A hét városa: Miskolc

A hét városa: MiskolcVálassza Miskolcra látogatásához kényelmes InterCity vonatainkat! Látogasson el a városba, utazzon velünk! Menetrendi információkért látogasson el menetrendi keresőnk oldalára, vagy töltse le a Vonatinfó alkalmazást okostelefonjára!

A Bükk és az Alföld találkozásánál, a Szinva völgyében fekszik Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelye. Nincs még egy nagyvárosa hazánknak, amely ennyi természeti csodát kínál vendégeinek! Magyarország 4. legnagyobb városa páratlan értékekkel, természeti és épített örökséggel rendelkezik. 2016-ban - Budapest után első magyar városként – Miskolc bekerült a European Best Destination ajánlatai közé is.

A hét városa: MiskolcMinden városrész kínál valami egyedit: fürödhet barlangban Miskolctapolcán, megcsodálhatja letűnt korok építészetét a belvárosban, belekóstolhat a középkor hangulatába Diósgyőr várában. Az utazó romantikázhat Lillafüreden a Palotaszálló függőkertjében az ország legmagasabb vízesésénél, és túrázhat a bükki erdőkben. Megkóstolhatja a helyi ízeket, megismerheti a legendáinkat és fesztiválozhat minden évszakban.

A négy évszakos városban mindig történik valami: a mai Magyarország első kőszínháza ősztől új évad bemutatóival várja a közönséget. A Csodamalom Bábszínház a kicsik kedvence. A szimfonikus zenekar koncertjeinek nemcsak a színház vagy a Művészetek Háza, hanem a Diósgyőri vár lovagterme is helyszínül szolgálnak.

A hét városa: MiskolcMiskolc felkészülten várja a családokat is, hiszen a Csanyik-völgyben található Állatkert, a lillafüredi kisvasút vagy a városban található kalandparkok és játszóterek a gyerekek számára igazi élményt jelentenek. A nagyobbak számára az új lillafüredi libegő, a tanösvények vagy a miskolctapolcai gokartozás jelenthet tartalmas kikapcsolódást. A strand az őszi-téli időszakban is várja a wellness szerelmeseit.

Az időjárás viszontagságaitól független, föld alatti látnivalók és élmények is várják az idelátogatókat egész évben. Az Év fürdőjévé választott Miskolctapolca Barlangfürdő vagy a lillafüredi Szent István-cseppkőbarlang és Anna-barlang nemcsak élmény, hanem az egészségre is jótékony hatással bír. A Pannon-tenger Múzeum híres ősfa-lelete és interaktív kiállításai a diákok számára nyújtanak tartalmas időtöltést, az avasi és görömbölyi pincesorok pedig a múlt és a borkultúra iránt érdeklődőknek jelenthetnek felüdülést.A hét városa: Miskolc

Gazdag a város múzeumi kínálata is. A Herman Ottó Múzeum kiállítóhelyei várostörténeti, régészeti és időszakos kiállításokkal, valamint a magyar festészet leggazdagabb vidéki képtárával és rendezvényekkel várják a látogatókat. A Miskolci Galéria a hazai grafikai élet egyik fellegvára, a Színháztörténeti és Színészmúzeum a miskolci színjátszás történetével ismerteti meg a látogatót, az Ortodox Egyházművészeti Múzeum pedig az ikonosztázáról híres Ortodox templom szomszédságában mutatja be kincseit.

Miskolcot méltán nevezhetjük a templomok városának is, hisz a város egyik jelképének számító Avasi református templom és harangtorony, a különleges Deszkatemplom vagy a nemrégiben megújult Búza téri Görög Katolikus Székesegyház mellett számos más gyönyörű temploma is van Miskolcnak.

A város megismeréséhez a helyi ízek és étkek is hozzátartoznak, ilyen a miskolci perec, a lillafüredi pisztráng vagy téli időszakban a kocsonya. A város számos üzlete és piaca mellett a helyi termékek boltja is várja a vásárlókat.

A hét városa: MiskolcMiskolc könnyebb megismerését segítik a vezetett séták és a letölthető mobilapplikációk. Arra is van lehetőség, hogy a kényelem és megtakarítás jegyében fedezzék fel a várost, hisz a MiskolcPass turisztikai kártyák többféle időtartamra és már gyermekek számára is megvásárolhatók.

Programok Miskolcon és környékén

Diósgyőr vára egész évben különböző programokkal várja a látogatókat. Szeptember utolsó hétvégéjén Észak- és Kelet-Magyarországi Regionális Díjugrató Bajnokságot rendeznek a Lovagi tornák terén.

A Veczán Pál XXIII. Egyházzenei Kórustalálkozó során a város templomaiban szervezett koncerteken Miskolc egyházi középiskoláinak kórusai, egyházzenei műveket előadó világi kórusok, templomi énekkarok hangversenyeit hallhatja a közönség október 13. és 16. között.

A hét városa: MiskolcA Diósgyőri Mikulásvonat® nem egy hétköznapi utazást jelent a lillafüredi kisvasúton, hanem egy felejthetetlen élményt a gyermekek számára a Mikulás meseszép, varázslatos világában. Az idén november 26. és december 16. között közlekedik.

November végétől karácsonyig a Városháza előtt karácsonyi vásár lesz, a villamos pedig ismét ünnepi díszbe öltözik adventkor.

Állandó és ismétlődő programok

Minden hónap első vasárnapján a főutcán régiségekkel és antik portékákkal várják az árusok az érdeklődőket. Érdemes végigjárni a régiségvásárt, hiszen sosem lehet tudni, milyen kincsre bukkanhatnak. (Időpontok: október 2., november 6., december 4.)

A hét városa: MiskolcGarantált programok egész évben Miskolc turisztikai szervezetének rendezésében

A Tourinform iroda havonta más-más témához kapcsolódóan indít városnézéseket. Minden hónap második szombatján a belvárost fedezhetik fel szakképzett idegenvezetőkkel (Időpontok: szeptember 11., október 9., november 13.)

Minden hónap harmadik szombatján Lillafüreden és környékén túrázhatnak.

Minden hónap harmadik vasárnapján rendezik a Miskolci termelői napot, amikor benépesül a belváros egyik legszebb tere, az Erzsébet tér a helyi őstermelők és kézművesek portékáival, ahol vidéki ízekből, illatokból is lehet szemezgetni, s emellett családi programokra is várjuk a látogatókat. (Időpontok: szeptember 18., október 16., november 20.)

Kellemes szórakozást, jó felfedezést kíván a HelloMiskolc.