Balatoni nyár 2020

Itt a nyár, megtervezte már a nyaralását? Ha a Balatonra indul vakációzni, korszerű, légkondicionált motorvonatok, kényelmes InterCity-kocsik, kedvezményes napijegyek és hétvégén pluszvonatok várják Önt 2020. június 20. és augusztus 30. között.

A részletes menetrend elérhető pdf formátumban. A menetrendi adatok a MÁV-START menetrendi keresőjéből is elérhetőek. Hogy kéznél legyenek a friss információk, ajánljuk figyelmébe a MÁV applikációt!

Balatoni nyár 2020Új Balaton 24 és Balaton 72 napijegy

A Balaton parton korlátlanul utazhat, ha Balaton 24 vagy 72 napijegyet vásárol! Részletekért látogasson el a Balaton 24 és 72 napijegyek aloldalára!

Balaton expresszvonatGarantált ülőhely, biztonságos utazás

Az idei nyáron különösen nagy hangsúlyt fektetünk a biztonságra, ezért az utasok közötti távolságtartás érdekében korlátozott számban elérhető, kocsiszámot tartalmazó, vonathoz kötött pótjegyet vezetünk be.

Kérjük utasainkat, hogy jegyüket ne közvetlenül a vonat indulása előtt váltsák meg a vonatokra, mivel az értékesítési korlát miatt a vonaton értékesített helyek a megnövekedett forgalom miatt az indulás előtti órákban már elfogyhatnak.

Kérjük továbbá utasainkat, hogy másik vonatra szóló pótjeggyel, vagy pótjegy váltása nélkül ne szálljanak fel a vonatokra a többi utas biztonságos utazása, és a zsúfoltság elkerülése érdekében. Megfelelő pótjegy nélkül a vonatokon pótdíj fizetése szükséges. Javasoljuk továbbá a peremidős időszakban – jellemzően a kora reggel, késő délelőtt, illetve késő este közlekedő vonataink használatát, melyeken kevesebben utaznak.

 A kormányrendeletnek megfelelően az arc eltakarása (maszk, sál, kendő) továbbra is kötelező a vonatokon.

ÉSZAKI PART

A már jól ismert Kék Hullám, Tekergő és Katica vonatokkal ismét utazhatnak a Balaton északi partjára nyaralni indulók. Ezekkel a járattípusokkal menetrendszerű, kiszámítható a közlekedés, és a különböző igényű utasaink személyre szabott kiszolgálása is megvalósul.

A vonatok megállási rendjét az alábbi térkép mutatja be:

Balatoni járatok - Tekergő, Kék hullám, Katica

Kék hullámKék Hullám

Budapest és Tapolca között naponta kétóránként Kék Hullám sebesvonatok közlekednek, melyek Balatonfüredig csak Kelenföldön, Székesfehérváron és Balatonalmádiban állnak meg, Balatonfüred és Tapolca között pedig minden állomáson és megállóhelyen. A vonatokban az idei évtől már 3 légkondicionált InterCity kocsi is igénybe vehető, melyekben WiFi szolgáltatás és konnektorok is rendelkezésre állnak a komfortosabb utazás érdekében. Ezek a kocsik egységesen már az új külső és belső arculatot viselik, és termes IC+ kocsik is közlekedni fognak. A Kék Hullám sebesvonatokon limitált számban, 16 darab kerékpár szállítható, ezért a kerékpárhelyjegy váltása kötelező a kerékpárjegy mellé. A Kék Hullámmal érhetünk a leggyorsabban Balatonfüredre, az út 1 óra 47 perc Kelenföldről. A Kék Hullám vonatokon a sebesvonati kocsikban pótjegy váltása szükséges, kivéve a Balatonalmádi – Tapolca szakaszon belül utazók számára. Azaz IC vonatrész a teljes szakaszon pót- és helyjegy váltásával vehető csak igénybe.

Kék Hullám

TekergőTekergő

A Kőbánya-Kispestről Kelenföld érintésével Tapolcáig közlekedő Tekergő gyorsvonatok csak a nagyobb forgalmú állomásokon és megállóhelyeken állnak meg. A vonatok nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsit is továbbítanak, amelyben 16-47 darab kerékpár elhelyezésére van lehetőség, emiatt kifejezetten ajánljuk a kerékpárral utazóknak. A Tekergő gyorsvonatokon pótjegy váltása szükséges, kivéve a Székesfehérvár – Tapolca közötti szakaszon belül utazók számára.

Tekergő

KaticaKatica

Budapest és Balatonfüred között naponta kétóránként Katica sebesvonatok közlekednek, melyek Székesfehérvár és Balatonfüred között Szabadbattyán kivételével minden állomáson és megállóhelyen megállnak. A légkondicionált és alacsonypadlós Desiro motorvonatok a babakocsival utazók számára is kényelmesebb közlekedést biztosítanak. A Katicákon kerékpár csak korlátozott számban (4-12 db) szállítható kerékpárhelyjegy váltásával. A Katica sebesvonatokon pótjegy váltása szükséges, kivéve a Székesfehérvár – Balatonfüred közötti szakaszon belül utazók számára.

Katica

M62-194A vasútbarátok körében tavaly népszerű retro hétvégéket az idei nyáron is megtartjuk az északi parton, július és augusztus első hétvégéjén (2020. július 3-5., július 31. - augusztus 2.). A vasútvonalon ezen a hétvégén egyes menetrendszerinti vonatokat régi színtervű személykocsikkal állítunk, melyeket különleges, ma már ritkán használt mozdonyok továbbítanak. A retro hétvégék pontos programjáról, szerelvényösszeállításairól a későbbiekben adunk tájékoztatást. Bővebben olvashat a programról, és a vonatok menetrendjét is megtalálja a Retró hétvége oldalán.

DÉLI PART

A déli parton közlekedő vonatok megállási rendjét az alábbi térkép mutatja be:

Balatoni járatok - Balaton, Tópart, Déli->parti, Jégmadár

Balaton expresszvonatBalaton és Tópart expressz

A Balaton expresszvonatok Budapest-Déli és Keszthely, a Tópart expresszvonatok Budapest-Déli és Nagykanizsa között két-kétóránként közlekednek, a tó partján Balatonszentgyörgyig közösen óránkénti eljutást biztosítva. A vonatok csak a jelentősebb állomásokon és megállóhelyeken állnak meg.

Tópart expressz

A Balaton és Tópart expresszvonatokon külön expresszvonati és InterCity szakasz közlekedik. A légkondicionált InterCity kocsikban komfortosabban lehet utazni, WiFi szolgáltatás és a legtöbb kocsiban konnektorok is rendelkezésre állnak. Az utasok igényeinek megfelelően a vonatokban 3-3 darab InterCity-kocsi közlekedik, melyekbe pót- és helyjegy váltása kötelező. Az expresszvonati kocsikba helyjegy váltása szükséges, kivéve a Siófok-Keszthely/Nagykanizsa szakaszon belül utazók számára.

A helybiztosítási kötelezettség a kerékpárokra is vonatkozik, az expresszvonatokon limitált számban 8 bicikli szállítható – kerékpárjegy és kerékpárhelyjegy váltásával.

Balaton expresszvonat

Tópart expresszvonat

Classic burger - Utasellátó a Balaton expresszvonatonIdén is szívesen látjuk a kétóránként közlekedő Balaton expresszek étkezőkocsijában. Az Utaseállátó által üzemeltetett étkezőkocsi kínálatában az egyszerűbb főételek mellett street food jellegű ételek is megtalálhatók. Az idei év újdonsága a Classic burger! Hűtött üdítőkkel, csapolt sörrel és más szeszesitalokkal is várjuk a felfrissülni vágyókat, de akár egy reggeli kávé és sütemény elfogyasztására is lehetőség van. A linkre kattintva letölthető a Balaton expresszben közlekedő étkezőkocsi étlapja.

Déli<-PartiDéli→Parti

Budapest-Déli és a Balaton déli partja között kétóránként Déli→Parti sebesvonatok közlekednek Balatonszentgyörgyig, melyek a magyar tenger partján valamennyi állomáson és megállóhelyen megállnak. A vonatban 16 db kerékpár szállítható kerékpárhelyjegy váltása mellett. Ezen felül a Déli pályaudvarról 8:05-kor induló (18502), és 15:54-kor érkező (18405) vonatban nagy befogadóképességű kerékpáros kocsi is közlekedik.

A Déli parti sebesvonatokon pótjegy váltása szükséges, kivéve a Székesfehérvár – Balatonszentgyörgy szakaszon belül utazók számára.

Déli->Parti

JégmadárJégmadár

A hétvégén közlekedő Jégmadár sebesvonatok a Déli→Parti sebesvonatoknál gyorsabb és kényelmesebb eljutást biztosítanak a Balatonhoz utazóknak. A vonatok a Budapest-Keletiből indulnak, Kelenföld és Balaton között nem állnak meg, a part mentén Balatonvilágos, Balatonszárszó és Balatonlelle felső kivételével mindenhol megállnak.

A légkondicionált, alacsonypadlós motorvonatokat kényelmesebben használhatják a babakocsival utazók vagy a kerekesszékes utasok is. A bicikliszállítás a vonatokon csak korlátozottan lehetséges, a kerékpárjegy mellé kerékpárhelyjegy váltása szükséges.

Az Aranypartra és Ezüstpartra a leggyorsabban és legkényelmesebben a Jégmadár sebesvonatokkal lehet eljutni. A Kelenföld–Szabadifürdő szakaszon a menetidő mindössze 1 óra 15 perc.

Jégmadár

BagolyvonatokBAGOLYVONATOK

Az élet éjszakánként sem áll meg, a déli parton az éjszakai vonatközlekedést idén is Bagolyvonatok biztosítják, melyek a szórakozási igényeknek megfelelően csütörtök estétől hétfő hajnalig éjszakánként közlekednek. A vonatok kedvező eljutást biztosítanak Siófokról a többi Balaton parti település és Budapest felé.

Közvetlen vonatok az ország több pontjáról a Balatonra

Szezonális távolsági vonatok a Balatonhoz

A korábbi évekhez hasonlóan idén is közvetlen vonatok közlekednek a nyaralók igényeinek megfelelően az ország több pontjáról a Balatonra. Ezek a vonatok jellemzően reggel indulnak végállomásukról, és kora délután érkeznek a Balatonhoz, ahonnan visszaindulva estére érkeznek meg a végállomásukra. Az expresszvonatokon a helyjegy váltása kötelező, így mindenkinek garantált ülőhelyet biztosítunk.

Záhony, Nyíregyháza, Debrecen, Szolnok felől

Északi partra: Záhony és Tapolca között idén is naponta közlekedik egy pár Tekergő gyorsvonat, mely az északi part fontosabb üdülőhelyein áll meg. A vonat kocsiszámot tartalmazó, vonathoz kötött pótjeggyel vehető igénybe. A vonatban nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsi is közlekedik.

Déli partra: Záhony és Balatonszentgyörgy között naponta közlekedik az Aranypart expressz. A vonaton légkondicionált InterCity-kocsi is közlekedik, mely pót- és helyjegy váltásával vehető igénybe. A vonatban nagy befogadóképeségű bicikliszállító kocsi is közlekedik, amelybe a kerékpárhelyjegy váltása kötelező.

Aranypart expressz

Miskolc, Füzesabony, Hatvan felől

Az Ezüstpart expressz meghosszabbított útvonalon Sátoraljaújhely és a Balaton déli partja között közlekedik, minden nap. A vonat Sátoraljaújhelyről Miskolc - Hatvan––Kelenföld - Székesfehérvár–Siófok útirányon át Balatonszentgyörgyig közlekedik. A vonatban légkondicionált InterCity-kocsi is igénybe vehető, pót- és helyjegy váltásával. A vonaton nagy befogadóképeségű bicikliszállító kocsi is közlekedik, amelybe a kerékpárhelyjegy váltása kötelező.

Ezüspart expressz

Szeged, Kiskunfélegyháza, Cegléd felől

Szeged és Keszthely között az Aranyhíd expressz minden nap közlekedik és csak a nagyobb dél-alföldi városokban, illetve balatoni üdülőhelyeken áll meg. A vonatban légkondicionált InterCity-kocsi is igénybe vehető, pót- és helyjegy váltásával. A vonaton a biciklik szállítása korlátozott, kerékpárhelyjegy váltása kötelező.

Aranyhíd expresszvonat

Szolnok, Monor, Vecsés felől

Hétvégén a Napfürdő gyorsvonat biztosít közvetlen eljutást a Balatonra mely Szolnokon, Abonyban, Cegléden, Albertirsán, Monoron, Üllőn, Vecsésen és Ferihegyen is megáll. A vonattal a Velencei-tó is elérhető, a balatoni végállomása Fonyód. A vonaton pótjegy váltása szükséges, kerékpárszállítás kerékpárhelyjeggyel lehetséges.

Napfürdő

Győr felől

Győr-BalatonszentgyörgyA Nyugat-Dunántólról utazók számára a Győr és Balatonszentgyörgy között a kétóránként korszerű közlekedő InterRégió vonatokat ajánljuk.  Tapolcán az északi part felé, Balatonszentgyörgyön pedig a déli part felé további átszállásokat biztosítunk. Az InterRégió vonatok korszerű és légkondicionált Desiro motorvonatokkal közlekednek.

 

Szombathely felől

Szombathely és a Balaton északi partja között Tapolcán át naponta közlekedik egy pár Kék Hullám sebesvonat, amelyben légkondicionált InterCity kocsi is igénybe vehető. A Kék Hullám vonatokon korlátozott számban, 16 darab bicikli szállítható, a kerékpárhelyjegy váltása kötelező a kerékpárjegy mellé.

Szombathely és Keszthely között naponta két pár közvetlen vonat közlekedik. Az egyik vonatpár Keszthelyen át Balatonszentgyörgyön és Fonyódon át Kaposvárig/ Pécsig közlekedik, így a Balaton déli partja is kényelmesen elérhető.

Szombathely felől celldömölki átszállással az InterRégió vonatokkal is elérhető a Balaton egész nap, kétóránként.

Pécs felől

Pécs és Tapolca között Kaposváron, Fonyódon, Balatonszentgyörgyön és Keszthelyen át naponta közlekedik egy pár sebesvonat. Péntekenként még egy vonatpár elérhető ezen az útvonalon, mely Pécsről kora délután indul. Vasárnaponként Fonyód és Pécs között egy kora este induló közvetlen sebesvonat is igénybe vehető. 

Fiatalok jegyvásárlásBalaton 24 és Balaton 72 napijegy

A Balaton parton korlátlanul utazhat, ha Balaton 24 vagy 72 napijegyet vásárol! Részletekért látogasson el a Balaton 24 és 72 napijegyek aloldalára!

Vakáció bérlet

Vakáció bérletAz érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők számára megvásárolható 15, 30, 60 vagy 90 napos kedvezményes bérlet korlátlan utazást biztosít másodosztályon a MÁV-START mellett a GYSEV teljes belföldi hálózatán is. Részletekért látogasson el a Vakáció bérlet aloldalára!

Dolgozói 33%Dolgozói 33%-os kedvezmény

2020. szeptember 30-ig 33%-os kedvezménnyel utazhat a MÁV-START és a GYSEV belföldi hálózatán, aki a jegyváltáskor érvényes dolgozói vasúti bérlettel rendelkezik. Részletekért látogasson el a Dolgozói 33%-os kedvezményről szóló aloldalunkra!

Kisvonattal a Nagyberekbe

Fedezze fel Nagyberek vadregényes szépségeit a Balatonfenyvesi kisvasúton!

Kerékpáros túrajegy

Vegye igénybe kedvezményes kerékpáros túrajegyeinket, melyek a pénztárainkon kívül jegykiadó automatákból, a MÁV applikációból, valamint az interneten keresztül is megvásárolhatók!
A túrajegyekkel kapcsolatos részletes információkért kattintson ide.