A hét városa: Esztergom

A hét városa: EsztergomUtazzon Esztergomba gyorsított személyvonatainkkal! Budapestről akár egy óra alatt a városban lehet kényelmes Desiro vonatainkkal!

Menetrendi információkért látogasson el menetrendi keresőnk oldalára, vagy töltse le a Vonatinfó alkalmazást okostelefonjára!

A Magyarország legszebb folyóvölgyének nyugati kapujában fekvő Esztergomot a magyar államalapítás bölcsőjeként ismerik Európában, s talán világszerte. A hét városa: EsztergomA Duna partjára és a Pilis-erdő lankáira települt város és környéke már a 9. századtól a honfoglaló magyarok fontos szállásterülete volt, majd az első magyar királyok birtokközpontja lett. „Itt a Magyar Róma!” – így ír Esztergomról a 20. század első felének egyik magyar költőóriása, Babits Mihály. Valóban, hiszen immár több mint ezer éve ez a város a magyar katolicizmus fővárosa, 1993 óta az Esztergom-Budapesti érsekség egyik központja.

Esztergom határához akár szárazon vagy vízen közelítünk, már messziről szemünkbe ötlik az ősi Várhegyet koronázó hatalmas klasszicista főtemplom, az Esztergomi Bazilika. A hét városa: EsztergomEbben a városban – mely, több mint 250 éven át Magyarország fővárosának büszke címét viselte – született az első magyar király, (Szent) István, itt koronázták meg feleségével, (Boldog) Gizella bajor hercegnővel együtt 1001. január 1-jén. Ettől az időponttól számítjuk az európai értelemben vett magyar állam megalakulását. A város fölé magasodó Várhegyet koronázó főtemplomot nemcsak lenyűgöző méretei miatt, hanem a 19. századi építménybe belefoglalt reneszánsz „ékkő”, a Bakócz-kápolna és a Főszékesegyházi Kincstár világhírű egyházművészeti gyűjteménye kedvéért százezrek keresik fel. Altemplomában nyugszanak az esztergomi érsekek, köztük a mártír főpap, Mindszenty József bíboros is.

A Várhegy tetejét a - Bazilika mellett - a királyi vár romjaiban is fenséges  maradványai foglalják el.  Az esztergomi várhegy az Árpádok ősi fészke, mely generációkon át volt a magyar királyság központja. A  műemlék 2008-ban elnyerte az Európai Örökség Díjat. Román kori és gótikus  terei mellett a reneszánsz művészet nyomai is megcsodálhatóak benne, nagy  korszakainak falfestményei világhírűek.

A hét városa: EsztergomA Vármúzeum falai között található az Esztergomi Várszínház is, ahol a nyári szezonhoz alkalmazkodva műfaji sokszínűséget, értékes, igényes, szórakoztató produkciókat kínálnak nézőiknek.

A királyi palota teraszáról a közel 80 méteres mélységbe letekintve kitárul előttünk az ősi város és a méltóságteljesen hömpölygő folyam látványa. Messzire látni innen: térben és időben egyaránt! Századokkal államalapításunk előtt a palota helyén Solva római erődje állt, innen nézhette Marcus Aurelius császár légióinak folyami átkelését…

A hét városa: EsztergomE pontról öt hegyvonulat látható, tiszta időben az Alacsony-Tátra csúcsáig tágul a látóhatár. Alattunk, a mélyben a Víziváros legszebb épülete, a neoreneszánsz Prímási Palota impozáns épülete magasodik, mely egyben az ország legnagyobb vidéki képtárának, a Keresztény Múzeumnak is otthona. A képtár kiváltképp gazdag magyar, osztrák-német és itáliai középkori táblaképeken, szobrokban, de ötvös- és textilgyűjteménye is világhírű. Innen, a Palota teraszáról nemcsak Esztergom égbetörő tornyait, más fontos műemlékeit vehetjük számba, hanem felfedezhetjük az újjáépült Mária-Valéria hidat, valamint a pihenésre csábító Aquasziget Gyógy- és Élményfürdőt is a Prímás-szigeten. A királyi város központja felé vezető Kis-Duna parti százéves platánsoron sétálva hamarosan a barokk hangulatú főtérre érkezünk. Csobogó szökőkutak hűvösében, akár egy kávé vagy tea mellett megpihenve gyönyörködhetünk a tér és a környező utcák műemlék épületeinek szépségében. De folytathatjuk múzeumi barangolásunkat is: a Duna Múzeum, vagy a Babits Emlékház a főtértől már igazán nem nagy távolság!

2016. szeptember 17-18-án különösen érdemes ellátogatni a Bazilikába és a Főszékesegyházi Kincstárba, az ARS SACRA programsorozat eseményeire. Szeptember 17-én nyílik Dr. Jakkel Anna fotókiállítása az afrikai orvosi missziókról, a Főszékesegyházi Kincstár Panorámatermében. 2016. szeptember 24-én látogassanak el az Esztergomi Lecsófesztiválra, mely érdekes gasztronómiai és kultúrális programokkal várja az érdeklődőket.