A hét városa: Székesfehérvár

SzékesfehérvárUtazzon Székesfehérvárra kényelmes gyorsvonatainkkal, Kelenföldről 38 perc alatt a városban lehet! Megújult szolgáltatásokkal várja utasainkat a fehérvári utascentrum, ahol kollégáink segítenek az utazás megtervezésében, díjszabási, menetkedvezményi információkkal szolgálnak. Menetrendi információkért látogasson el menetrendi keresőnk oldalára, vagy töltse le a Vonatinfó alkalmazást okostelefonjára!

Székesfehérvár belvárosA középkori magyar királyi székhely egyike Magyarország kihagyhatatlan látnivalónak, tele páratlan értékekkel az egykori koronázó bazilika területén, a múzeumaiban és barokk templomaiban.

A történelmi belváros máig megőrizte középkori utcaszerkezetét, középpontjában az Országalmával és az egykori koronázótemplom maradványait őrző Nemzeti Emlékhellyel. A templomot maga Szent István király építtette, falai között 36 magyar királyt koronáztak, Szent Istvánon és fián, Imre hercegen kívül 14 királyunk választotta végső nyughelyéül. A belvárosi utcák díszei a 18–19. században épült barokk, rokokó és copf épületek, melyek között lüktet a mai élet. Székesfehérvár belvárosTavasztól őszig izgalmas programok és rendezvények pezsdítik fel a hangulatot, amit érdemes a belvárosi éttermek, kávézók valamelyikének hangulatos teraszán élvezni. Már csak azért is, mert közben a helyi étel- és italkínálatot is kipróbálhatjuk, akár az ország egyetlen vidéki top 10-es éttermében, a műemlék Hiemer-házban. Nem szabad kihagyni a 2013-as év fagyiját (málna fagylalt vörösbor eszenciával), és a 2014-es ország tortáját, a Somlói Revolúciót, hiszen mindkettőt fehérvári cukrászmester jegyzi. 

Székesfehérvár belvárosAki pedig a belvárosi nyüzsgés és városnézés közben, vagy azután lazításra vágyik, választhatja a kagylódíszítésű szecessziós műemléki Árpád Fürdőt, vagy az árnyas ligeteket, de talál rekortán hobbifutópályát is a belváros közvetlen közelében. Családi programként ajánljuk a rendkívül népszerű új történelmi játszóparkot és a Hetedhét Játékmúzeumot. Hihetetlenül népszerű a város új történelmi játszóparkja, a Koronás Park, ahol gonddal épített cölöpvár, játszó-, mászó-, kúszó-, ugrálószerek serege mutatja be a város történetét a gyerekeknek. A Hetedhét Játékmúzeum varázslatos szobácskáiban élő több ezer miniatűr játékbaba mindegyikének mesés története van.  Érdemes a két programot összehangolni, a belvárosi Játékmúzeumból városnéző kisvonattal juthatunk el a Koronás Parkba. A családi program pedig úgy lesz teljes, ha a Bory-vár sem marad ki! A 20. századi lovagvár a város legkülönösebb építménye, amit Bory Jenő építész-szobrászművész emelt két kezével felesége és gyermekei számára. Negyven nyáron át készült a lenyűgöző alkotás.Székesfehérvár Bory-vár

Kultúrwellness

A székesfehérvári kultúrkoktél összetevői: történelmi levegő, királyi századok, kultikus kiegészítők és barokk díszítés, művészi pillanatok, grandiózus események, mindez megbolondítva egy csipetnyi modernnel, a pezsgő hétköznapok varázsával.

Székesfehérvár, a magyar nyelvű színjátszás bölcsője nyáron szabadtéri előadásokkal, ősztől izgalmas bemutatókkal várja a színház szerelmeseit. A Vörösmarty Színház repertoárja és társulata igényes kikapcsolódást ígér a műfaji sokszínűség jegyében.

Tele élettel

Börgönd - RepülőnapLapozza fel Székesfehérvár rendezvénynaptárát, nem fog csalódni! Tavasztól őszig szinte minden hétvégére esik egy-egy nagy rendezvény, vagy kisebb program. Válogasson a kulturális, gasztronómiai és aktív programok közül! Szeptember 10-én a nagymúltú Lecsófőző Vigasság (Lecsófesztivál), majd 11-én a Börgöndi Repülőnap nemzetközi légiparádé várja a látogatókat. Szeptember 23-25. között a Mangalicafesztivál miatt is érdemes a városba látogatni. Szeptember 24-én, szombaton pedig a Városház térről rajtol a Chrono Classic Oldtimer Szuperkupa zárófutama. A Móri Bornapok 2016. szeptember 29. és október 2. között várja a látogatókat. A rendezvény idején is érdemes Székesfehérvárra látogatni, vagy akár ott megszállni.