Belföldi utazással kapcsolatos aktuális tudnivalók

Koronavírus - maszk viselése kötelezőA közlekedési járműveken érvényes maszkviselési kötelezettség mellett, a MÁV és a MÁV-HÉV állomásain és megállóhelyein, valamint a Volánbusz állomásain és megállóiban is kötelező az orr és a száj maszkkal történő eltakarása. Tehát nemcsak a zárt utasforgalmi helyiségekben, hanem az állomások és megállóhelyek teljes területén maszkot kell viselniük utasainknak.

Lejáró hivatalos okmányok érvényessége

A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet szerint a veszélyhelyzet ideje alatt a magyar hatóság által kiállított, Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányok - ideértve különösen a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi idejét, illetve a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény 89. § (1) bekezdése szerint meghosszabbított érvényességű okmányokat is - a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényesek.

A veszélyhelyzet hatálybalépését követően a veszélyhelyzet ideje alatt lejáró, a szabad mozgás és tartóz-kodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi I. törvény és a har-madik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi II. törvény alapján ki-adott tartózkodásra jogosító okmányok, valamint a letelepedési engedély és bevándorlási engedély okmányok érvényességi ideje – a rövid időtartamú beutazásra jogosító vízum, valamint a tartózkodási engedély átvételére jogosító vízum okmányok kivételével – a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig érvényesek.

Diákigazolványok elfogadása

Az egészségügyi veszélyhelyzettel kapcsolatosan 2020. november 13-án kihirdetésre került a veszély-helyzet idején az okmányokra, továbbá az ügyintézésre vonatkozó egyes szabályok megállapításáról szóló 500/2020. (XI. 13.) Korm. rendelet.

A jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően a közleményben felsorolt érvényesítő matricával ellátott diákigazolványokat a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényesnek kell elfogadni.

A diákigazolvány elfogadásáról szóló közleményt az Üzletszabályzat oldalunkon találják.

Egészségügyi dolgozók díjmentes utazása

A Kormány 486/2020. (XI. 10.) Korm. rendelete alapján a veszélyhelyzet ideje alatt az egészségügyi dolgozó és a koronavírus világjárvány elleni védekezésben közreműködő orvos-, egészségtudományi képzésben részt vevő hallgató munkája támogatása, a járványügyi feladatok ellátása érdekében díjmentes utazásra jogosult 2. kocsiosztályon.

Az utazási kedvezményről szóló közleményt az Üzletszabályzat oldalunkon találják.

Márciusi bérletek visszatérítésével kapcsolatos információk

A MÁV-START, a MÁV-HÉV és a Volánbusz visszatéríti a helyközi járatokra szóló, március havi vagy első félhavi, vagy március 1-je és március 8-a közötti érvényességgel kezdődő, illetve a 2021. március 8-át megelőzően vásárolt, és 2021. március 8-a utáni érvényességgel kezdődő 30 napos dolgozó- és tanulóbérleteket.  Amennyiben az utasok ezt 2021. március 10-ig kezdeményezik, a vételárat teljes egészében, kezelési költség felszámítása nélkül visszakapják. A 2021. március 1. előtt kezdődő érvényességű és a benyújtás idejében még legalább 15 napig érvényes 30 napos bérlet árának 50 százalékát térítik vissza kezelési költségmentesen.

Bővebben a rendelkezésekről a "Díjmentes a márciusi helyközi dolgozó- és tanulóbérletek visszatérítése" című közleményünkben olvashat.

Szociális, gyermekjóléti, közszolgálati, honvédelmi - és rendvédelmi dolgozók díjmentes utazása

A Kormány 582/2020. (XII. 15.) Korm. rendelete alapján a veszélyhelyzettel összefüggő, illetve a SARS-CoV-2 koronavírus-világjárvány következményeinek elhárítása érdekében szükséges feladatokat ellátó szociális, gyermekjóléti vagy gyermekvédelmi dolgozó, közszolgálati tisztviselő, honvédelmi - és rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának tagja díjmentes utazásra jogosult 2. kocsiosztályon.

Az utazási kedvezményről szóló sajtóközleményt az Üzletszabályzat oldalunkon találják.

Menetrendi változások az online oktatás ideje alatt

Április 7-től – a hatályos kormányrendelet alapján – várhatóan április 18-ig nem közlekednek azok a vonatok, melyek elsősorban az iskolásforgalom kiszolgálását biztosítják a reggeli és délutáni órákban, illetve a diákok hétvégi távolsági utazását segítik. A változás a vasútvonalak menetrendjében a 60-as, a 65-ös, a 66-os és a 67-es számú korlátozással megjelölt vonatokat érinti.

A koronavírus miatti menetrendmódosulásokat összefoglaló dokumentum letölthető a menetrendi oldalunkról, illetve a menetrend megtekinthető Jegyvásárló felületünkön és a MÁV applikációban is.

A járványügyi szabályok betartása érdekében kérjük, sorbanállások és személyes érintkezések/kontaktusok csökkentése érdekében jegy- és bérletvásárlás esetén részesítsék előnyben  a MÁV applikáció használatát és az e-vonatjegy váltási lehetőséget. A e-vonatjegyet bárki részére megválthatja, mely digitális példányát az utazás előtt el kell küldenie az utazó személynek az eredeti letöltött fájl formátumban, hogy okostelefonján vagy tabletjén megmutathassa a jegyvizsgálónak, vagy pedig ki kell nyomtatnia számára.

Utasaink folyamatosan, a nap 24 órájában fordulhatnak a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatához a +36 (1) 3 49 49 49-es, vagy mobilhálózatról a +36 (20/30/70) 499 4999-es telefonszámon; írásban a Üzenetküldés oldalon vagy az eszrevetel [KUKAC] mav-start.hu e-mail címen. Aki teheti, kérjük, személyes ügyintézés helyett válassza inkább ezt a lehetőséget.

A helyjegyes vonatokon az utasaink választhatnak ülőhelyet a szabadon maradt ülések közül, így maguk alakíthatják az egymástól való távolságot. Bővebben olvashat erről a linkre kattintva.

A járvánnyal kapcsolatos – a vasúti közlekedéshez nem kapcsolódó – információkért, egészségügyi tanácsokért látogassanak el a www.koronavirus.gov.hu oldalra, vagy hívják a Nemzeti Népegészségügyi Központ zöldszámait: +36 80 277 455; +36 80 277 456.