Kedvezmények

Az Uniós államok 65 év feletti polgárai jogosultak díjmentes utazásra Magyarországon?

Az Európai Unió 65 éven felüli polgárai – életkoruk és személyazonosságuk megfelelő igazolása mellett – menetdíj megfizetése nélkül utazhatnak belföldi forgalomban, 2. kocsiosztályon. A díjmentesség a magasabb kocsiosztály igénybe vételére és a felárra nem terjed ki.

Milyen kedvezményt lehet igénybe venni belföldön?

Belföldön igénybe vehető kedvezményeink részletes leírását Díjszabásunk tartalmazza, melyet Személyszállítási Üzletszabályzat oldalunkon érhet el, továbbá telefonon is tájékozódhat a MÁVDIREKT elérhetőségein.

Fel kell mutatnom a pénztárnál a kedvezményre jogosító igazolásomat?

Igen.

Diák kedvezmény igénybe vételéhez szükséges érvényesíteni a diákigazolványom?

Az állandó diákigazolványt a közoktatásban nem kell érvényesíteni azon tanév befejezését követő október 31-ig, amely tanévben a tanuló a tanköteles kor felső határát betölti.

Ha nem volt nálam a diákigazolványom/bérletem a vonaton, és megbüntettek, mit tegyek?

A jegyvizsgáló ún. Utasleadási lapot állított ki az utazás során, akkor Önnek lehetősége van 15 naptári napon belül a menetjegyet az utasleadási lappal és az érvényes diákigazolvánnyal bármely pénztárunkban bemutatni, és a bemutatási díjat befizetni, ami jelenleg 1.300 Ft.
Ha Ön a vonaton megfizette a jegyvizsgáló által felszámított összeget, akkor lehetősége van az utólagos bemutatásra, amennyiben 15 napon belül a menetjeggyel, a jegyvizsgálótól kapott menetjeggyel és az érvényes diákigazolvánnyal bármely személypénztárunkban. Ez esetben a vonaton fizetett összeget, az 1.300 Ft bemutatási díj levonása után visszatérítik Önnek.

Lehet-e Széchenyi Pihenő kártyával (SZÉP kártyával) vásárolni a MÁV-START-nál?

A SZÉP Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló, többször módosított 55/2011. (IV. 12.) Korm. rendelet értelmében a SZÉP kártyát nem áll módunkban elfogadni.

Lehetséges-e az állam által biztosított szociálpolitikai kedvezménnyel első osztályon utazni?

A szociálpolitikai kedvezmények 2. kocsiosztályon vehetők igénybe, ha a jogosult 1. osztályon szeretne utazni, akkor köteles a teljesárú 2-1 kocsiosztály különbözetet megfizetni az általa igénybevett viszonylaton.

Lehetséges levelezős diákigazolvánnyal a lakóhely illetve az iskola közötti útvonalon kívüli viszonylaton utazni?

Igen, az „Igazolás a tanulók vasúti kedvezménye igénybevételéhez” nyomtatvány kiváltásával és lebélyegeztetésével. Az ehhez szükséges kérelem honlapunkról letölthető. Bővebb információért forduljon Ügyfélszolgálatunkhoz, vagy állomási információszolgálatunkhoz.

A külföldön tanuló diák az intézmény által kiadott diákigazolvánnyal igénybe veheti a magyar diákokra érvényes belföldi kedvezményeket?

Ha a diákigazolványt nem Magyarországon állították ki, a kedvezményre jogosultság igazolására csak abban az esetben használható fel, ha a jogosultság adati az igazolványról egyértelműen megállapíthatóak
• az igazolványt az Európai Unió vagy az Európai Gazdasági Térség egyik tagállamában adták ki,
• az igazolvány névre szóló,
• az igazolvány fényképpel ellátott vagy az utas egyidejűleg más fényképes igazolvánnyal tudja igazolni személyazonosságát,
• az igazolvány érvényességi ideje megállapítható (érvényességi időtartam vagy érvényesítő bélyegzés, matrica, stb.),
• az igazolvány tartalmazza az oktatási intézmény megnevezését és székhelyét.
Amennyiben a külföldön kiállított diákigazolványról a képzés jellege (nappali, levelező, stb.) nem állapítható meg, akkor azt nappali képzésre kiadott diákigazolványként fogadjuk el.
Az ún. nemzetközi diákigazolványok (amelyeket nem az oktatásért felelős hatóság, hivatal vagy oktatási intézmény, hanem diákszervezet, utazási iroda stb. pl. ISIC ad ki) alapján kedvezmény abban az esetben nem vehető igénybe ,ha a kártyáról nem állapítható meg, hogy valamely  EU vagy EGT tagállamban adták ki.
A külföldön tanuló magyar diák az Oktatási Hivatal Ügyfélszolgálatán (1122 Budapest, Maros utca 19-21.) igényelhet diákigazolványt.
További információk: www.diakigazolvany.hu

 

A belföldi diákigazolvány igénybe vehető nemzetközi utazáshoz?

Nemzetközi utazások esetén diákigazolvánnyal nem vehetők igénybe kedvezmények, viszont számos ajánlat biztosít kedvezményt 26 év alattiak részére. A menetjegy megváltása előtt tájékozódjon az ifjúsági kedvezmények esetleges meglétéről.

A 26 év alatti fiatalok megkaphatják-e a belföldön érvényes 33%-os kedvezményt??

Igen, bármely viszonylaton péntek 10.00 órától vasárnap 24.00 óráig, illetve ettől eltérően az ünnepnapokkal egybekötött hétvégéken, az Üzletpolitikai kedvezmények szabályozásában meghirdetettek szerint. Az aktuális szabályozás elérhető az Üzletszabályzat oldalon.

Kajla útlevél

https://kajla.hu/