KISS emeletes motorvonatok

KISS motorvonat
Galéria a KISS motorvonatokról

Augusztus 24-én indult útnak újra a KISS a váci vasútvonalon, szeptember 21-től pedig már a ceglédi vonalon is találkozhatunk a 600 férőhelyes emeletes vonattal.

Az új emeletes motorvonat az előzetes vizsgálatokat és teszteket követően, a szükséges engedélyek birtokában még márciusban kezdte meg az utasforgalmi próbaüzemet, amit a kialakult járványügyi helyzet miatt meg kellett szakítani. A nagykapacitású jármű augusztus 24-én, a váci vonalon állt újra forgalomba. Augusztus végéig tartott a Nyugati pályaudvar és Városliget elágazás közötti szakasz felújítása. A munkálatok befejezését és a második KISS átadását követően szeptember közepétől a ceglédi 100a vonalon is ismét lehet utazni a KISS motorvonatokkal.  

2022 végéig a megrendelt járművek mindegyike, összesen 40 darab KISS állhat forgalomba.

Budapest elővárosi forgalmát 2022 végére szinte teljes egészében korszerű KISS, FLIRT és DESIRO járművek szolgálják majd ki. A felújítások és a modern motorvonatok forgalomba állítása hozzájárul a menetrend javításához, a pontosabb közlekedéshez, az elővárosi vonalakra jellemző fokozott terhelés kiegyensúlyozottabb eloszlásához is.

Jelenleg kilenc KISS emeletes motorvonat közlekedik a váci és a ceglédi vonalon.