Elveszett poggyászok felkutatásában is segít a MÁVDIREKT

2014. szeptember 26. péntek, 10.53 / Utolsó módosítás: 2016. június 28. kedd, 13.10

Vonaton felejtett íjfelszerelést, kerekesszéket, de családtagot is kerestek már a MÁVDIREKT (06 40 49 49 49) vonalán a MÁV-START utasai. A vasúttársaság dolgozói mindent megtesznek azért, hogy az elhagyott értékek visszakerüljenek tulajdonosukhoz; idén a visszaszolgáltatott poggyászok száma eléri a kétszázötvenet.

Budapest, 2014. szeptember 26. – Gyermeke útlevelének elkallódása miatt hívta a MÁVDIREKT-et egy anyuka nemrég. Diákcsoporttal utazott haza a kisfiú, otthonában vették észre, hogy elveszett az útlevele. Az ügyfélszolgálat gyors közreműködésének köszönhetően a hívást követő egy órán belül már újra a tulajdonosánál volt az úti okmány. „Nagyon köszönjük a korrekt, gyors segítséget; azt, hogy az ilyenkor kicsit pánikban levő utast (engem) nyugodt, kedves hangon tájékoztatták!” – írja a MÁV-START-nak küldött köszönőlevelében az édesanya.

Fontos szerepet játszik a MÁVDIREKT a talált tárgyak felkutatásában, jellemzően ide fordulnak ugyanis az utasok, ha elhagyott poggyászuk után érdeklődnek. A központ munkatársai nem csak a vonaton szolgálatot teljesítő jegyvizsgálókat, hanem a vasútállomásokon dolgozókat is elérik. Minél előbb telefonál az utas, annál nagyobb eséllyel kerül hozzá vissza az elveszített poggyásza. A talált tárgyakat 2012. óta központosított nyilvántartásban jegyzi a MÁV-START. Valamennyi ügyfélszolgálati munkatárs hozzáfér ehhez az online adatbázishoz, az elvesztett személyes tárgyak listája naponkénti bontásban, a kezelő állomás feltűntetése mellett, rövid leírással kerül a rendszerbe.

Hosszú a lista, mi az, amit a vonaton felejtenek az utasok: ruhanemű, táska, pénztárca, telefon, kulcs, szemüveg, íjfelszerelés, bankkártya – de találtak már a vasúttársaság munkatársai magára hagyott hegedűt, lélegeztető készüléket és húsz kötetes Révai lexikonsorozatot is. Sok esetben már az utas hívása közben – tartásba tétel, majd belső információkérő hívás indítása során – megtalálják a keresett tárgyat. Ilyen esetben nem is dokumentálják a megkeresést. Többször előfordul, hogy nem elveszett tárgy, hanem felnőtt vagy gyermek megkeresésében kérik a MÁVDIREKT segítségét. Ilyenkor az állomási hangosító berendezést is használják a vasúttársaság dolgozói. Volt már példa arra is, hogy a vonaton utazó gyermekét nem érte el egy édesanyja. Ezt jelezte a MÁVDIREKT vonalán, amelynek munkatársa felvette a kapcsolatot az érintett vonaton szolgálatot teljesítő jegyvizsgálóval. Személyleírása alapján meg is találták a gyermeket, akivel minden rendben volt, csupán a telefonja nem kapcsolódott a mobilhálózatra. Sikerült tehát megnyugtatni az anyukát.

Ha a vonaton, állomáson marad valamilyen poggyász, a MÁVDIREKT helyi tarifával hívható 06 (40) 49 49 49-es telefonszámán lehet érdeklődni. A talált tárgyakat az adott szolgálati hely kijelölt helyiségében 90 napig őrzik az ott dolgozók, az átvételi lehetőségekről az alábbi internetes elérhetőségen lehet tájékozódni: http://www.mav-start.hu/utazas/talalt_targyak.php