Pontos vagy késik?

Honlapunkon a menetrendi keresőben nemcsak az éppen közlekedő vonatok menetrendje tekinthető meg, hanem arról is információt kaphatnak látogatóink, hogy a vonatok a menetrendnek megfelelően közlekednek-e. A valós idejű adatok tájékoztató jellegűek és a lekérdezés pillanatában fennálló helyzetet mutatják meg számunkra, de nagyban segíthetik az utasok, vagy a vonatra várakozók tájékozódását.

Az újabb fejlesztéssel – a korábbi internetes felületet kiváltva – mostanra megvalósulhatott az országos vasúti hálózat figyelemmel kísérése. A gyakorlatban a honlapunkon található menetrendi keresőben, a kiválasztott viszonylat beírása után tekinthető meg az aktuális állapot. A viszonylat megjelenése után a kiválasztott vonat számára kattintva a részletes adatokban megtalálhatók az indulási és érkezési időpontok, és mellette, eltérő színekkel jelölve, a menetrendszerű vagy attól eltérő közlekedési rend, a késés mértékének megjelölésével. Az eltérések könnyebb áttekinthetősége végett több színnel jelöltük a késés mértékét:

· Pillanatnyi késésinformációra vonatkozó megjelenítési logika és formátum:

o Az 5 percnél kisebb késés esetén NEM jelenik meg külön színnel jelölve ( <5:00)

o Az 5 perc és 15 perc közötti késések (5:00 <= késés < 15:00) (sárga háttér kék betű)

Vonatinfo

o A 15 perc és 60 perc közötti (15:00 <= késés< 60:00) (narancssárga háttér, kék betű)

o A 60 perces vagy azt meghaladó (késés >= 60:00) (piros háttér, fehér betű)

A rendszer informatikai hátterét az ún. UTAS-projekt biztosítja. Ez az egyszerre földi és műholdas rendszerekre épülő központi adatbázis több háttérrendszer adatainak feldolgozása révén teszi hozzáférhetővé a menetrendi információkat, a vonatok aktuális helyzetének, esetleges késésének meghatározását, valamint a rendkívüli eseményekre vonatkozó tájékoztatást is. Az UTAS rendszer elsődlegesen a mozdonyfedélzeti berendezésekről származó GPS koordinátákat, majd a Központi Forgalom Irányítás és Központi Forgalom Ellenőrzés rendszerek adatait használja.

Ezek a rendszerek összegyűjtik a vonatok eseményeit és képesek arra, hogy a vonatközlekedésben történt eseményekről értesítsenek külső rendszereket. A tényadatok percenkénti gyakorisággal frissülnek az UTAS rendszerben. Az UTAS rendszer előrejelzés kalkuláló motorja a menetrendi adatokat összeveti a tényadatokkal, megállapítja a menetrendtől való eltérés mértékét, és a vonat következő állomásaira vonatkozóan várható érkezés és indulás időket kalkulál, a menetrendi keresőből tehát rögtön friss utastájékoztatási információhoz juthatunk.

Az új webes szolgáltatás szinte a teljes magyar vasúti hálózatot lefedi, azonban egyes vonatok (például a GySEV Zrt. személyszállító vonatai, a külföldi mozdonyok vontatta szerelvények) adatai jelenleg még nem elérhetők. A fejlesztés folyamatos, hiszen a tervek szerint a rendszer által most még nem követhető vonatok is megjeleníthetők lesznek majd, illetve a Vonatinfónál megszokott térképes, vizuális megjelenítés is a tervek között szerepel. A MÁV-Csoport tovább dolgozik azon, hogy minél több csatornán tudjon információt szolgáltatni az utasoknak az aktuális közlekedési helyzetről, bővítve és pontosítva ezzel a jelenlegi utastájékoztatást. Az új szolgáltatás a honlapunk menetrendi keresőjén túl a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatán át is az utasok rendelkezésére áll a +36 (1) 3 49 49 49-es telefonszámon. Kérjük, véleménye megírásával vegyen részt Ön is a rendszer fejlesztésében, küldje el gyakorlati tapasztalatát, észrevételét, javaslatát az eszrevetel [KUKAC] mav-start.hu e-mail címre.

MÁV-START Zrt.