Balatoni nyár 2021

Újra itt a nyár, irány a Balaton! A vasúti közlekedés az elmúlt egy évben ismét sokat fejlődött a Balaton felé, új menetrendet vezettünk be, új szolgáltatásaink vannak, és modernebb járművek állnak forgalomba. Nem túlzás azt mondani, hogy vonattal akár még a saját autójánál is kényelmesebben juthat el pihenni nyaralójába, vagy egy rövidebb kirándulásra, a tó partjára.

Ezen az oldalon bemutatjuk a balatoni szolgáltatásainkat, illetve hogy mit érdemes tudni az egyes vonatok közlekedéséről. Június 19-től megújult kínálattal várjuk a Balatonhoz utazókat.

A menetrendi adatok a MÁV-START menetrendi keresőjéből is elérhetőek. Hogy kéznél legyenek a friss információk, ajánljuk figyelmébe a MÁV applikációt! A részletes menetrend elérhető pdf formátumban is.


Budapestről közvetlenül a Balatonra

Vonatok a Balaton déli partján

Vonat

Balaton InterCity

Tópart InterCity

Déli->Parti sebesvonat

Útvonal

Budapest-Déli-Keszthely

Budapest-Déli-Nagykanizsa

Budapest-Déli-Balatonszentgyörgy

Közlekedési időszak

Naponta

Naponta

Naponta

Járatsűrűség

2 óránként

2 óránként

2 óránként

A Balaton és Tópart InterCity vonatokkal akár 73 perc alatt is eljuthat Budapest-Kelenföldről Siófokra. A vonatok csak a legfontosabb állomásokon és megállóhelyeken állnak meg. A gyakori követési időnek köszönhetően a közös szakaszon, Budapest és Balatonszentgyörgy között 60 percenként közlekednek az InterCity vonatok.

A Déli->Parti sebesvonatok minden Balaton-parti állomáson és megállóhelyen megállnak, így az InterCity-kkel nem elérhető településekre is eljutást biztosítanak. Ezt a vonatot ajánljuk a kerékpáros utasainknak, ezekben a vonatokban nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsi közlekedik.

Balaton 2021

Vonatok a Balaton északi partján

Vonat

Kék Hullám InterCity

Katica InterRégió

Vízipók InterRégió

Személyvonat

Útvonal

Budapest-Déli-Balatonfüred (-Szombathely)

Budapest-Déli-Balatonfüred

Budapest-Déli-Balatonfüred

Balatonfüred-Tapolca

Közlekedési időszak

Naponta

Naponta

Naponta

Naponta

Járatsűrűség

2 óránként

2 óránként

2 óránként

2 óránként

Az északi parton idén a tavalyinál gyakrabban járnak a vonatok, így a part menti kisebb állomásokról és megállóhelyekről az eddigi kétórás követés helyett minden órában indulnak járataink. Balatonfüred és Budapest között a villamosításnak köszönhetően egyes állomásokra 15-20 perccel csökken az utazási idő, az új Vízipók InterRégió vonattal lesz a leggyorsabban elérhető például Balatonkenese, Balatonakarattya, Balatonfűzfő, Alsóörs.

Az újonnan induló személyvonatoknak köszönhetően Balatonfüred és Tapolca között már minden órában közlekedik vonat, így egyszerűbb eljutni a part menti településekről például Badacsonyba. A személyvonatokról Balatonfüreden átszállhat a Vízipók, míg Tapolcán a Helikon InterRégió vonatra, így a Balaton nyugati medencéje is körbeutazható.

Balaton 2021


Utazás a Balatonra közvetlenül: nem csak Budapestről, nem csak vonattal

A Balatonra az egész országból szívesen utazunk. Mi sem természetesebb, mint hogy idén nyáron is közvetlen összeköttetést kapnak a magyar tengerrel az ország különböző régiói és nagyvárosai.

Közvetlen vonatok a Dél- és Nyugat-Dunántúlról a Balatonra

A Dunántúlról javítottuk a Balaton elérhetőségét az új Helikon InterRégió vonatokkal, melyek a korábbinál sűrűbb kapcsolatot biztosítanak Pécs és Kaposvár felől a Balaton déli partjára. Szombathely felől egyes Kék Hullám InterCity vonatok meghosszabbításával javítottuk az eljutásokat.

Vonat

Helikon InterRégió

Helikon InterRégió

Kék Hullám InterCity

Sebesvonat

Útvonal

Győr-Kaposvár

Győr-Pécs

Szombathely-Balatonfüred(-Budapest)

Szombathely-Keszthely

Közlekedési időszak

Naponta

Naponta

Naponta

Naponta

Járatsűrűség

2 óránként

1 vonatpár, péntek, szombat és vasárnap további vonatok

1 vonatpár, hétvégén napi 2 vonatpár

2 vonatpár

Balaton 2021

Közvetlen vonatok Kelet-Magyarország felől

Közvetlen vonatok a távolabbi megyeszékhelyekről

A tavalyi évhez képest a vonatok útvonala kis mértékben módosult, valamint a vonatok megállásainak száma is változott. Az Aranypart expressz menetideje 20 perccel lett gyorsabb Nyíregyházáról a Balatonra, Szolnok és Nyíregyháza között csak a nagyobb településeken áll meg.

Vonat

Ezüstpart expressz

Aranypart expressz

Aranyhíd expressz

Tekergő expressz

Útvonal

Miskolc-Fonyód

Nyíregyháza-Fonyód

Szeged-Fonyód

Nyíregyháza-Zánka-Erzsébettábor

Közlekedési időszak

Naponta

Naponta

Naponta

Naponta

Járatsűrűség

egy vonatpár

egy vonatpár

egy vonatpár

egy vonatpár

Közvetlen vonatok Közép-Magyarországról Balatonra

Vonat

Tekergő expressz

Napfürdő expressz

Jégmadár expressz

Útvonal

Szolnok-Tapolca

Szolnok-Fonyód

Szob-Fonyód

Közlekedési időszak

Hétvégén

Hétvégén

Hétvégén

Járatsűrűség

egy vonatpár

egy vonatpár

egy vonatpár

Hétvégén a déli parton is járnak az emeletes vonatok.A Napfürdő és Jégmadár expresszvonatok az új emeletes KISS motorvonatokkal közlekednek, melyet mindenképpen érdemes kipróbálni! Utazás közben az emeletről különleges panoráma nyílik a tóra! A vonatok légkondicionáltak, WiFi-vel és konnektorokkal felszereltek. A járműveken 12 kerékpár szállítható, melyeket akadálymentesen, könnyen lehet a peronról a vonatra tenni. A vonatokra díjmentes helyjegy váltása szükséges, garantált ülőhelyet biztosítunk.

KISS motorvonat

KISS motorvonatKISS motorvonat

Balaton 2021

Közvetlen autóbuszjáratok a Balatonhoz

Salgótarjánból, Egerből, Gyöngyösről, Paksról és Szekszárdról a Volánbusz távolsági autóbuszjáratai indulnak a tó térségébe.

Járat

Salgótarján-Balaton (Balatonlelle)

Eger-Gyöngyös-Balaton (Fonyód)

Paks-Balaton (Siófok)

Szekszárd-Balaton (Keszthely/Hévíz)

Közlekedési időszak

csütörtöktől vasárnapig

csütörtöktől vasárnapig

naponta

naponta

Járatsűrűség

1 pár

1 pár

1 pár

2 pár

Az összehangolt és új menetrendekkel a Balaton medencéjében idén jóval több úti célt érhet el.

A déli parton: Siófokon, Balatonlellén és Balatonmáriafürdőn érhetők el csatlakozások a Belső-Somogy felé közlekedő járatokhoz. A tó partja mentén párhuzamos, de más megállókat kiszolgáló, vonatokhoz hangolt buszjáratok közlekednek.

A Siófok – Veszprém útvonalon közlekedő új, a vonatokhoz csatlakozó buszjáratokkal egyszerűbb körbeutazni a keleti medencét.

A Káli-medencében és a Balaton-felvidék több részén is indulnak új autóbuszjáratok csatlakozva az óránként közlekedő vonatokhoz Zánka-Köveskál és Révfülöp vasútállomásokon.


Bagolyvonatok nem csak baglyoknak

Sokáig tartott a munka, de felülne még a balatoni vonatra? Az éjszaka középén ért véget a badacsonyi borozás? Bagolyvonatra! A Balaton bármely településéről bármely másik településre lehetséges éjszaka eljutni.

Déli part

Jó hír a Siófokon szórakozóknak, hogy idén sűrűbben járnak a vonatok, két pár új Bagolyvonat közlekedik, így a hétvégi éjszakákon csaknem minden órában indul vonat. Keszthelyre és Keszthelyről is javul az éjszakai eljutás az új vonatok által. A Bagolyvonatok idén nagyrészt FLIRT motorvonatokkal közlekednek. Újdonság, hogy már nem csak hétvégén, hanem hétköznap is közlekednek egyes Bagolyvonatok a déli parton.

Északi part

Az idei évben az északi parton is indítunk a Bagolyvonatokat. Egyes vonatok minden nap közlekednek, valamint csütörtök/péntek, péntek/szombat, illetve szombat/vasárnap éjszakákon további vonatok indulnak éjfél után a Székesfehérvárról és Tapolcáról. Székesfehérváron átszállással lehetséges a továbbutazás Budapest felé/felől is.

Keszthely – Tapolca között is indítunk Bagolyvonatokat a csütörtök/péntek, péntek/szombat, illetve szombat/vasárnap éjszakákon.

Balaton 2021

 


Balaton 2021Étkezőkocsik közlekedése

Falatozna, jól esne egy ital? Parancsol egy étlapot? Mit szólna egy START, Classic vagy Vega Burgerhez? Szeptember 12-ig Budapest és Keszthely között a Balaton InterCityk étkezőkocsijában kóstolhatja meg az Utasellátó megújult étel- és italkínálatát. Bővebben bemutatjuk az étkezőkocsik kínálatát "Utasellátó étkezőkocsik" oldalunkon, melyet elérhet a linkre kattintva.


1. osztályon a Balatonhoz

Balaton 2021Az idei nyáron már 1. osztályú kocsi is közlekedik a Balaton InterCity vonatokban. Ezek a kocsik 2. osztályú kocsikhoz képest jóval modernebbek, a tavalyi évben estek át egy nagyobb felújításon. Az 1. osztályú kocsin zsúfoltságmentes, csendes és exkluzívabb környezetben lehet utazni, így megéri ezt választani.

A 6 fős 1. osztályú fülkékben az ülések kihúzhatóak, lábának több hely jut. A kocsit padlószőnyeg borítja, minden üléshez külön olvasólámpa tartozik, a fülkében talál konnektort és asztalt is.

Ne feledje: az 1. osztályú kocsik a Balaton felé a vonat végén közlekednek, Budapest felé pedig a vonat elején, közvetlenül az étkezőkocsi szomszédságában!

A kedvezményes Balatoni Okosjeggyel akár 2499 forintért lehet utazni 1. osztályon Budapest és a Balaton között, mely a 2. osztályú hagyományos teljesárú jegynél is kedvezőbb árú (ld. következő fejezet).


Díjszabási tudnivalók, felárak a balatoni vonatokon

Balaton 24/72, Balaton 24/72 Duó napijegyek

Korlátlan utazás az egész balatoni térségben!

Emlékszik még a tavaly bevezetett Balaton 24/72 napijegyre? Emlékeztetőül: a napijegyekkel 24 és 72 órás érvényességük alatt korlátlanul utazhat 2. osztályon a Balaton körül, a Tapolca-Sümeg szakaszon, a Balatonfenyvesi kisvasúton, és a Volánbusz Balatonfüred -Tihany közötti járatán.

2021-re tovább gondoltuk a napijegyeket és a Volánbusszal közösen bevezettük a Balaton 24 Duo és 72 Duo változatokat, így Ön a Balaton teljes medencéjében kedvére kalandozhat. Vonaton továbbra is korlátlanul utazhat másodosztályon a Balaton körül, Tapolca és Sümeg, valamint Fonyód – Lengyeltóti között, továbbá a Balatonfenyvesi kisvasút vonalán. Emellett a Volánbusz járatain több, mint 100 településre juthat el az érvényesség kezdetétől számított 24 illetve 72 órán át. Ha többet szeretene megtudni erről az ajánlatról, keresse fel Balaton 24/72 oldalunkat, a linkre kattintva.

Helyjegy a vonatokon

A balatoni forgalomban egyes vonatokon helyjegy váltása szükséges, hogy utasainknak garantált helyet tudjunk biztosítani, elkerülhessük a csúcsidőben a zsúfoltságot. Ezzel a táblázattal segítünk, hogy melyik vonatra szükséges helyjegy váltása.

Felármentesen (helyjegy nélkül) igénybe vehető vonatok

Helyjeggyel (300 forint) igénybe vehető vonatok

Díjmentes (0 forint) helyjeggyel igénybe vehető vonatok

Valamennyi Balatont érintő InterRégió- és sebesvonat: Katica, Vízipók, Helikon, Déli Parti, Szombathely―Keszthely közötti vonatok, a Budapest-Kelenföld―Fonyód Jégmadár expressz (munkanapokon),

Valamennyi InterCity és expresszvonat InterCity kocsikból kiállított része: Tópart, Balaton, Kék Hullám, Levendula Aranyhíd, Aranypart, Ezüstpart, Adria

Az alábbi vonatokra – többnyire a Balaton parti utazások kivételével – kötelező a díjmentes helyjegy váltása: Tekergő Ex, Jégmadár Ex (hétvégén), Napfürdő Ex

A Balaton part menti szakaszán utazva (például Balaton 24 napijeggyel) általánosságban valamennyi feláras vonat nem InterCity kocsikból kiállított része igénybe vehető helyjegy nélkül is, a szabadon maradt ülőhelyek elfoglalásával.

Vakáció bérletVakáció bérlet

Az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők számára megvásárolható 15, 30, 60 vagy 90 napos kedvezményes bérlet korlátlan utazást biztosít másodosztályon a MÁV-START mellett a GYSEV teljes belföldi hálózatán is. Részletekért látogasson el a Vakáció bérlet aloldalára!

Dolgozói 33%Dolgozói 33%-os kedvezmény

2021. szeptember 30-ig 33%-os kedvezménnyel utazhat a MÁV-START és a GYSEV belföldi hálózatán, aki a jegyváltáskor érvényes dolgozói vasúti bérlettel rendelkezik. Részletekért látogasson el a Dolgozói 33%-os kedvezményről szóló aloldalunkra!


Kerékpárszállítás

Kerékpárszállító kocsiVan, aki a bringája nélkül el sem indul nyaralni. Van, aki csak bizonyos helyekre viszi magával. Van, aki csak a Balatonra. Akárhogy is, a Balatonnál csodás helyek fedezhetők fel ráérősen a bringa nyergében. Vigye magával kerékpárját vasúton!

De figyelem: a nagy kapacitások ellenére a csúcsidei időszakban egyes vonatokon a kerékpáros kapacitások megtelhetnek, különösen a hétvégén.

Bár a korábbi évekből ismert, egész napos korlátlan utazást biztosító Balatoni kerékpáros túrajegy az idén nyáron nem kapható, egy új jegytípussal a kerékpárszállítás bármely balatoni állomás esetében már 99 forinttól elérhető. A 99 forintos balatoni kerékpárjegy vonathoz kötött, csak a kiválasztott vonaton érvényes utazásra.

Szeretnénk elkerülni a zsúfoltságot, ezért a balatoni vonatok többségén a kerékpárok számát a kerékpárhelyjeggyel szabályozzuk, amit kötelező a kerékpárjegy mellé megváltani. Ha a kerékpárhelyek egy vonaton elfogynak, akkor más vonatot kell választania az utazáshoz, emiatt érdemes megváltania a kerékpárjegyet és kerékpárhelyjegyet minél korábban, elővételben. A kerékpárhelyjegy ára vonatonként, férőhelyek függvényében változik:

  • Az olyan vonatokon, ahol közlekedik kifejezetten sok kerékpár szállítására alkalmas jármű, a kerékpárhelyjegy ára 0 forint
  • A kis férőhelykapacitású vonatokon a kerékpárhelyjegy díja 350/700 forint

Az alábbi vonatokkal érheti el a legkedvezőbb áron, 0 forintos kerékpárhelyjeggyel a Balatont:

  • A déli parton a Déli->Parti sebesvonatok
  • Az északi parton a Vízipók InterRégió vonatok

A balatoni vonatok kerékpár férőhelyei

Vonat

Útvonal

Kerékpár férőhelyek száma

Balaton InterCity

Budapest-Déli-Keszthely

8 darab

Tópart InterCity

Budapest-Déli-Nagykanizsa

8 darab

Déli->Parti sebesvonat

Budapest-Déli-Balatonszentgyörgy

36 darab

Kék Hullám InterCity

Budapest-Déli-Balatonfüred(-Szombathely

28 darab

Katica InterRégió

Budapest-Déli-Balatonfüred

6-12 darab

Vízipók InterRégió

Budapest-Déli-Balatonfüred

28 darab

Balatonfüred-Tapolca személyvonat

Balatonfüred-Tapolca

4 darab

Helikon InterRégió

Győr-Fonyód-Kaposvár-Pécs

4-8 darab, hétvégén egy vonatpárban 24 darab

Ezüstpart Expresszvonat

Miskolc-Fonyód

44 darab

Aranypart Expresszvonat

Nyíregyháza-Fonyód

44 darab

Aranyhíd Expresszvonat

Szeged-Fonyód

16-32 darab

Tekergő Expresszvonat

Nyíregyháza-Zánka-Erzsébettábor

32 darab

Tekergő Expresszvonat

Szolnok-Tapolca

5 darab

Napfürdő Expresszvonat

Szolnok-Fonyód

12 darab

Jégmadár Expresszvonat

Szob-Fonyód

12 darab

Szombathely-Keszthely sebesvonat

Szombathely-Keszthely

16 darab


Balaton 2021Programajánló:

Retró hétvégék

A vasútbarátok körében népszerű retro hétvégéket az idei nyáron is megtartjuk A retro hétvégék pontos programjáról, szerelvényösszeállításairól bővebben olvashat a Retró hétvégék oldalán.

Kisvonattal a Nagyberekbe

Fedezze fel Nagyberek vadregényes szépségeit a Balatonfenyvesi kisvasúton!