Gyakrabban járnak a vonatok és rövidül a menetidő Ceglédről, Szolnokról és Kecskemétről a fővárosba

Május 27-től sűrítjük a reggeli vonatok menetrendjét a legnagyobb utasforgalmú Budapest-Nyugati pályaudvar–Cegléd–Szolnok és Budapest–Cegléd–Kecskemét elővárosi vonalakon. A térségi települések, köztük Szolnok, Kecskemét, Cegléd, Monor és Üllő lakosai gyakrabban, rövidebb menetidőkkel utazhatnak az elmúlt évek egyik legjelentősebb és legtöbb utast érintő fejlesztésének köszönhetően. Első lépésként a fejlesztés az egyik legforgalmasabb, ceglédi elővárosi vonalat érinti, de a többi elővárosi vonalon is vizsgáljuk a hasonló lehetőségeket.

A távolsági vonatok megállási helyeinek módosításával, a menetidők csökkentésével javul a menetrend az érintett vonalakon, de több vonatot is forgalomba állítunk, így az utasok kényelmesebben utazhatnak, több szabad ülőhelyet találnak. A menetrendi fejlesztés eredményeként Budapest felé jelentősen javul a reggeli eljutási lehetőség.

 • Öt távolsági vonat 10-18 perccel rövidebb menetidővel közlekedik Kecskemétről, Szolnokról és Ceglédről Budapestig – gyorsvonati megállással.
 • Cegléd–Budapest-Nyugati pályaudvar között 30 percenként közlekednek a gyors és sebesvonatok.
 • Szolnokról és Kecskemétről munkanapokon két-két új gyorsított vonat indul (Szolnokról 4:40-kor és 5:40-kor, Kecskemétről 5:13-kor és 6:13-kor).
 • A Z50-es zónázó és az S50-es monori személyvonatok 20 perc helyett egységesen 30 percenként közlekednek, ezeket egészítik ki az új gyorsított és gyorsvonatok, így a legtöbb településről óránként három helyett négy vonat lesz Budapestre.
 • Munkanapokon 5:41-től 7:11-ig 30 percenként négy új, modern FLIRT motorvonatból álló járat indul Üllőről, amelyek Kőbánya-Kispestig csak Vecsésen állnak meg. A vonatok Martonvásárig, Kápolnásnyékig, illetve Székesfehérvárig közlekednek, ezzel közvetlen kapcsolatot biztosítanak Kelenföldre, így átszállási lehetőséget kínálnak más dunántúli célállomásokra is.
 • reggeli időszakban Cegléd és Szolnok felé, valamint a délutáni és az esti időszakban, munkanapokon a Szolnokig közlekedő zónázó vonatok és a Debrecen felé közlekedő sebesvonatok kisebb mértékű bővítésére, viszonylatainak módosítására került sor. Például a Budapest-Nyugatiból Záhonyba,  kora reggel közlekedő 6260-as számú személyvonat ezentúl S51-es személyvonatként jár az elővárosi vonalszakaszon. Új vonatpár közlekedik Budapest és Debrecen között, a Nyugati pályaudvarról 21:28-kor indul.

A vonatok közlekedésével kapcsolatos információk megtalálhatóak a menetrendi keresőben, továbbá az Android és iOS platformon működő MÁV applikáció is.

100a fejlesztés

Változások településenként:

Debrecen (Debrecen - Szolnok)

Debrecen felől a korábbinál sűrűbben és gyorsabb menetidővel közlekednek vonatok a főváros felé. A legfontosabb változás, hogy munkanapokon hajnalban óránként indulnak sebesvonatok Budapest-Nyugati pályaudvarra, melyek Szolnokig mindenhol, onnan Abony, Cegléd, Ferihegy, Kőbánya-Kispest, Zugló állomásokon és megállóhelyeken állnak csak meg, így menetidejük jelentősen csökken. Egyes kora reggeli sebesvonatok gyorsvonati pótjegy váltása nélkül igénybe vehetőek. 

Figyelem! Június 21-ig Püspökladány és Debrecen között pályakarbantartási és pályafelújítási munkálatok miatt vágányzári menetrend van érvényben. A menetrendi fejlesztések a vágányzári menetrend alatt csak részlegesen valósulnak meg, a végleges menetrend később kerül bevezetésre.

Kecskemét (Kecskemét - Cegléd)

Kecskemétről a gyorsabb menetidőnek és a sűrűbb közlekedésnek köszönhetően jelentősen javulnak a Budapestre való eljutási lehetőségek. Az alábbi menetrend szerint közlekednek a vonatok:

 • 4:31-kor gyorsvonati megállási rendű személyvonat, 5:38-kor gyorsvonat indul Budapest-Nyugati pályaudvarra, melyek Cegléd és Kőbánya-Kispest között csak Ferihegyen állnak meg. Kecskemét és Cegléd között a két vonat megállási rendje eltérő, de mindkét vonat megáll Nagykőrösön és Nyársapáton. Menetidejük Kőbánya-Kispestig 1 óra 14 perc, illetve 1 óra 7 perc. A vonatok minden nap közlekednek és gyorsvonati pótjegy nélkül igénybe vehetőek.
 • 5:13-kor és 6:13-kor Budapest-Nyugati pályaudvarra közlekedő gyorsított személyvonatok indulnak, melyek Cegléd és Kőbánya-Kispest között néhány állomást és megállóhelyet érintenek, viszont Ferihegyen nem állnak meg. A vonatok Kecskemét és Cegléd között nem állnak meg, menetidejük Kecskeméttől Kőbánya-Kispestig 1 óra 7 perc. Ezek a járatok csak munkanapokon közlekednek és gyorsvonati pótjegy nélkül igénybe vehetőek.

Szolnok, Abony

Szolnokról és Abonyról a jelenleginél gyorsabb menetidővel közlekednek vonatok a főváros felé. Munkanapokon kora reggel az alábbi vonatokkal lehetséges az eljutás:

 • Óránként indulnak Debrecen felől érkező sebesvonatok Budapest-Nyugati pályaudvarra, melyek csak Abony, Cegléd, Ferihegy, Kőbánya-Kispest, Zugló állomásokon és megállóhelyeken állnak meg. Egyes kora reggeli sebesvonatok gyorsvonati pótjegy váltása nélkül igénybe vehetőek. 
 • Óránként indulnak G50-es gyorsított személyvonatok Budapest-Nyugati pályaudvarra, melyek Abony, Cegléd, Albertirsa, Pilis, Monorierdő, Monor, Kőbánya-Kispest, Kőbánya alsó és Zugló állomásokon és megállóhelyeken állnak meg (Ferihegyet nem érintik). 
 • A Z50-es zónázó vonatok változatlan menetidővel és megállási rend szerint közlekednek 30 percenként Budapest-Nyugati pályaudvarra.
 • Hétvégén a G50-es vonatok nem közlekednek, a Z50-es vonatok 30-60 percenként, ritkábban közlekednek, vasárnap a Szolnokról 5:10-kor induló sebesvonat nem közlekedik.

Cegléd

Cegléd állomásról az eljutási lehetőségek jelentősen javulnak Budapest felé, a vonatok menetideje rövidül. Munkanapokon az alábbi vonatok közlekednek:

 • 4:38 és 6:34 között félóránként indulnak vonatok Budapest-Nyugati pályaudvarra, melyek gyorsvonati megállás szerint csak Ferihegyen, Kőbánya-Kispesten, Zuglón állnak meg. A vonatok menetideje Kőbánya-Kispestig 41 perc és gyorsvonati pótjegy váltása nélkül igénybe vehetőek.
 • 5:06 és 6:36 között szintén félóránként indulnak gyorsított személyvonatok Budapest-Nyugati pályaudvarra. A vonatok csak Albertirsa, Pilis, Monorierdő, Monor, valamint Kőbánya-Kispest, Kőbánya alsó, Zugló állomásokon és megállóhelyeken állnak meg (Ferihegyet nem érintik). A vonatok menetideje Kőbánya-Kispestig 44 perc,
 • A Z50-es zónázó vonatok a korábbi megállási rend szerint és menetidővel, 30 percenként indulnak. Budai út megállóhelyet a reggeli órákban a főváros felé csak ezek a vonatok érintik.
 • Hétvégén a gyorsított vonatok nem közlekednek, a Z50-es és gyorsvonatok ritkábban, 30-60 percenként közlekednek, szombaton és vasárnap eltérő menetrend szerint.

Ceglédbercel, Ceglédbercel-Cserő

A menetrendi változtatás után munkanapokon a reggeli órákban csak a 30 percenként közlekedő Z50-es vonatokkal lehet eljutni a főváros felé. A vonatok megállási rendje és menetideje változatlan marad, azonban az új távolsági vonatok miatt a zsúfoltság jelentősen csökkenni fog, így az utazás komfortosabb lesz.

Hétvégén a Z50-es vonatok ritkábban, 30-60 percenként közlekednek.

Albertirsa, Pilis, Monorierdő

A reggeli órákban a munkanapokon az alábbi eljutási lehetőségek az alábbi módon változnak:

 • A Z50-es zónázó vonatok 30 percenként közlekednek változatlan megállási renddel és menetidővel.
 • 5 és 7 óra között 30 percenként gyorsított vonatok közlekednek Budapest-Nyugati pályaudvarra. A Kecskemét és Szolnok felől érkező vonatok Albertirsa, Pilis, Monorierdő, Monor, valamint Kőbánya-Kispest, Kőbánya alsó, Zugló megállóhelyen és állomáson állnak meg (Ferihegyet nem érintik). A vonatok gyorsvonati pótjegy váltása nélkül igénybe vehetőek.

Hétvégén a gyorsított vonatok nem közlekednek, a Z50-es vonatok ritkábban, 30-60 percenként közlekednek.

Monor

Munkanapokon reggel az eljutások az alábbi módon változnak a főváros felé:

 • A Z50-es zónázó vonatok 30 percenként indulnak változatlan megállási renddel és menetidővel.
 • 5 és 7 óra között 30 percenként gyorsított vonatok indulnak Budapest-Nyugati pályaudvarra. A Kecskemét és Szolnok felől érkező vonatok csak Kőbánya-Kispest, Kőbánya alsó, Zugló megállóhelyen és állomáson állnak meg (Ferihegyet nem érintik).
 • 30 percenként S50-es személyvonatok indulnak Budapest-Nyugati pályaudvarra, melyek minden állomáson és megállóhelyen megállnak.
 • Hétvégén a gyorsított vonatok nem közlekednek. A Z50-es vonatok szombaton és vasárnap ritkábban, 30-60 percenként, az S50-es vonatok szombaton 30-60 percenként, vasárnap 60 percenként közlekednek.

Hosszúberek-Péteri, Vecsés-Kertekalja, Szemeretelep, Pestszentlőrinc

A megállóhelyeket és állomásokat csak a változatlan menetidejű és megállási rendű S50-es vonatok érintik, melyek 30 percenként közlekednek. Az új távolsági vonatok miatt a zsúfoltság jelentősen csökkenni fog, így az utazás komfortosabb lesz. Hétvégén az S50-es vonatok ritkábban közlekednek, szombaton 30-60 percenként, vasárnap 60 percenként.

Üllő, Vecsés

Munkanapokon reggel az eljutások az alábbi módon változnak a főváros felé:

 • Az S50-es vonatok változatlan megállási renddel és menetidővel közlekednek Budapest-Nyugati pályaudvarra, 30 percenként.
 • 5:41-től 7:11-ig 30 percenként négy új, modern FLIRT motorvonatból álló S36-os és G43-as járat indul Üllőről, amelyek Kőbánya-Kispestig csak Vecsésen állnak meg. A G43-as vonatok Székesfehérvárig, az S36-os vonatok Martonvásárig illetve Kápolnásnyékig közlekednek, ezzel közvetlen kapcsolatot biztosítanak Kelenföldre is, így átszállási lehetőséget kínálnak a dunántúli célállomásokra.
 • Az S36-os és G43-as vonatok hétvégén nem közlekednek. Az S50-es vonatok hétvégén ritkábban közlekednek, szombaton 30-60 percenként, vasárnap 60 percenként.

Ferihegy

A menetrendi változás után nem áll meg minden vonat Ferihegy megállóhelyen, a Kecskemét és Szolnok felől érkező gyorsított vonatok, valamint az S36-os és G43-as vonatok nem érintik. Ferihegy és a belváros között a vonatok közös járatsűrűsége azonban ennek ellenére nagyjából változatlan marad.

Lajosmizsei vonal 

A munkanapokon kora reggeli órákban Ócsáról induló két sűrítő S21-es vonat Budapest-Nyugati helyett csak Kőbánya-Kispestig fog közlekedni. A továbbutazás a sűrűn közlekedő ceglédi vonatokkal lehetséges.