Tisztán robogjunk!

Tisztán robogjunk!Tisztán robogjunk! 

A tisztább és gondozottabb vasúti környezet kialakítása és megóvása érdekében a MÁV Csoport kampányt hirdetett, melynek célja a lakosság figyelmének felhívása a közös értékeink iránti felelős gondolkodás fontosságára. A szemetelés, a falfirkák, környezetünk szennyezése társadalmi probléma, mely a vasutat is érinti. A vonatok külső és belső felületén gyakran megjelenő graffiti és egyéb szennyeződés csökkenti az utasok komfortérzetét. A graffitizés jelentős presztízsveszteséget jelent a vasúttársaságnak és komoly anyagi és emberi erőforrásokat is felemészt.

A kampány mellé állt Kandász Andrea és Badár Sándor is, akik közszereplőként segítették a vasút és az utasok közös ügyét.

Graffiti-mentesítési program

A MÁV-START Zrt. 2008-ban graffiti-mentesítési programot indított el, amely keretében minden évben legalább 20 százalékkal csökkenti a vonatokon megjelenő külső és belső firkák mennyiségét. Azóta a vasúti járművekről több mint 210 ezer m2 festéket távolítottak el, ennek költsége meghaladta a 330 millió forintot. További százmillió forintos nagyságrendű költség évente a megtisztított kocsik védőlakkal átfestése, amely védelmet ad újabb festékszórás esetén. A graffitivel legszennyezettebb területek a budapesti fejpályaudvarok, továbbá Szolnok és Szeged.

A vasúttársaság nagy gondot fordít arra, hogy a keletkezés után a lehető legrövidebb időn belül eltávolítsa a járművekről a festéket. A MÁV-csoport sokat tesz azért is, hogy megelőzze a graffitizést, s a vasútőri jelenléten és a megfigyelőrendszeren túl a média segítségével kér mindenkit arra, hogy ha graffitizőket lát, haladéktalanul szóljon a vasút vagy a rendőrség munkatársának, akik így gyorsan tudnak intézkedni.

Alább tekinthető meg Tisztán robogjunk! kampányfilmünk:

RajzpályázatAz egy perces kisfilmben humoros formában hívjuk fel a figyelmet arra, hogy ha személyes környezetünkre vigyázunk, tegyük ugyanezt a közösségi közlekedésben is. Hiszen: Közös értékek. Közös érdek.

A kampányhoz kapcsolódó tájékoztató füzetünk itt letölthető. A brosúrában hasznos információt talál a közösségi közlekedés szabályairól, a vasúti graffitiről és arról, hogy mit tehetünk ellene.