Utazzon eSzemélyivel!

Utazzon eSzemélyivel!Tudnivalók az új személyazonosító igazolványról

Az elektronikus tároló elemet tartalmazó, vizuális és elektronikus személyazonosításra, valamint elektronikus aláírásra is alkalmas új személyazonosító igazolvány használatával otthonról is intézhetjük hivatalos ügyeinket, illetőleg a személyes ügyintézés is egyszerűbbé válik. A megújult okmány tartalmazza az állampolgárok társadalombiztosítási azonosító jelét, adóazonosító jelét valamint – 12. életév betöltését követően – opcionálisan az ujjnyomatát is.

AZ OKMÁNY FUNKCIÓI:

1.   ELEKTRONIKUS AZONOSÍTÁSI FUNKCIÓ

Az elektronikus ügyintézési szolgáltatások igénybevételéhez szükséges elektronikus azonosítás/hitelesítés funkció.

2.   ELEKTRONIKUS ÚTI OKMÁNY FUNKCIÓ

Minden olyan határátlépésnél is felhasználható, ahol a schengeni, vagy más államközi egyezmények által szabályozott hozzáférési jogosultsággal rendelkező rendszerek, tehát pl. zsilipkapus beléptető rendszerek üzemelnek.

3.   ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS FUNKCIÓ

2016 májusától az e-aláírás kártyafunkcióval lehetőség van elektronikus dokumentumot minősített elektronikus aláírással ellátni, és így teljes bizonyító erejű elektronikus magánokiratot készíteni.

4. KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉSI FUNKCIÓ (eNEK)

2017. folyamán a közösségi közlekedési ágazatban bevezetésre kerül az elektronikus jegyrendszer, amelynek keretében a személyazonosító igazolvány alkalmas lesz további közösségi közlekedési szolgáltatások (pl.: bérlet, kedvezmények) igénybevételére is.

Tudjon meg többet az okmányról: http://www.eszemelyi.hu/

Vasúti bérlet hozzárendelése az eSzemélyihezUtazzon eSzemélyivel!

2019. október 21-től a MÁV-START szolgáltatási területére érvényes –  30 napos dolgozó és tanuló, a havi és félhavi (bármely kocsiosztályú országos és BKK csatlakozó), továbbá a regionális bérletek körével bővült az új személyazonosító igazolvány chipjéhez hozzárendelhető bérletvásárlás. A bérletek névre szólóak, ezért azzal csak az eSzemélyi tulajdonosa utazhat. Az elektronikusan rögzített bérlet ára és felhasználási feltétele megegyezik a pénztárban váltott papíralapú bérlet árával és az azzal igénybe vehető szolgáltatással. A bérleteket a vasúttársaság valamennyi saját pénztárában lehet hozzárendelni az eSzemélyihez, a vonaton a bérletet az eSzemélyiről olvassa be a jegyvizsgáló.

Ez a vásárlási mód azért előnyös, mert utazása során elég ezt az egy igazolványt magánál tartania. Ön a vásárláskor kap – és később is kérhet bármelyik pénztárban – egy olyan bizonylatot (ún. utazási tájékoztatót), amely tartalmazza a bérlet adatait (pl. annak érvényességét), de önmagában nem minősül menetjegynek és utazásra sem jogosít, tekintettel arra, hogy az eSzemélyin nem látszódnak a bérlet adatai. Ezt a tájékoztatót érdemes Önnek utazása során magánál tartania, az esetleges technikai problémák esetére, hogy elősegítse az ügyintézési folyamatot.

Az eSzemélyihez hozzárendelt bérlet kiadásakor nem kap nyomtatott bérletszelvényt, így azt nem tudja leadni a munkahelyén, ám a vásárláskor az általános szabályok szerint ehhez igényelhet megfelelő számlát.

Az eSzemélyis bérlet a vasúti pénztárakban, az érvénytartam kezdete előtt téríthető vissza. Egyéb esetben a visszatérítési igényt a MÁV-START ügyfélszolgálatához kell benyújtani. Ez esetben is a bérlet-visszatérítésekre vonatkozó általános szabályok az irányadók, annyi eltéréssel, hogy az érvénytartam kezdetét követően akkor is visszatéríthető az eSzemélyihez hozzárendelt bérlet, ha az utas azt nem kívánja tovább használni, és hagyományos menetjegyet vagy papíralapú bérletet vásárol. Az ügyfélszolgálat az eset összes körülményének mérlegelésével dönt a visszatéríthetőségről és a visszatérítendő összeg nagyságáról.

További részletekről érdeklődjön a kijelölt pénztárakban, vagy a MÁVDIREKT +36 (1) 3 49 49 49-es telefonszámán.

Tudnivalók a feltöltést megelőző eljárásról

A 2016. január 01. előtt kiállított okmányokra az első bérletvásárlás előtt egy applikáció telepítése szükséges. Ezt az akcióban szereplő jegypénztáraknál gyorsan megteheti, csak meg kell adnia hozzá személyazonosító igazolványának PIN kódját. Ha nem tudja PIN kódját, és nem rendelkezik a PUK (feloldó) kóddal, a vásárlás előtt fáradjon be egy okmányirodai vagy kormányablak ügyfélszolgálatra és igényeljen új PIN kódot;

A 65. év feletti állampolgárok számára kiállított, a kiállítást követő 60. év január első napjáig érvényes, tároló elemet nem tartalmazó okmányok esetén nincs lehetőség a funkciót kezelni tudó applikáció és díjtermék feltöltésére.

  • amennyiben Ön 2016. január 01. után kiállított személyazonosító igazolvánnyal rendelkezik, vagy az applikáció utólagosan már feltöltésre került, akkor a bérlet-vásárlás során nincs szüksége a PIN kód használatára;
  • a vásárláskor kapott nyugtát a bérleten található információkról őrizze meg és vigye magával az utazáshoz is.

További részletekről érdeklődjön a kijelölt pénztárakban, vagy a MÁVDIREKT +36 (1) 3 49 49 49-es telefonszámán.

Amennyiben az okmánnyal kapcsolatban probléma merül fel, kérdéseivel forduljon bizalommal a 1818-as hívószámon elérhető Kormányzati Ügyfélvonalhoz!