Belföldi utazással kapcsolatos aktuális tudnivalók

Koronavírus - maszk viselése kötelezőA közlekedési járműveken érvényes maszkviselési kötelezettség mellett, a MÁV és a MÁV-HÉV állomásain és megállóhelyein, valamint a Volánbusz állomásain és megállóiban is kötelező az orr és a száj maszkkal történő eltakarása. Tehát nemcsak a zárt utasforgalmi helyiségekben, hanem az állomások és megállóhelyek teljes területén maszkot kell viselniük utasainknak.

Korlátozások belföldi forgalomban

A külföldi korlátozások miatt az alábbi nemzetközi vonatok nem közlekednek belföldi forgalomban Magyarország területén:

A Budapest – Győr – Hegyeshalom vasútvonalon:

EC 146 (Semmelweis), Budapest-Keleti ind.: 16:40, Hegyeshalom érk.: 18:29

EC 148 (Lehár), Budapest-Keleti ind.: 18:40, Hegyeshalom érk.: 20:29

 

rjx 41 (railjet), Hegyeshalom ind.: 8:28, Budapest-Keleti érk.: 10:19

EC 143 (Transsylvania), Hegyeshalom ind.: 11:28, Budapest-Keleti érk.: 13:19

rjx 65 (railjet), Hegyeshalom ind.: 16:28, Budapest-Keleti érk.: 18:19

A lemondott nemzetközi járatok egy része pótlásra kerül a magyarországi szakaszon, így belföldi forgalomban továbbra is tudják használni utasaink.Továbbra is indul gyorsvonat a Keleti pályaudvarról Hegyeshalomba a következő időpontokban: 6:40; 7:40; 9:40; 14:40; 15:40, illetve Hegyeshalomból a Keleti pályaudvarra: 9:28; 12:28; 15:28; 18:28; 19:28. A járatok gyorsvonati pótjeggyel vehetők igénybe.

Utazási kedvezményre jogosító, lejáró igazolványokkal és igazolásokkal kapcsolatos tudnivalók

A 2020 tavaszán meghirdetett veszélyhelyzet ideje alatt lejárt vagy a veszélyhelyzet megszüntetését követő 15 napon belül lejárt utazási kedvezményre jogosító igazolványok és igazolások (pl. lejáró személyazonosításra alkalmas igazolvány), illetve közoktatásban tanulók esetében a 2019/2020-as tanévre, felsőoktatásban tanuló hallgatók esetében a 2019/2020-as tanév I. vagy II. félévére érvényesített diákigazolványok elfogadásra kerülnek legkésőbb 2020. december 15-ig.

Ha az utasnak olyan kedvezményre jogosító utalványa van, melyet – igénybe vett értékesítés csatornától függően – a pénztárban vagy a vonat fedélzetén külön érvényesíttetni kell, akkor csak abban az esetben vehető igénybe a kedvezmény, ha

  • az utalványon van még szabad bélyegzési hely és
  • az utalvány érvényességének vége 2020. vagy 2021. március 31.

Emellett az oktatási intézményekben a tanulmányi osztályok, hallgatói irodák, iskolatitkárságok zárvatartására tekintettel azok a tanulók és hallgatók, akik még nem rendelkeznek diákigazolvánnyal, a számukra – esetlegesen aláírást és bélyegzőlenyomatot egyáltalán nem tartalmazó és/vagy akár elektronikusan létező – igazolással is igénybe vehetik az utazási kedvezményeket. Továbbá a nem eredeti, hanem nyomtatott aláírást és pecsétet tartalmazó vagy aláírást és pecsétet egyáltalán nem tartalmazó, a 362/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet alapján kiadott igazolásokat is legkésőbb 2020. december 15-ig kell elfogadni.

Lejáró hivatalos okmányok érvényessége

A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet szerint a veszélyhelyzet ideje alatt a magyar hatóság által kiállított, Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányok - ideértve különösen a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi idejét, illetve a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény 89. § (1) bekezdése szerint meghosszabbított érvényességű okmányokat is - a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényesek.

A veszélyhelyzet hatálybalépését követően a veszélyhelyzet ideje alatt lejáró, a szabad mozgás és tartóz-kodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi I. törvény és a har-madik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi II. törvény alapján ki-adott tartózkodásra jogosító okmányok, valamint a letelepedési engedély és bevándorlási engedély okmányok érvényességi ideje – a rövid időtartamú beutazásra jogosító vízum, valamint a tartózkodási engedély átvételére jogosító vízum okmányok kivételével – a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig érvényesek.

Egészségügyi dolgozók díjmentes utazása

A Kormány 486/2020. (XI. 10.) Korm. rendeletealapján 2020. november 11-től a veszélyhelyzet ideje alatt az egészségügyi dolgozó és a koronavírus világjárvány elleni védekezésben közreműködő orvos-, egészségtudományi képzésben részt vevő hallgató munkája támogatása, a járványügyi feladatok ellátása érdekében díjmentes utazásra jogosult 2. kocsiosztályon.

Az utazási kedvezményről szóló közleményt az Üzletszabályzat oldalunkon találják.

Díjmentes a novemberi bérletek visszatérítése

A 2020. november 11-én hatályba lépett járványügyi intézkedésekkel összefüggésben, az Innovációs és Technológia Minisztérium elrendelése alapján a MÁV-START, a MÁV-HÉV és a Volánbusz a novemberben érvényes dolgozói és diákbérletek visszaváltásakor eltekint a kezelési költség felszámításától. Bővebben a bérletek visszaváltásáról sajtóközleményünkben olvashatnak.

A járványügyi szabályok betartása érdekében kérjük, sorbanállások és személyes érintkezések/kontaktusok csökkentése érdekében jegy- és bérletvásárlás esetén részesítsék előnyben  a MÁV applikáció használatát és az e-vonatjegy váltási lehetőséget.  A e-vonatjegyet bárki részére megválthatja, mely digitális példányát az utazás előtt el kell küldenie az utazó személynek az eredeti letöltött fájl formátumban, hogy okostelefonján vagy tabletjén megmutathassa a jegyvizsgálónak, vagy pedig ki kell nyomtatnia számára. 

Utasaink folyamatosan, a nap 24 órájában fordulhatnak a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatához a +36 (1) 3 49 49 49-es, vagy mobilhálózatról a +36 (20/30/70) 499 4999-es telefonszámon; írásban a Üzenetküldés oldalon vagy az eszrevetel [KUKAC] mav-start.hu e-mail címen. Aki teheti, kérjük, személyes ügyintézés helyett válassza inkább ezt a lehetőséget.

A helyjegyes vonatokon az utasaink választhatnak ülőhelyet a szabadon maradt ülések közül, így maguk alakíthatják az egymástól való távolságot. Bővebben olvashat erről a linkre kattintva.

A járvánnyal kapcsolatos – a vasúti közlekedéshez nem kapcsolódó – információkért, egészségügyi tanácsokért látogassanak el a www.koronavirus.gov.hu oldalra, vagy hívják a Nemzeti Népegészségügyi Központ zöldszámait: +36 80 277 455; +36 80 277 456.