Felújítás a Nyugati bevezető szakaszán – módosul a menetrend

A ceglédi (100a) vonal felújítás keretében a Nyugati pályaudvar és a Városligeti elágazás közötti szakaszon közel 6 kilométeren átépítik a vágányokat, hogy megszüntessék a sebességkorlátozásokat. A távközlési eszközöket, a biztosítóberendezéseket és a felsővezetéket is karbantartják, fejlesztik. A várhatóan augusztus végéig tartó munkálatok miatt kevesebb vágányon haladhatnak a vonatok, ezért változik a menetrend.

A mindenkor aktuális menetrendi adatokért használja a MÁV-START menetrendi keresőjét. Hogy kéznél legyenek a friss információk, ajánljuk figyelmébe a MÁV applikációt! A vonalankénti vágányzári menetrendi hirdetményeket letölthető dokumentumként megtalálja Vágányzári hírek oldalunkon.

Vasúti menetjegyek, bérletek és vasúti utazási igazolványok elfogadása a BKK meghatározott viszonylatain és járatain

A Nyugati pályaudvar tetőfelújításához kapcsolódó vágányzári munkálatok ideje alatt (2020.06.19-én 20:00 órától - 2020.08.31-én 08:00-ig) a BKK vasúti jegy- és bérlet elfogadást biztosít.

 • munkanapokon: (hétfőtől - péntekig) este 20:00 óra – reggel 08:00 között
 • hétvégén: (szombat - vasárnap) egész nap

Elfogadott vasúti termékek köre

100-as (Budapest – Cegléd - Záhony), és a 142-es (Budapest - Lajosmizse) viszonylatú alábbi vasúti termékek, melynek egyik végpontja Budapest-Nyugati pályaudvar.

1. Bérletek

 • Tanuló havibérlet
 • 30 napos tanuló bérlet
 • Tanuló félhavi bérlet (I. és II. félhavi)
 • Havibérlet (dolgozó)
 • 30 napos bérlet (dolgozó)
 • Félhavi bérlet (dolgozó) (I. és II. félhavi)

2. Belföldi vasúti menetjegyek

3. Nemzetközi vasúti menetjegyek

Viszonylat megjelölése nélküli vasúti termékek

 • START Klub Bónusz kártya féléves/éves
 • START Klub VIP kártya féléves/éves
 • START Klub Prémium kártya féléves/éves
 • Vasúti utazási igazolványok (valamennyi vasúti utazási igazolvány)
 • Vakációbérletek (15, 30, 60 és 90 napos)

Érintett BKK-járatok

Nappali járatok (Kőbánya-Kispest M megállóhely és Nyugati pályaudvar M megállóhely között):

 • Az M3-as pótló autóbuszjárat illetve M3-as metróvonal (hétvégén végig M3-as pótló, hétköznap Nagyvárad tér M megállóhelyig M3-as pótló, onnan M3-as metró)
 • Zugló vasútállomás megállóhely és Blaha Lujza tér M megállóhely között a Thököly úti viszonylatokon (5, 7, 7E, 8E, 108E, 110, 112, 133E)

Éjszakai járatok:

 • Kőbánya-Kispest P+R (befelé)/Kőbánya Kispest M (kifelé) megállóhely és Nyugati pályaudvar M megállóhely között (200E és 914, 914A, 950, 950A átszállási lehetőség a 200E és a 900-as éjszakai járatok között: Nagyvárad tér M, Népliget M és Határ út M megállóhelyeknél lehetséges, ajánlott átszállóhely legrövidebb át gyaloglás (kifelé irányban) , illetve közös peronos átszállás okán (befelé irányban) a Népliget M megállóhelyeken.)
 • Zugló vasútállomás megállóhely és Blaha Lujza tér M megállóhely között a Thököly úti viszonylatokon (907, 973)

Aki nem rendelkezik érvényes vasúti menetjeggyel, vasúti bérlettel, egyéb utazási igazolvánnyal (a feltételeknek megfelelő vasút jegyek, bérletek, egyéb okmányok, sem BKK jegyek, bérletek birtokában nincsen) azok esetében a BKK Zrt. Díjszabás szerint történik a pótdíjazás.

Az alábbi térképek kattintásra megnőnek.

BérletelfogadásBérletelfogadásBérletelfogadás

A menetrendmódosításról

A Nyugati tetőszerkezetének felújítása és a bevezető pályaszakasz karbantartása június 19-ig leginkább a záhonyi vonal sebesvonatait érinti, azok a Nyugati helyett Zuglóból indulnak, és oda érkeznek.

A június 20-tól nyár végéig jelentős korlátozásokra kell számítani a ceglédi, a szegedi és a lajosmizsei vonalakon. A reggeli csúcsidőszakban több utasra kell számítani a Kőbánya-Kispest és a Nyugati közötti járatokon. A szegedi InterCity-k végállomása munkanapokon Zugló lesz, a hétvégéken pedig Kelenföld, és nagyobb átszállási idővel is számolni kell. A forgalomszervezésnél figyelembe kellett venni azt is, hogy tart a Nyugati tetőzetének felújítása, a csarnokba nem tudnak bejárni, változott a pályaudvar kapacitása is.

Június 20-tól július 24-ig - 3 hétvége kivételével - az alábbi módosítások lesznek érvényben
 • Az alapmenetrendtől eltérően a vonatok korábban indulnak a Nyugatiból és később érkeznek oda.
 • Az egyvágányú szakaszon a lehető legnagyobb átbocsátás miatt nem irányonként felváltva közlekednek a vonatok, hanem viszonylag rövid időn belül 3-4 vonatot indítanak egy irányban egymás mögött, majd pedig az ellenkező irányba is 3-4 járatot indítanak – a megfelelő biztonsági távolságot betartva.
 • 4 óra és 22:15 között a Nyugatiba, illetve a Nyugatiból óránként négy-négy vonat közlekedhet mindkét irányban. Napközben a zónázó vonatok Cegléd felé a Nyugatiból minden óra 1 perckor indulnak, a főváros felé pedig óra 57 perckor érnek a Nyugatiba, óránként egy monori személyvonat a Nyugatiból óra 6 perckor indul és óra 52 perckor érkezik a Nyugatiba. A lajosmizsei vonalon a személyvonatok a Nyugatiból óra 16 perckor indulnak, és óra 42 perckor érkeznek a főpályaudvarra. A nyíregyházi és záhonyi InterCity-k a Nyugatiból óra 21 perckor indulnak, és óra 37 perckor érkeznek a Nyugatiba.
 • A reggeli csúcsidőszakban munkanapokon 8 óráig óránként egy-egy plusz vonat is közlekedik Cegléd felől a Nyugatiba.
 • A szegedi InterCity-k munkanapokon Zugló, a hétvégéken pedig Kelenföld állomásig mennek és onnét is indulnak. A szegedi IC-k esetében mintegy 30 perces átszállási idővel kell számolni a Nyugatiba tartva, illetve onnét átszállva. (Hétvégén, Monoron a zónázó és a személyvonatok között az átszállási idő 16 perc helyett 46 percre növekszik.)
 • Munkanap szintén Zuglóból, hétvégén Kelenföldről közlekedik a 7020-as számú, S20-as jelzésű 4:19-kor Szegedre induló, valamint a 7028-as számú, (Zuglóból 22:12-kor, Kelenföldről 21:48-kor) Kecskemétre induló személyvonat. A 4:34-kor Szegedről induló, 7009-es számú gyorsvonat, valamint a Kecskemétről 4:31-kor induló 7029-es számú személyvonat munkanapokon csak Zuglóig, hétvégenként Kelenföld állomásig közlekedik.
 • Egyes elővárosi vonatok, valamint a Debrecenből 3:26 órakor induló, 6299-es számú és a Debrecenből 4:16 órakor induló, 6099-es számú vonatok kivételével a Budapest––Szolnok–Debrecen–Záhony vonali sebesvonatok Zuglóig közlekednek, illetve onnét indulnak.
 • Június 19-től, éjszaka 22:15 és 4:00 között a ceglédi, debreceni és a lajosmizsei vonal járatai Zuglóig közlekednek és onnét is indulnak, mert ekkor a Nyugatiba vezető mindkét vágányon dolgoznak és lezárják azokat.
 • Július 6-tól 11-ig éjszakánként, 22:15 és 4:00 között a ceglédi és a lajosmizsei vonalon közlekedő járatok csak Kőbánya-Kispestig mennek, és onnét fordulnak.
 • A vasúttársaság a BKK-val is egyeztet, mert sok utas várhatóan a helyi közlekedési eszközöket választja, azonban az M3 metró felújítása miatt össze kell hangolni az utazási lehetőségeket, valamint biztosítani kell az éjszakai vonatok utasainak eljutását a Nyugati és Zugló, illetve Kőbánya-Kispest között. A vasúttársaság viszonylati felármentességet vezet be a ceglédi, a debreceni és a szegedi vasútvonalakon közlekedő vonatokra az alábbiak szerint:
  • A Budapest-Nyugati–Kőbánya-Kispest szakaszon közlekedő feláras vonatok (ideértve a Zuglótól, illetve Zuglóig meghirdetett feláras vonatokat is), ezen a szakaszon felár megváltása nélkül vehetők igénybe.
  • Amennyiben a szegedi vasútvonalon közlekedő feláras vonat kiindulási vagy célállomása Budapest-Kelenföld, akkor a felármentesség Budapest-Kelenföld–Kőbánya-Kispest szakaszra vonatkozik.

Térképes információ

Július 3-tól 6-ig, 10-től 13-ig, valamint 17-től 20-ig érvényes menetrend

Az alábbi három hétvégén a Nyugati és a kőbányai teherpályaudvar között végeznek karbantartást, ezért szintén nagyobb korlátozásra kell készülni:

2020. július 3-án 22:15-től 6-án 4 óráig, 10-én 22:15-től 13-án 4 óráig, valamint 17-én 22:15-től 20-án 4 óráig.

 • Hajnali 4 órától 22:15-ig 3-4 pár vonat tud közlekedni. (Napközben a Budapest és Cegléd között közlekedő zónázó Nyugatiból minden kerek órakor indul, ellenkező irányból óra 59 perckor érkezik a Nyugatiba. Óránként egy Budapest–Monor között közlekedő személyvonat a Nyugatiból óra 5 perckor indul és óra 54 perckor érkezik oda. Budapest–Lajosmizse, illetve Dabas között közlekedő személyvonatok Nyugatiból óra 10 perckor indulnak, és óra 49 perckor érkeznek a főpályaudvarra. A Budapest és Nyíregyháza, Záhony között közlekedő InterCity-k a Nyugatiból óra 16 perckor indulnak, és óra 44-kor érkeznek a Nyugatiba.
 • A reggeli időszakban (a debreceni fővonali IC-k közlekedéséig) 6 és 8 óra között óránként 3-3 vonat érkezik Nyugatiba.
 • A többi vonat Kőbánya-Kispestig, illetve Kőbánya-Kispestről jár. A szegedi InterCity-k Budapest-Kelenföld állomásig közlekednek, illetve onnét indulnak. Kelenföldről közlekedik a 7020-as számú, S20-as jelzésű 4:19-kor Szegedre induló, valamint a 7028-as számú, (Zuglóból 22:12-kor, Kelenföldről 21:48-kor) Kecskemétre induló személyvonat. A 4:34-kor Szegedről induló, 7009-es számú gyorsvonat, valamint a Kecskemétről 4:31-kor induló 7029-es számú személyvonat Kelenföld állomásig közlekedik.
 • Monoron a zónázó és a személyvonatok között az átszállási idő 16 perc helyett 46 percre növekszik. A szegedi InterCity-k esetében mintegy 30 perces átszállási idővel érhető el a Nyugati.
 • Éjszaka 22:15-től 4 óráig a ceglédi és a lajosmizsei vonal felől csak Kőbánya-Kispestig tudnak közlekedni a vonatok, illetve onnét is indulnak.

Vágányzári térkép

Július 25-26-án, szombaton és vasárnap részben szünetel majd a közlekedés a Nyugati pályaudvaron
 • Zugló felől nem lehet közlekedni a Nyugati pályaudvarra. A szegedi InterCity-k Budapest-Kelenföld állomásig közlekednek, illetve onnét indulnak.
 • Kelenföldről közlekedik a 7020-as számú, S20-as jelzésű 4:19-kor Szegedre induló, valamint a 7028-as számú, (Zuglóból 22:12-kor, Kelenföldről 21:48-kor) Kecskemétre induló személyvonat. A 4:34-kor Szegedről induló, 7009-es számú gyorsvonat, valamint a Kecskemétről 4:31-kor induló 7029-es számú személyvonat Kelenföld állomásig közlekedik.
 • A debreceni, záhonyi vonali sebesvonatok Kőbánya-Kispestig közlekednek, és onnét fordulnak vissza. A többi vonat Zugló megállóhelyről indul, és oda érkezik.

A július 27-től augusztus 31-ig tartó időszakban pedig a június 20-tól július 24-ig tartó periódushoz hasonló korlátozások várhatók. Augusztus 19-től 21-ig éjszaka az ünnep miatt nem lesz kettős vágánykorlátozás a Nyugatiba vezető pályaszakaszon, ezért néhány vonat a Nyugatiból indulhat, illetve oda érkezhet.

A lajosmizsei vonalat érintő egyéb változások: július 4-től 19-én éjfélig Kőbánya-Kispest és Dabas között pótlóbusz szállítja az utasokat karbantartás miatt. A Nyugati és Kőbánya-Kispest között ingázó vonattal lehet utazni.

A következő ütemekhez kapcsolódó további nyári menetrendmódosításokról a későbbiekben adunk tájékoztatást.

A ceglédi vonal felújításáról közleményünkben olvashat további információkat.