Kerékpárszállítás Magyarország turisztikai régióiba

Ha belföldi kirándulást tervez, nem kell otthon hagynia kerékpárját!

Kerékpárszállítás

BALATON

Szeptember 13-tól a csökkenő utazási igényekhez igazodva téli menetrend szerint közlekednek a vonatok a Balaton térségében. A kerékpárszállítási lehetőséget alapszinten azonban továbbra is, egész évben biztosítjuk.

A balatoni kerékpáros díjszabásról a Jegyváltás, jegyárak aloldalon tájékozódhanak.

Felhívjuk utasaink figyelmét, hogy bár minden balatoni vonatban lehetséges a kerékpárszállítás, a férőhelyek száma azonban vonattípusonként változó, egyes vonatok esetében erősen korlátozott és nem bővíthető.

Javasoljuk, hogy az alábbiak figyelembe vételével tervezzék meg utazásukat:

  • Tájékozódjanak előzetesen a vonatok menetrendjéről és a szállítható kerékpárok számáról
  • A Balaton és Tópart InterCityre a kerékpárjegy vagy kerékpáros túrajegy mellé kerékpárhelyjegyet is szükséges váltani.
  • Csak a vonat kapacitásának megfelelő darabszámú kerékpár szállítása lehetséges.
  • Amennyiben egy adott InterCity-vonatra már nem kapnak kerékpárhelyjegyet, válasszanak másik járatot, amelyen kényelmesen tudnak majd utazni.

A vonattípusonként szállítható kerékpárok számáról az alábbiakban találnak tájékoztatást.

Északi part

A térképen látható a Balaton északi partján közlekedő vonatok útvonala és közlekedési rendje.

Balatoni járatok

A táblázatokban az egyes vonattípusok közlekedési rendje és a vonatokon szállítható kerékpárok száma tekinthető át.

29-es vonal (Budapest-Székesfehérvár-Balatonfüred-Tapolca)

Vonat

Sebesvonat

Személyvonat

Útvonal

Budapest-Déli-Balatonfüred-Tapolca
 

Székesfehérvár-Balatonfüred

Közlekedési időszak

Naponta

Naponta

Járatsűrűség

2 óránként

2 óránként

Szállítható kerékpárok száma

4 db 

6 db

26-os vonal (Balatonszentgyörgy-Keszthely-Tapolca-Ukk)

Vonat

Helikon InterRégió

Személyvonat

Útvonal

Győr-Tapolca-Keszthely-Fonyód-Kaposvár(-Pécs)

Keszthely-Tapolca(-Ukk)

Közlekedési időszak

Naponta

Naponta

Járatsűrűség

2 óránként

Nem ütemesen

Szállítható kerékpárok száma

4-8 db

4 db

Déli part

A térképen látható a Balaton déli partján közlekedő vonatok útvonala és megállási rendje.

Balatoni járatok

A táblázatban a vonatok közlekedési rendje és a szállítható kerékpárok száma  tekinthető át.

Vonat

Balaton InterCity

Tópart InterCity

Személyvonat

Helikon InterRégió

Útvonal

Budapest-Déli-Balatonszentgyörgy-Keszthely

Budapest-Déli-Balatonszentgyörgy-Nagykanizsa

Székesfehérvár Siófok

Győr-Tapolca-Keszthely-Fonyód-Kaposvár(-Pécs)

Közlekedési időszak

Naponta

Naponta

Naponta

2 óránként

Járatsűrűség

2 óránként

2 óránként

2 óránként

4-8 db

Szállítható kerékpárok száma

8 db

8 db

6 db

4-8 db

Kerékpárhelyjegy szükséges-e

Igen

Igen

Nem

Nem

TISZA-TÓ

kerékpáros térkép


A Kál-Kápolna és Kisújszállás közötti vonalon érhető el a Tisza-tó nyugati medencéje, Kisköre és Abádszalók. A vonatokon 2-4 kerékpár szállítható a késő őszi, téli időszakban a kocsik előterében. Kál-Kápolnán csatlakozást biztosítunk a Budapest-Keleti és Eger felől érkező Agria InterRégió vonatokhoz. 

Füzesabony – Debrecen vonal személyvonatainak többségén (a kora reggeli és késő esti vonatok kivételével) 6-16 kerékpár szállítása lehetséges. Ezekkel a kétóránként közlekedő vonatokkal érhető el Poroszló és Tiszafüred, valamint a Hortobágy. A személyvonatoknak Budapest-Keleti felől InterCity, Eger felől személyvonati csatlakozásuk van.

A vonal Balmazújváros és Debrecen közti szakaszán pályaépítési munkák miatt vonatpótló autóbuszok közlekednek, ezen a szakaszon a kerékpárszállítás nem lehetséges. Debreceni kerékpáros utasainknak Karcagon át kínálunk eljutási lehetőséget Tiszafüredre, illetve Kisújszálláson át Abádszalókra és Kiskörére.

Tarifa

A Tisza-tó térsége a közismert és kedvelt Tisza-tavi kerékpáros túrajeggyel érhető el. A jegy a rajta feltüntetett naptári napon érvényes. Az ország bármely területéről elindulva, a megtett távolságtól függetlenül mind hétvégén, mind hétköznap egységesen 420 forintért vásárolható meg.

VELENCEI-TÓ

kerékpáros térkép

A Velencei-tóhoz két vonattípussal lehet eljutni:

  • a Budapest-Déli pályaudvar és Székesfehérvár között óránként közlekedő Z30-as zónázó vonatokkal. Ezeken a vonatokon  6-12-18 kerékpár szállítható a vonat összeállításától függően (motorvonatonként 6 db)) . A vonatok a tó partján minden állomáson és megállóhelyen megállnak.
  • a Kőbánya-Kispest és Székesfehérvár között óránként közlekedő G43-as gyorsított személyvonatokkal. Ezeken a vonatokon 6 kerékpár szállítható. A tó partján Velencén, Gárdonyban és Agárdon állnak meg.)

BÖRZSÖNY, CSERHÁT

Térkép

A Dunakanyar mellett immár a Börzsöny keleti és a Cserhát nyugati része is elérhető vonattal, kerékpárral együtt utazva.

A Vác – Nógrád – Diósjenő – Drégelypalánk – Balassagyarmat vonalon forgalomba állt a kerékpárszállításra átépített mellékvonali mellékkocsi, melyben 16 kerékpár kényelmes szállítására van lehetőség. A jármű az alábbi táblázatban látható menetrend szerint közlekedik hétvégi napokon. A vonalon közlekedő többi vonatban kerékpár korlátozott számban (vonatonként 2-6 db) szállítható.

Kerékpárszállítás

*: Szombati napokon
**: Balassagyarmat és Drégelypalánk között vasárnap és ünnepnap, Drégelypalánk-Vác között szombaton is
Szürke mezőben dőlt betűvel a csatlakozó vonatok vannak feltüntetve

EGER ÉS A BÜKK

Térképek

Kerékpárosok a Flirt-önHa a történelmi emlékeket idéző, kitűnő borai által híressé vált Egerbe vagy a barlangokban bővelkedő, festői Bükk hegységbe kirándulna, válassza a Budapest és Eger között óránként közlekedő interrégió vonatainkat, melyeken 6-12 db kerékpár szállítható (a vonat hosszától függően) a korszerű, alacsonypadlós, klimatizált motorvonat többcélú terében. Az utazáshoz menetjegyre és kerékpárjegyre van szükség.

ZEMPLÉN

Térkép

A Zemplén népszerű turisztikai térséggé vált a biciklisek körében. A Zemplén InterCity Budapest és Sátoraljaújhely között kétóránként közlekedik, amelyen 16 kerékpár szállítható.

Sárospatak és térsége ezzel a járattal érhető el a legkönnyebben, emellett Szerencsig óránként kínálunk eljutási lehetőséget IC vonatokkal, melyeken 8-16 db kerékpár szállítható.

A kerékpár szállításához kerékpárjegyre és kerékpárhelyjegyre van szükség.

DEBRECEN, NYÍREGYHÁZA FELÉ

Ha kirándulását, nyaralását Kelet-Magyarországon tervezi, kerékpárját is nyugodtan magával viheti.

Új IC+ többcélú teres kocsik közlekednek az InterCity vonatokban Cegléd, Szolnok, Püspökladány, Hajdúszoboszló, Debrecen, Nyíregyháza, Kisvárda és Záhony felé. Az InterCity vonatokon 8 db kerékpár szállítható. Az utazáshoz a menetjegy mellett a pót- és helyjegy, illetve a kerékpárjegy és a kerékpárhelyjegy váltása kötelező.

Az InterCity vonatok mellett Budapestről Cegléden, Szolnokon, Püspökladányon, Debrecenen és Nyíregyházán át Záhonyig közlekedő sebesvonatok egy részén 6 db kerékpár szállítható. A kerékpár akasztó kampók a kocsi előterében találhatóak (kocsinként 2 db). Az utazáshoz menetjegyre, gyorsvonati pótjegyre és kerékpárjegyre van szükség.

FERTŐ TÓKerékpárszállítás

A Fertő tó kiváló úticél a vízparti üdülésre vágyóknak. A környéket érdemes kerékpárral bebarangolni és megcsodálni egyedülálló növény- és állatvilágát. A tó egy átszállással érhető el  kerékpáros utasaink számára. A Budapestről Győrbe közlekedő személyvonatokról kell Győrben átszállni a Sopronba közlekedő személyvonatokra. Vonatonként 6 db vagy 12 db kerékpár szállítható (a vonat hosszától függően) a korszerű, alacsonypadlós, klimatizált motorvonat többcélú terében. Az utazáshoz menetjegyre és kerékpárjegyre / kerékpáros túrajegyre van szükség.

SZEGED, KECSKEMÉT FELÉ

A Dél-Alföld legnagyobb városa sok látnivalót kínál az ide látogatóknak. Biciklijét se hagyja otthon, hiszen a Budapest és Szeged között közlekedő InterCity vonatokon a kerékpár szállításra kijelölt kocsikban kocsinként 3 db, vonatonként összesen 9 db kerékpár szállítható, kerékpárjegy és kerékpárhelyjegy váltása mellett.

KISKUNSÁG

KerékpárszállításA táj az ember és a természet sok száz éves együttélésének emlékeit őrzi, szépsége minden évszakban elvarázsolja az ide kirándulókat. Ha kerékpárral indul útnak, válassza a Budapest – Kunszentmiklós-Tass – Kelebia vonalon közlekedő vonatainkat, melyek jelentős részén 6 db kerékpár szállítható a korszerű, alacsonypadlós, klimatizált motorvonat többcélú terében. Az utazáshoz menetjegyre és kerékpárjegyre van szükség.

BAKONY, ZALAEGERSZEG, SZOMBATHELY FELÉ

Térkép

A Budapest – Székesfehérvár – Veszprém – Zalaegerszeg/Szombathely viszonylaton 2020 tavasza óta biztosítunk kerékpárszállítást a Göcsej és Bakony InterCity vonatokban. A vonatokban többcélú teres IC+ kocsik közlekednek, melyekben 8-8 kerékpár szállítható, kerékpárhelyjegy váltása mellett.

PÉCS FELÉ

Budapest és Pécs között kétóránként közlekedő InterCity vonatokon is lehetséges a kerékpárok szállítása. A vonatok 10-es számú kocsijában 8-8 darab kerékpár szállítható, kerékpárhelyjegy váltása mellett.

DUNÁNTÚLI-DOMBSÁG

Ha lankás dombvidékre, szelídebb lejtőkre vágyik, válassza utazásához a Budapestről Sárbogárdon át Dombóvárra közlekedő személyvonatot, melyen 6 db kerékpár szállítható a korszerű, alacsonypadlós, klimatizált motorvonat többcélú terében. Az utazáshoz menetjegyre és kerékpárjegyre van szükség.

Az információk tájékoztató jellegűek, kérjük tájékozódjon a címlapról elérhető menetrendi keresőből. Az utazás előzetes bejelentéséhez a linkre kattintva találja meg a lakóhelyéhez legközelebbi utazásszervezőket. Egyéb fontos tudnivalókról a linkre kattintva tájékódhat.

Örömmel vesszük, ha a kerékpáros túrázásaikhoz igénybe veszik járatainkat és élményekkel teli utazást kívánunk!

Nemzetközi kerékpárszállítás

A nemzetközi kerékpáros eljutási lehetőségekről a linkre kattintva tájékozódhat.