Indulásra kész a MÁV-START új Rákóczi-mozdonya!

2015. április 27. hétfő, 15.03 / Utolsó módosítás: 2015. április 28. kedd, 11.59
A csíksomlyói búcsúba közlekedik az erdélyi fejedelem előtt tisztelgő díszes jármű
II. Rákóczi Ferenc mozdony - Fotó: Muray Gábor Zoltán

Ünnepélyes keretek között mutatta be hétfőn, a Nyugati pályaudvaron a MÁV a csíksomlyói pünkösdi búcsúba – május 22-25. között – közlekedő Rákóczi-mozdonyát. A II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem arcképével és jelmondatával díszített jármű avatásán versek, kuruc dallamok és énekek hangzottak el, majd a vasúttársaság és a Kárpáteurópa Utazási Iroda vezetői a mozdony matricázására kiírt ötletpályázat nyertesét és gyermek különdíjasát köszöntötték. A Rákóczi-mozdony Pünkösd után is tovább robog.

A MÁV – idén a Kárpáteurópa Utazási Irodával együttműködve – évről évre össznemzeti zarándokvonatot közlekedtet a csíksomlyói búcsúba. A Csíksomlyó Expressz – Székely Gyors nevű szerelvényt vontató mozdony rendre történelmi témájú díszítést kap; ezúttal – az erdélyi fejedelem halálának 280. évfordulója alkalmából – „II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem, és Rákóczi-mozdony a Rákóczi-várnál” mottóval.

A MÁV-START által biztosított, most bemutatott TRAXX típusú mozdony 2015-ben a korábbiaktól eltérően a gyimesbükki Rákóczi-várig vontatja majd a szerelvényt. Az idei szervezés újdonsága a madéfalvi veszedelem emlékművénél tartandó megemlékezés és a hazaút módosított útvonala is, Wass Albert regény-helyszínén (Dés), Wesselényi Miklós városán (Zsibó) és Károli Gáspár szülőhelyén (Nagykároly) keresztül. A díszes jármű a pünkösdi búcsú után is aktív marad, az utasok egész évben találkozhatnak vele.

Rákóczi-mozdony előtt: Penke József, Horváth Lajos, Petrus György, Mező Tibor, Zaránd György, Dávid Ilona, Tasó László - Fotó: Muray Gábor ZoltánA hétfő délelőtt a Nyugati pályaudvaron tartott avatón Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Zaránd György, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója, valamint Mező Tibor és Petrus György, a Kárpáteurópa Utazási Iroda vezetői méltatták a vasúttársaság új büszkeségét.

Tasó László államtitkár szerint a zarándokút nemcsak utazási lehetőség és szolgáltatás, hanem értékmegőrzés és értékmentés is, ezért a nemzeti vasúttársaság szerepe nemcsak gazdasági társaságként nélkülözhetetlen, hanem értékőrzőként is.

„A sínek ugyanúgy összekötik a történelmi Magyarország területeit, ahogy a fejedelem hősiességének emléke a különböző generációkat. Ismerősöket, távol élő rokonokat hozunk egymáshoz közel, ahogy II. Rákóczi Ferenc is sok eltérő egyéniséget állított egy sorba a szabadság zászlaja alatt” – mondta Dávid Ilona, a MÁV elnök-vezérigazgatója a Nyugati pályaudvaron, a hétfő délelőtti avatáson.

A MÁV-START legkorszerűbb és egyik legerősebb mozdonya méltó arra, hogy magán hordozza a korát megelőző, erős politikus és hadvezér, II. Rákóczi Ferenc fejedelem történelmi szerepét ábrázoló matricát – mondta Zaránd György, a MÁV-START vezérigazgatója, aki hozzátette: a személyszállító vasúttársaság a jövőben egyre több különvonat indítását tervezi együttműködve a külföldi társvasutakkal.

Petrus György, a Kárpáteurópa Utazási Iroda egyik vezetője elárulta, hogy a Székely Gyors történelmi magyar címer plakettjét is elviszik Gyimesbükkre, ahol a Rákóczi-vár romjai alatt, a MÁV hajdani  egyik legkeletibb vasúti őrházában kap helyet. "Az erdélyi magyarok mindig örömmel fogadják a Székely Gyorsot. Nem véletlen, hogy a zarándokvonat jelszavával is azt üzeni: Egyek vagyunk!" – hangsúlyozta Mező Tibor, a Kárpáteurópa másik ügyvezetője.

A Kárpáteurópa által a mozdony felmatricázására kiírt ötletpályázatot Penke József gyógyszerész végzettségű budapesti fotós és grafikus munkája nyerte; különdíjban pedig egy saját rajzával pályázó gyermek, Németh Márk részesült. A győztesek a helyszínen vehették át jutalmukat. A mozdonyavatót kulturális műsor – Bakos-Kiss Gábor színművész előadásában versek, Béke Csaba lantművész és énekmondó kuruc dallamai, valamint a MÁV Férfikórus Szolnok éneke – tette még ünnepélyesebbé. 

Budapest, 2015. április 27.

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG