A hét városa: Pécs

A hét városa: Pécs

InterCityTipp: Utazzon Pécsre kényelmes InterCity vonatainkkal! Menetrendi információkért látogasson el menetrendi keresőnk oldalára, vagy töltse le a Vonatinfó alkalmazást okostelefonjára!

A hét városa: PécsA város, amely ősztől tavaszig is számtalan történelmi nevezetességgel, kulturális ínyencséggel várja a turistákat, nyáron igazi fesztiválvárossá alakul, ahol egész nap pörög az élet és ahol minden korosztály megtalálja a neki való programot.

HA PÉCS, AKKOR POSZT

Immáron tizenöt éve június első felében az ország Pécsre figyel, amikor is évről évre bemutatkozik a magyar színházak előadásainak színe-java a Pécsi Országos Színházi Találkozón, ismertebb nevén a POSZT-on. Az idén különösen széles programkínálat várja az érdeklődőket, hiszen a színházi esemény komplex szórakoztató rendezvénnyé nőtte ki magát. A hét városa: PécsA versenyprogram mellett a Fesztiválprogram egyik alappillérét a Kodály Központban bemutatásra kerülő, exkluzív POSZT bemutatja estek képezik. A Zsolnay Negyedben, napi 24 órában zajlik a POSZT Fesztivál.

A kulturális és kulináris élvezetekre kiéhezett turistákat a régió borászatának, gasztronómiájának és kultúrájának találkozója, a Sétatér Fesztivál (2016. június 19-26.) várja. Az idei programot a legnépszerűbb hazai zenekarok színesítik.

Július első hétvégéjén is érdemes Pécsre utazni, amikor a Zsolnay Fényfesztivál (2016. július 1-3.) a város majd 2000 éves múltjának lenyűgöző hagyatékát a fantázia világával szövi össze. Játékra és gondolkodásra invitál, értéket közvetít, szórakoztat, és gyönyörködtet.A hét városa: Pécs

A fesztiválok, és színes kulturális programok mellett maga a város, és páratlan műemlék-együttese is számos felfedezni valót kínál.

PÁRATLAN MŰEMLÉKEK, GAZDAG MÚZEUMOK

A 4. századból származó ókeresztény temetői építményegyüttes, amely a mai székesegyház környékén található és a Cella Septichora Látogatóközpontban tekinthető meg, az UNESCO Világörökségének részét képezi.

Érdemes megtekinteni a pécsi Szent Péter- és Szent Pál- székesegyházat is, mely ma is látható formáját a 19. századi átépítés során nyerte el, de kőtára ma is őrzi középkori építésének román kori emlékeit.A hét városa: Pécs

Az ország első egyetemét 1367-ben Nagy Lajos király alapította a városban. A tavaly megnyílt Középkori Egyetem az Európában is ritkaságnak számító modern multimédiás eszközök és 3D-rekonstrukciók révén ezt mutatja be.

Számos emberáldozatot követelő csaták után 1543 júniusában Pécs önként megnyitotta a kapuit az oszmán sereg előtt. A hét városa: PécsAz oszmánok megerősítették és igazi keleti várossá formálták Pécset. Ennek emlékét őrzi a város számos műemléke, mint pl. a város szimbóluma, a főtéren álló Gyertyaszentelő Boldogasszony plébániatemplom, az egykori Gázi Kászim pasa dzsámija, amely Magyarország egyik legmonumentálisabb török kori műemléke, a török-iszlám építészet legjelentősebb alkotása. Továbbá Jakováli hasszán dzsámija minarettel, amelyet ma is rendszeresen használ a város muzulmán közössége. Belső terében a török kormány által adományozott tárgyakból kiállítás látható.

A 150 éves török hódoltság után 1780-ban Pécs szabad királyi városi rangot kapott Mária Teréziától. Az iparosodás a 19. század első felében jelentősen felgyorsult. A Hammerli kesztyűgyár, a Zsolnay-kerámia, a Littke-pezsgő, az Angster-orgona világhírűvé váltak.A hét városa: Pécs

A nemzetközi hírű kerámiagyár ipari műemlékei közt ma számtalan kulturális és zenei fesztivál színtere, a Zsolnay Kulturális Negyed található, amely a gyár egykori alapítóinak emlékét jelentős kiállításokkal (pl. Zsolnay Család és Gyártörténeti Kiállítás, Gyugyi Gyűjtemény), ill. a látogatható Látványmanufaktúrával őrzi. A Zsolnayak városát, és a család életét mutatja be a belváros egyik legrégebbi házában található Zsolnay Múzeum. Épp vele átellenben Victor Vasarelynek, az op-art világhírű megteremtőjének 1976-ban a városnak adományozott műveiből látható átfogó kiállítás. A Sétatér szomszédságában Csontváry Koszta Tivadar páratlan festményeit tekinthetik meg az érdeklődők.

A kulturális sokszínűségének és műemlékeinek köszönhetően a város 2010-ben elnyerte az Európa kulturális fővárosa címet. Ekkor jött létre a Kodály Zoltán nevét viselő Pécsi konferencia- és koncertközpont, Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont és a Zsolnay Kulturális Negyed.A hét városa: Pécs

AKTÍV PIHENÉS

A szabadidő aktív, természet közeli eltöltését garantálják a város földrajzi adottságai, amelyek klimatikus szempontból is rendkívül kedvezőek. A fülledt nyári estéken is enyhülést hoz a hegyoldal erdei felől érkező friss, tiszta levegő.

A 612 méteres Tubesnek és az 535 méter magas Misinának köszönhetően számos túraútvonal várja mindazokat, akik a Mecsek természeti szépségeivel kívánnak megismerkedni. A hét városa: PécsÉrdekesség, hogy az ország legmagasabb épülete, a pécsi Misina-tetőn épült tv-torony.

A szabadidő sportos eltöltésének kiváló lehetőségét adja a Pécset Orfűvel összekötő kerékpárút, vagy az Árpádtetői Mecsextrém kalandpark is, ahol az egész család kipróbálhatja ügyességét. A vizek és vízi sportok szerelmesei a közeli orfűi tavakon evezhetnek, strandolhatnak, vagy Pécsett a Central Wakeboard Parkban tölthetik el szabadidejüket.

A Mecsek oldalban május 20-tól ismét látogatható a megújult Pécsi Zoo, amely ökoturisztikai park és fogadóközpontként várja a látogatókat.

A városba érkezve turisztikai információkkal, idegenvezetésekkel, kedvezmény-kártyával, valamint helyi termékekkel és ajándéktárgyakkal is a városlátogatók rendelkezésére áll az Irány Pécs Nonprofit Turisztikai Kft. a hétvégén is nyitva tartó Tourinform irodája a Széchenyi téren. Információ: www.iranypecs.hu