Bővíti a kerékpáros kapacitását a MÁV-START a KISS-motorvonatokon

2024. június 19. szerda, 10.38 / Utolsó módosítás: 2024. június 19. szerda, 10.58
Kerékpárok egy KISS motorvonaton

Széchenyi Terv Plusz logó

2024/június/19

A nyári időszakra bővíti kerékpáros kapacitását több KISS motorvonaton a MÁV-START. A vasúttársaság az utasigényekre és a lehetőségekre való tekintettel növeli a szállítható kerékpárok számát az emeletes motorvonatokon. Alapesetben 600 ülőhely mellett 12 kerékpár szállítható ezen a járműtípuson, amelyet a bővítés során 36 bicikli egyidejű elhelyezésére tesz alkalmassá a MÁV-START. A KISS motorvonatokat vissza nem térítendő európai uniós támogatásból – részben a Széchenyi Terv, részben Széchenyi Terv Plusz program keretében megvalósuló projektek lebonyolításával – szerezte be a MÁV-START, összesen 232,125 milliárd forint értékben.

KISS motorvonat átszerelése több bicikli szállításáhozMegkezdődtek az átalakítási munkálatok a MÁV-VAGON szolnoki üzemében, a KISS-ek karbantartására kialakított telephelyen, hogy a nyári megnövekedett kerékpáros igényeket még inkább ki tudja szolgálni a MÁV-START. Az átalakítást követően 24-gyel több kerékpár szállítására lesznek alkalmasak az emeletes motorvonatok.

Az úgynevezett „téli üzemmód” esetében a KISS motorvonatokon 600 ülőhely és 12 kerékpárhely található. A „nyári üzemmódra” való átszerelés után járművenként 36 bicikli biztonságos szállítására lesz lehetőség.

A megemelt kerékpáros kapacitású járművek először a Kőbánya-Kispest és Székesfehérvár közötti G43-as járatokban fognak közlekedni most szombattól, segítve a Velencei-tó kerékpáros kiszolgálását, valamint több jármű a Budapest–Vác–Szob vonalon fog közlekedni a Dunakanyarban. Várhatóan júliusban a népszerű, Szob és Fonyód között közlekedő Jégmadár expresszben is forgalomba állnak majd a nagyobb kerékpáros befogadóképességű emeletes járművek. Az utazások kiszámíthatósága érdekében erre a járatra ezután is kötelező marad a helyjegy és a kerékpárhelyjegy váltása.

A népszerűbb turisztikai térségekbe biciklis utazást tervezőket részletes információkkal látjuk el a honlapunkon, amelyet érdemes utazás előtt böngészni.

Háttér-információk a KISS motorvonatról

A KISS motorvonatokat vissza nem térítendő európai uniós támogatásból – részben IKOP, részben IKOP Plusz forrás felhasználásával – szerezte be a MÁV-START, összesen 232,125 milliárd forint értékben. A járművek bizonyos részét a „TEN-T vasúti és regionális intermodális közlekedés fejlesztése a 4 legszegényebb magyarországi régión kívüli területeken” elnevezésű felhívásra, bizonyos részét pedig a „TEN-T vasúti és regionális intermodális közlekedés fejlesztése a 4 legszegényebb magyarországi régió területein” elnevezésű felhívásra benyújtott támogatási kérelem nyomán megkötött támogatási szerződés finanszírozza.

A járművek nagyon népszerűek az utazóközönség körében, többen családi programokat szerveznek a motorvonatok kipróbálására. A légkondicionált és tágas utastérben a két szinten összesen 600 ülőhely van, négy mosdó – ebből az egyik akadálymentesített – áll az utasok rendelkezésére. Az oldalanként 12 ajtó gyorsabb utascserét tesz lehetővé. A kocsikban a kor követelményeinek megfelelő kamera- és utastájékoztató-, valamint zsúfoltság jelző rendszer, WIFI, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozók is megtalálhatóak. A multifunkciós terekben pedig 4 kerekesszék, illetve alapesetben 12 kerékpár vagy 5 babakocsi is szállítható. Ez a kerékpárkapacitás bővül a nyári időszakban 36 darabosra az emeletes motorvonatokban.

 

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság