést biztosítanak. A Katicákon kerékpár csak korlátozott számban (6-12 db) szállítható.

Észak-vagy Dél-Dunántúl felől hogy jutok el a Balatonhoz

Helikon InterRégió (Győr-Kaposvár[-Pécs]

2020 decemberében indítottuk el  Helikon InterRégió vonatunkat a Dunántúlon, mellyel a Balaton még inkább elérhetővé vált Győr, Kaposvár, és Pécs felől. A Helikon InterRégió vonatok kétóránként közlekednek Győr és Kaposvár között. Naponta egy vonatpár, pénteken és vasárnap ezen felül több vonat is Pécsig meghosszabbítva közlekedik, így a Balaton Baranya megye felől is elérhető. A Helikon InterRégió vonatokon kerékpár csak korlátozottan szállítható (4-8 kerékpár).

Fenyves expressz (Pécs-Keszthely)

Az idei szezonban új vonatot indítunk Pécs és Keszthely között, Fenyves expressz néven. A vonaton a helyjegy váltása kötelező, így garantált ülőhelyet biztosítunk a nagyobb utasforgalmú hétvégi időszakban is. Kerékpárosok számára ezt a vonatot ajánljuk, a vonattal 16-24 kerékpár szállítható.

Kerékpárral hogyan utazhatok a Balatonra?

Az előszezoni időszakban forgalomba állítunk minden kerékpárszállításra alkalmas kocsit, ennek ellenére azonban a csúcsidei időszakban egyes vonatokon a kerékpáros kapacitások megtelhetnek.

BalatonEgyes vonatokon azonban csak rendkívül korlátozott módon, 4-8 kerékpár szállítható, ezeket a vonatokat rendszerint kerékpárhelyjeggyel lehet csak igénybe venni. Ha a kerékpárhelyek egy járművön elfogynak, akkor más vonatot kell választani az utazáshoz, emiatt érdemes a kerékpárjegyet és kerékpárhelyjegyet minél korábban, elővételben megváltani.

Mind az északi parton, mind a déli parton közlekedik olyan vonattípus, melyen a kerékpárszállítás nagy befogadóképességű kocsiban lehetséges, melyben akár 30 kerékpár is szállítható.

  • Az északi parton a Kék Hullám sebesvonatokat és a Vízipók InterRégió vonatokat javasoljuk a kerékpárszállításra.
  • A déli parton a Tópart InterCity vonatokat javasoljuk a kerékpárszállításra.

A balatoni állomásokra az ország minden állomásáról 400 forintos egyúti kerékpárjegy váltható. A kerékpárjegy mellé egyes vonatokon 0-300 forintos helyjegy váltása is szükséges.

A kerékpárszállításról részletes információk a kerékpáros aloldalunkon olvashatóak. https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/kerekparszallitas-tavolsagi-viszonylatokon#balaton  
Az előszezonban is közlekedik étkezőkocsi a Balatonnál?

Étkezőkocsik várhatóan június 9-től állnak forgalomban a kétóránként közlekedő Balaton InterCity vonatokon, Budapest és Keszthely között a déli parton.

Utasellátó

A balatoni étkezőkocsikon a már szokásossá vált, streetfood jellegű kínálatot biztosítjuk, így minden étkezőkocsiban továbbra is elérhető többek között a START Burger és a csapolt sör, emellett néhány klasszikus leves és főétel is fogyasztható.

Az egészségtudatos táplálkozást kedvelők, valamint az alapanyag-intoleranciával élők számára is elérhetőek különleges, gluténmentes, cukormentes és laktózmentes termékek is.

Részletes információk és az étlap az alábbi linken lesz elérhető: https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/utasellato-etkezokocsik

Étkezőkocsi 

Milyen balatoni napijegyeket tudok váltani?

A Balaton24 és Balaton72 napijegyekkel a part menti települések turisztikai látnivalói és szórakozóhelyei könnyen és kényelmesen elérhetőek.

A Balaton24 és Balaton72 napijegyekkel a Balaton körüli vasútvonalakon, a Balatonfenyvesi kisvasút vonalán, valamint a Volánbusz Zrt. egyes part menti járatain is korlátlan számban utazhat. A napijegy 2. kocsiosztályon az érvényesség kezdetétől számított 24, illetve 72 óráig érvényes. A Balaton24 napijegy felnőttek számára 1090 forintért, 26 éven aluliak számára 750 forintért váltható, és elérhető a MÁV app-ban is.

Balaton 24/72 napijegy

A Balaton24 és Balaton72 napijegyekről az alábbi oldalon talál részletesebb információkat: https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/balatoni-napijegyek-balaton24-es-balaton72
Jegykiadó automaták a Balaton partján

A MÁV-START 35 felújított és 2 új típusú jegyautomatát telepített a forgalmasabb balatoni állomásokra, megállóhelyekre.

Az előszezon második felétől, illetve főszezon kezdetére az alábbi állomásokon és megállóhelyeken várják az utasokat új vagy felújított jegyautomaták az északi parton Balatonakarattya, Csittényhegy, Balatonkenese, Balatonfűzfő, Balatonalmádi, Alsóörs, Csopak, Balatonarács, Balatonfüred Révfülöp, Badacsonytomaj, Badacsony, Tapolca állomásokon és megállóhelyeken, a nyugati parton Keszthelyen, míg a dél parton Lepsény Balatonaliga, Balatonvilágos, Szabadisóstó, Szabadifürdő, Siófok, Balatonszéplak felső, Balatonszéplak alsó, Zamárdi felső, Zamárdi, Szántód, Balatonföldvár, Balatonszárszó, Balatonszemes, Balatonlelle, Balatonboglár, Fonyódliget, Fonyód, Balatonfenyves és Balatonberény állomásokon és megállóhelyeken. Balatonfüreden és Siófokon a felújított automatákon kívül, új telepítésű automaták is szolgálják a jegyvásárlás kényelmességét.

A legfrissebb elérhetőségért a MÁV-START inkteraktív térképét ajánljuk az alábbi linken, ahol naprakészen tájékozódhatnak az utasok az automaták kihelyezéséről.

Azokon az állomásokon, melyeken pénztár vagy automata üzemel, ott csak érvényes menetjeggyel lehet a vonatokra felszállni, a vonaton menetjegy csak pótdíj váltása mellett váltható. Kérjük utasainkat, hogy menetjegyeiket utazásuk előtt váltsák meg az állomásainkon, vagy online felületeinken.

 

Letölthető dokumentumokMéretDátum
PDF ikon Balatoni vonatok megállási rendje az északi parton67.24 KB2022.05.19.
PDF ikon Balatoni távolsági vonatok megállási rendje a déli parton61.42 KB2022.05.19.