Utazzon eSzemélyivel!

Utazzon eSzemélyivel!Tudnivalók az új személyazonosító igazolványról

Az elektronikus tároló elemet tartalmazó, vizuális és elektronikus személyazonosításra, valamint elektronikus aláírásra is alkalmas új személyazonosító igazolvány használatával otthonról is intézhetjük hivatalos ügyeinket, illetőleg a személyes ügyintézés is egyszerűbbé válik.

AZ OKMÁNY FUNKCIÓI:

1.   ELEKTRONIKUS AZONOSÍTÁSI FUNKCIÓ

Az elektronikus ügyintézési szolgáltatások igénybevételéhez szükséges elektronikus azonosítás/hitelesítés funkció.

2.   ELEKTRONIKUS ÚTI OKMÁNY FUNKCIÓ

Minden olyan határátlépésnél is felhasználható, ahol a schengeni, vagy más államközi egyezmények által szabályozott hozzáférési jogosultsággal rendelkező rendszerek, tehát pl. zsilipkapus beléptető rendszerek üzemelnek.

3.   ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS FUNKCIÓ

2016 májusától az e-aláírás kártyafunkcióval lehetőség van elektronikus dokumentumot minősített elektronikus aláírással ellátni, és így teljes bizonyító erejű elektronikus magánokiratot készíteni.

4. KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉSI FUNKCIÓ (eNEK)

2017. folyamán a közösségi közlekedési ágazatban bevezetésre kerül az elektronikus jegyrendszer, amelynek keretében a személyazonosító igazolvány alkalmas lesz további közösségi közlekedési szolgáltatások (pl.: bérlet, kedvezmények) igénybevételére is.

Tudjon meg többet az okmányról: http://www.eszemelyi.hu/

Vasúti bérlet feltöltése az eSzemélyireUtazzon eSzemélyivel!

A Budapest-Pusztaszabolcs és a Budapest-Székesfehérvár vonalra Budapest-Déliben, Pusztaszabolcson, Százhalombattán, Kelenföldön, Érd alsón, Tárnokon, Martonvásáron és Székesfehérváron lehetősége van bérletét úgy megvásárolni, hogy az az új személyazonosító igazolvány chipjében tárolódik. A vonaton a bérletet az eSzemélyiről olvassa be a jegyvizsgáló.

Ez a vásárlási mód duplán előnyös, mert utazása során elég ezt az egy igazolványt magánál tartania, ráadásul 2019. október 15-ig 3% kedvezményt kap a bérlet árából!

A megújult okmány tartalmazza az állampolgárok társadalombiztosítási azonosító jelét, adóazonosító jelét valamint – 12. életév betöltését követően – opcionálisan az ujjnyomatát is.

Tudnivalók a feltöltésről

A 2016. november 14. előtt kiállított okmányokra az első bérletvásárlás előtt egy applikáció telepítése szükséges. Ezt az akcióban szereplő jegypénztáraknál gyorsan megteheti, csak meg kell adnia hozzá személyazonosító igazolványának PIN kódját. Ha nem tudja PIN kódját, és nem rendelkezik a PUK (feloldó) kóddal, a vásárlás előtt fáradjon be egy okmányirodai vagy kormányablak ügyfélszolgálatra és igényeljen új PIN kódot;

A 65. év feletti állampolgárok számára kiállított, a kiállítást követő 60. év január első napjáig érvényes, tároló elemet nem tartalmazó okmányok esetén nincs lehetőség a funkciót kezelni tudó applikáció és díjtermék feltöltésére.

  • amennyiben Ön 2016. november 14. után kiállított személyazonosító igazolvánnyal rendelkezik, vagy az applikáció utólagosan már feltöltésre került, akkor a bérlet-vásárlás során nincs szüksége a PIN kód használatára;
  • a vásárláskor kapott nyugtát a bérleten található információkról őrizze meg és vigye magával az utazáshoz is.

További részletekről érdeklődjön a kijelölt pénztárakban, vagy a MÁVDIREKT +36 (1) 3 49 49 49-es telefonszámán.

Amennyiben az okmánnyal kapcsolatban probléma merül fel, kérdéseivel forduljon bizalommal a 1818-as hívószámon elérhető Kormányzati Ügyfélvonalhoz!