Még 21 korszerű elővárosi motorvonatot szállíthat a Stadler

2015. június 23. kedd, 10.18 / Utolsó módosítás: 2015. június 26. péntek, 09.04

A MÁV-START Zrt. kihirdette a 6+15 villamos motorvonat beszerzésre kiírt nyílt közbeszerzési eljárás eredményét: a nyertes az összességében legelőnyösebb ajánlatot adó Stadler Bussnang AG lett. A korszerű, akadálymentes, 200 ülőhelyes, hatékony energiafelhasználású motorvonatok Budapest elővárosában szolgálják majd az utazóközönséget.

A Kormány tavaly novemberi határozatában hagyta jóvá az „Elővárosi vasúti személyszállítás céljára 6+15 darab villamos motorvonat beszerzése a MÁV-START Zrt. részére” tárgyú projekt műszaki tartalmát. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium döntése szerint a MÁV-START márciusban írt ki nyílt közbeszerzési pályázatot az utazók kiszolgálásának folyamatos javítását célozva. Az eljárás két részajánlatára – a hat és a tizenöt darab motorvonatra – két-két pályázat érkezett. Mindkét esetben a Stadler Bussnang AG adta be az összességében előnyösebb ajánlatot, amely minden szempontból megfelelt az ajánlati felhívásban és a jogszabályokban foglalt feltételeknek.

A beszerzés a Kohéziós Alap terhére valósul meg, hat járműnél a Közlekedés Operatív Program, tizenöt járműnél az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program forrásaiból. A minisztérium és a vasúttársaság a júliusra tervezett ünnepélyes szerződéskötéskor szolgálhat részletekkel a beszerzésről. A fejlesztési tárca a szolgáltatási színvonal növelése érdekében további motorvonatok forgalomba állítását tervezi a következő években.

 

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály

MÁV Magyar Államvasutak Zrt., Kommunikációs Igazgatóság

Budapest, 2015. június 23.