Vonatinfó - járműkövetés - mozdonyvezetők tájékoztatási rendszere

Vonatinfó - a mindentudó alkalmazás

Vonatinfó applikációA Vonatinfó, a MÁV-START hivatalos – ingyenesen letölthető - alkalmazása hasznos segítséget nyújt az utazás megtervezéséhez. Mindent tud a vonatokról: az utazás időpontja, az indulási és érkezési hely, valamint az igénybe vehető kedvezmények kiválasztását követően megjeleníti a menetjegy árát és jelzi a pótjegyváltási kötelezettséget.

A Vonatinfó előnyei azonban nem állnak meg a fent felsoroltaknál: segít az optimális útvonal kiválasztásában, ezáltal a lehető legpontosabban kiszámítható az utazás teljes költsége. Információt ad az esetleges átszállásokról és az állomásokról, a vonatok pillanatnyi helyzetét és sebességét pedig térképen is megmutatja. A menetrendi kereső által megjelenített adatok garantáltak, valós idejűek, melyek az online adatkapcsolat miatt folyamatosan frissülnek. A térképes vonatmegjelenítés pedig nem csupán a vonatok mozgását, hanem tényleges sebességüket és a legközelebbi állomásra történő érkezés várható idejét is láthatóvá teszi. Az állomási szolgáltatások is megtekinthetők, továbbá az érkező és induló vonatok adatai is láthatóvá válnak.

A vonatinformációs felület tartalmazza a menetrendi információkat terv- és tényadatokkal, másrészt a vonat szolgáltatásait, amelyeket a menetrendből ismerős piktogramok jeleznek, továbbá a vontatójármű fényképe és műszaki adatai is megjelennek. Az utas értékelheti utazását, a személyzet munkáját. A vonatforgalmat érintő fennakadásokról szóló MÁVINFORM-közlemények egyetlen kattintással olvashatóak. Ha időben le szeretne szállni a vonatról, rövid, szöveges figyelmeztetést állíthat be, amely a kért időpontban üzenetként jelenik meg a telefon képernyőjén. Az alkalmazás angol nyelven is elérhető.

A Vonatinfó egyedi funkciójaként csetelhetünk is utastársainkkal, illetve kívülről is megszólíthatjuk az adott vonaton utazókat.

Járműkövetés

A MÁV-START Zrt. a járműkövetési rendszer bevezetése során járműveit azonosító eszközzel szerelte fel, melynek célja, hogy valósidejű, pontos, feldolgozható információk álljanak rendelkezésre a járművek helyzetéről, állapotáról illetve a vonatok összeállításáról. A rendszer segítségével pontosabb utastájékoztatási adatok is biztosíthatók.

A mozdonyvezetők tájékoztatási rendszerének korszerűsítése

Az új fedélzeti eszközök segítségével a mozdonyvezetők egy felületen egyszerre láthatják a vonatközlekedéshez szükséges összes információt. A folyamatosan frissülő adatok a vonat teljes útvonalán segítik a mozdonyvezetők munkáját, csökkentik a vasútbiztonsági kockázatokat, továbbá támogatják a járművek energiatakarékos használatát is.

A fejlesztés az EU Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.

EU