OperaKalandra indult a MÁV-START Taurusa

2015. május 15. péntek, 12.07 / Utolsó módosítás: 2015. május 19. kedd, 10.19
Az Opera matricázott mozdony

A Magyar Állami Operaház és a MÁV-csoport 2015. május 12-én a Keleti pályaudvaron mutatta be azt a Taurus mozdonyt, amelynek különleges matricázása az OperaKaland programsorozat ötödik szériáját és a Májusünnep – Faust225 Fesztivált népszerűsíti. Utóbbi május 17-én veszi kezdetét nemzetközi fellépőgárda és világhírű magyar művészek közreműködésével.

A Keleti pályaudvaron Sáfár Orsolya, az Operaház szopránja fogadta a felmatricázott Taurust Május 12-én a Keleti pályaudvar 9-es vágányára gördült be először az a Taurus mozdony, amely különleges matricázásával a Magyar Állami Operaház programjait hirdeti országszerte. A MÁV-csoport – a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hozzájárulásával – továbbra is biztosítja, hogy az OperaKalandban részt vevő diákok az ország minden pontjáról  90 százalékos alkalmi menettérti kedvezménnyel utazhassanak a fővárosi előadásokra. A két állami fenntartású intézmény együttműködése más területen is megvalósul: a vasúttársaság és az Operaház saját kiadványaiban kölcsönösen hirdeti egymás szolgáltatásait. Az állam az Opera költségvetésén keresztül sorozatonként mintegy 60-70 millió forinttal, a BKK-BKV kedvezményes napijegyekkel, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. pedig az említett kedvezménnyel segíti az OperaKaland megvalósulását. A programot az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága és Köznevelésért Felelős Államtitkárság is támogatja.

Dávid IlonaDávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója az Opera magazinnak nyilatkozva kiemelte: „A hazai kulturális élethez mindig is nagyban hozzájárult a vasút, akár az idén 70 éves szimfonikus zenekarunkra, akár a gyermekvasutasok nevelésére gondolunk. Másrészt a MÁV már régebben is a hasonló kezdeményezések élére állt, csoportos utazásokat szerveztünk például diákoknak a fővárosi múzeumokba. Ebbe a már működő programunkba hamar be tudtuk illeszteni az OperaKalandot, most pedig még szorosabbra fűzzük a kapcsolatot: idén először egy, az Operaházzal közösen felmatricázott Taurus mozdonyon népszerűsítjük az Opera programjait és magát az intézményt.”
A nemzeti vasúttársaság vezetője a Keleti pályaudvaron tartott sajtótájékoztatón is hangsúlyozta, hogy a MÁV-csoport a kultúra elkötelezett pártolója. Mint mondta, az OperaKaland támogatásával nem titkolt cél a vasúti közlekedés népszerűsítése is, hiszen a programban részt vevő diákok nemcsak opera-, hanem utazási élménnyel is gazdagodnak.
 
Ókovács SzilveszterÓkovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója a mozdonybemutatón arról beszélt, hogy – akárcsak a tavalyi Strauss-fesztivál esetében – az idei Faust-fesztivállal mintegy összefoglalják a teljes évadot, annak sűrített kivonatát adva az aktuális vezérmotívumra – ezúttal a fausti tematikára – fókuszálva. Sipos Imre, az EMMI köznevelésért felelős helyettes államtitkára megköszönte a felkészítő pedagógusok munkáját, és hangsúlyozta, hogy az államtitkárság minden támogatást megad a program folytatásához. Závogyán Magdolna, a szaktárca kultúráért felelős helyettes államtitkára azt emelte ki, hogy az OperaKaland tavaly KultúrKalanddá bővült, hiszen a gyermekek az operalátogatás mellett múzeumokba, könyvtárakba, levéltárakba is eljutnak. Úgy vélte, ez jó példája annak, amit az államtitkárság kulturális alapellátás alatt ért, ezért örömmel támogatják a kezdeményezés folytatását.
Az immár ötödik OperaKaland-sorozatnak a budapesti Erkel Színház ad otthont 2015. május 5. és 16. között: 14 alkalommal játsszák Mozart Szöktetés a szerájból című operáját, amelyet ezúttal 24 ezer diák tekinthet meg. A kulturális kalandban 150 település összesen 420 intézménye vesz részt; 315 vidéki intézmény több mint 16 ezer tanulója jut el a fővárosba, hogy élete első operaélményében legyen része. Az új operakalandozókkal a kezdeményezés eddigi összlátogatószáma meghaladja a 100 ezer főt. A programsorozat változatlanul a kezdetekkor kitűzött célért szerveződik: hogy anyagi körülményektől és lakóhelytől függetlenül minden diákhoz eljussanak az operaházi műfajok. Az előadásokon való részvétel lehetősége minden magyar középfokú köznevelési intézmény tanulója számára adott, iskolatípustól és fenntartótól függetlenül.
 
Az Opera matricázott mozdonyA tavaszi OperaKaland után, május 17. és június 1. között kerül sor a Magyar Állami Operaház idei Májusünnep rendezvénysorozatára Faust225 Fesztivál címmel. Goethe Faust című műve 225 évvel ezelőtt jelent meg első, töredékes formájában. A 15 előadásos fesztivál az évforduló alkalmából a szezon legkoncentráltabb élményét kívánja nyújtani öt nagyszerű, fausti tematikájú opera és egy különleges operatórium felvonultatásával, az Operaház vezető művészeivel és a kimondottan erre az alkalomra meghívott, kiváló vendégelőadókkal. A rendezvény a tavalyi Strauss150 Fesztivál után széles körű nemzetközi sajtófigyelmet élvez: az előadásokat idén többek között angol, francia, német és lengyel szakújságírók látogatják meg, de Kanadából is érkezik tudósító Budapestre.

További információ az Operaház honlapján.
 
Forrás: Magyar Állami Operaház, MTI