Balatoni nyár 2019

Itt a nyár, megtervezte már a nyaralását? Ha a Balatonra indul vakációzni, korszerű, légkondicionált motorvonatok, kényelmes InterCity-kocsik, hétvégén pluszvonatok várják Önt!

A részletes menetrend elérhető pdf formátumban. (A Balatonra és a Velencei-tóra utazók a számukra hasznos menetrendeket tartalmazó rövidebb dokumentumot letölthetik erre a linkre kattintva.) Illetve a menetrendi adatok a MÁV-START menetrendi keresőjéből is elérhetőek. Hogy kéznél legyenek a friss információk, ajánljuk figyelmébe a MÁV applikációt!

e-Balaton, e-Velence

Kedvezmény a peremidős vonatokra!

A menetrendi keresőben @ jellel jelölt vonatokra váltott e-vonatjegyekre 20%-os kedvezményt biztosítunk. A Balatonhoz, illetve a Velencei-tóhoz utazóknak is ajánljuk a 20%-os kedvezménnyel igénybe vehető vonatainkat. Olvassa el a kedvezmény részleteit!

ÉSZAKI PART

A már jól ismert Kék Hullám, Tekergő és Katica vonatokkal ismét utazhatnak a Balaton északi partjára nyaralni indulók. Ezekkel a járattípusokkal menetrendszerűbb, kiszámíthatóbb a közlekedés, és a különböző igényű utasaink személyre szabott kiszolgálása is megvalósul.

Kék hullámKék Hullám

Budapest és Tapolca között naponta kétóránként Kék Hullám sebesvonatok közlekednek, melyek Balatonfüredig csak Kelenföldön, Székesfehérváron és Balatonalmádiban állnak meg, Balatonfüred és Tapolca között pedig minden állomáson és megállóhelyen. A vonatokban légkondicionált InterCity kocsi is közlekedik, melyben WiFi szolgáltatás és a legtöbb kocsiban konnektorok is rendelkezésre állnak a komfortosabb utazás érdekében. A Kék Hullám vonatokon limitált számban, 16 darab kerékpár szállítható, ezért a kerékpárhelyjegy váltása kötelező a kerékpárjegy mellé. A Kék Hullámmal érhetünk a leggyorsabban Balatonfüredre, az út 1 óra 52 perc Kelenföldről.

Vonatösszeállítás - Kék Hullám

TekergőTekergő

A Budapestről Tapolcáig közlekedő Tekergő gyorsvonatok csak a nagyobb forgalmú állomásokon és megállóhelyeken állnak meg. A vonatok nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsit is továbbítanak, amelyben 16-47 darab kerékpár elhelyezésére van lehetőség, emiatt kifejezetten ajánljuk a kerékpárral utazóknak. A Tekergő vonatok idén is gyorsvonati pótjegy váltása nélkül vehetők igénybe, a legkedvezőbb árú eljutást biztosítva a Balaton északi partjára.

Vonatösszeállítás - Tekergő

KaticaKatica

Budapest és Balatonfüred között naponta kétóránként Katica sebesvonatok közlekednek, melyek Székesfehérvár és Balatonfüred között minden állomáson és megállóhelyen megállnak. A légkondicionált és alacsonypadlós Desiro motorvonatok a babakocsival és utazók számára is kényelmesebb közlekedést biztosítanak. A Katicákon kerékpár csak korlátozott számban (4-12 db) szállítható kerékpárhelyjegy váltásával.

Vasárnaponként 16:20-kor Balatonfüredről Kelenföldön át Kőbánya-Kispestre Fecske elnevezésű sebesvonat közlekedik, hogy csökkenjen az utána induló Katica sebesvonat telítettsége.

Vonatösszeállítás - Katica

DÉLI PART

Balaton expresszvonatBalaton és Tópart expressz

A Balaton expresszvonatok Budapest-Déli és Keszthely, a Tópart expresszvonatok Budapest-Déli és Nagykanizsa között két-kétóránként közlekednek, a tó partján Balatonszentgyörgyig közösen óránkénti eljutást biztosítva. A vonatok csak a jelentősebb állomásokon és megállóhelyeken állnak meg, a tavalyi évhez képest változás, hogy Lepsényben és Balatonberényben nem állnak meg.

Tópart expresszA Balaton és Tópart expresszvonatokon a helyjegy váltása kötelező, így mindenkinek garantált ülőhelyet biztosítunk, a vonatokban külön expresszvonati és InterCity szakasz közlekedik. A légkondicionált InterCity kocsikban komfortosabban lehet utazni, WiFi szolgáltatás és a legtöbb kocsiban konnektorok is rendelkezésre állnak.

A helybiztosítási kötelezettség a kerékpárokra is vonatkozik, az expresszvonatokon limitált számban 8 bicikli szállítható – kerékpárjegy és kerékpárhelyjegy váltásával.

A vonatok nagy népszerűségére való tekintettel javasoljuk az elővételi jegyváltást, illetve a Balaton expresszeken való utazást, melyek júliustól több InterCity kocsival közlekednek.

Vonatösszeállítás - BalatonVonatösszeállítás - Tópart

Balaton expresszvonat - hamburgerÚj szolgáltatás idén a kétóránként közlekedő Balaton expresszekben az étkezőkocsik forgalomba állítása. A kínálatban néhány egyszerű főétel mellett hamburger, hot-dog és ropogtatnivalók is elérhetőek. Az étkezőkocsikban hűtött üdítőkkel, csapolt sörrel és más szeszesitalokkal várjuk a felfrissülni vágyókat, de egy reggeli kávé és sütemény elfogyasztására is van lehetőség. A linkre kattintva letölthető a Balaton expresszben közlekedő étkezőkocsi étlapja.

Déli<-PartiDéli→Parti

Budapest-Déli és a Balaton déli partja között kétóránként Déli→Parti sebesvonatok közlekednek Fonyódig és Balatonszentgyörgyig, melyek a magyar tenger partján végállomásukig valamennyi állomáson és megállóhelyen megállnak. Ez a vonattípus a biciklis utasoknak ajánlott, mert a vonatok nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsival (28 db) közlekednek.

Vonatösszeállítás - Déli Parti

Siófoki FLIRTSiófoki FLIRT

A hétvégén közlekedő Siófoki FLIRT vonatok a Déli→Parti sebesvonatoknál gyorsabb és kényelmesebb eljutást biztosítanak a Balatonhoz utazóknak. A vonatok Siófokig csak Kelenföldön, Balatonaligán és Szabadifürdőn állnak meg. A többrészes motorvonatok Siófokon szétkapcsolódnak és külön folytatják útjukat: a vonatok első fele Balatonszemesig nem áll meg sehol, onnan viszont a végállomásáig (Balatonszentgyörgy vagy Fonyód) minden állomáson és megállóhelyen megáll. A vonatok hátsó része Siófoktól Balatonszemesig közlekedik, ameddig mindenhol megáll. Visszaúton a vonatok közlekedése hasonló, a két vonatrészt Siófokon kapcsolják össze.

A légkondicionált, alacsonypadlós motorvonatokat kényelmesebben használhatják a babakocsival utazók vagy a kerekesszékes utasok is. A bicikliszállítás a vonatokon csak korlátozottan lehetséges, a kerékpárjegy mellé kerékpárhelyjegy váltása szükséges.

Siófokra és az Aranypartra a leggyorsabban a Siófoki FLIRT sebesvonatokkal lehet eljutni. A Kelenföld–Szabadifürdő szakaszon a menetidő mindössze 1 óra 11 perc.

Vonatösszeállítás - Siófoki Flirt

BAGOLYVONATOK

BagolyvonatokAz élet éjszakánként sem áll meg, a déli parton az éjszakai vonatközlekedést idén is Bagolyvonatok biztosítják, melyek a szórakozási igényeknek megfelelően csütörtök estétől hétfő hajnalig éjszakánként közlekednek (egyes vonatok eltérő napokon). A vonatok kedvező eljutást biztosítanak Siófokról a többi Balaton parti település és Budapest felé. A Zamárdiban rendezett nagy fesztiválok alatt (Balaton Sound, STRAND fesztivál, B.my.Lake) a Bagolyvonatok idén minden éjszaka közlekednek, így a rendezvényekről biztonságos és kényelmes a hazajutás.

Közvetlen vonatok az ország több pontjáról a Balatonra

A korábbi évekhez hasonlóan idén is közvetlen vonatok közlekednek a nyaralók igényeinek megfelelően az ország több pontjáról a Balatonra. Ezek a vonatok jellemzően reggel indulnak végállomásukról, és délelőtt érkeznek a Balatonhoz, ahonnan délután visszaindulva estére érkeznek meg a végállomásukra. Az expresszvonatokon a helyjegy váltása kötelező, így mindenkinek garantált ülőhelyet biztosítunk.

Záhony, Nyíregyháza, Debrecen, Szolnok felől

Északi partra: Záhony és Tapolca között idén is naponta közlekedik egy pár Tekergő gyorsvonat, mely az északi part fontosabb üdülőhelyein áll meg. A vonatra gyorsvonati pótjegy váltása kötelező. A vonatban nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsi is lesz.

Déli partra: Záhony és Balatonszentgyörgy között naponta közlekedik az Aranypart expressz. A vonaton idén légkondicionált InterCity-kocsi is közlekedik, mely külön pótjegy váltásával vehető igénybe. A vonatban nagy befogadóképeségű bicikliszállító kocsi is közlekedik, amelybe a kerékpárhelyjegy váltása kötelező.

Vonatösszeállítás - Aranypart

Miskolc, Füzesabony, Hatvan felől

A Rákos–Hatvan vasútvonalon zajló pályafelújítás miatt terelt útvonalon biztosítunk közvetlen kapcsolatot Miskolc és a Balaton déli partja között, az Ezüstpart expressz minden nap közlekedik. A vonat Miskolcról a Hatvan–Jászberény–Cegléd–Kőbánya-Kispest–Székesfehérvár–Siófok útirányon át Balatonszentgyörgyig közlekedik. A vonatban idén légkondicionált InterCity-kocsi is közlekedik, mely külön pótjegy váltásával vehető igénybe. A vonaton nagy befogadóképeségű bicikliszállító kocsi is közlekedik, amelybe a kerékpárhelyjegy váltása kötelező.

Vonatösszeállítás - Ezüstpart

Szeged, Kiskunfélegyháza, Cegléd felől

Szeged és Keszthely között az Aranyhíd expressz idén minden nap közlekedik, mely csak a nagyobb dél-alföldi városokban, illetve üdülőhelyeken áll meg a Balaton déli partján. A vonatban idén légkondicionált InterCity-kocsi is közlekedik, mely külön pótjegy váltásával vehető igénybe. A vonaton a biciklik szállítása korlátozott, kerékpárhelyjegy váltása kötelező.

Vonatösszeállítás - Aranyhíd

Szolnok és Fonyód között

Szolnok és Fonyód között a hétvégi napokon ezen felül egy pár gyorsvonat közlekedik, mely gyorsvonati pótjegy váltása mellett vehető igénybe. Bicikli korlátozott számban, kerékpárhelyjegy váltásával szállítható a vonaton.

Győr, Pápa felől

Győr és Keszthely között közvetlen eljutást kínál a nagyobb településeken megálló Tanúhegy expressz.  A vonaton 4 bicikli szállítható, ezért a kerékpárhelyjegy váltása kötelező.

Vonatösszeállítás - Tanúhegy

Szombathely felől

Szombathely és a Balaton északi partja között Tapolcán át naponta közlekedik egy pár Kék Hullám sebesvonat, amelyben lesz légkondicionált InterCity kocsi is. A Kék Hullám vonatokon korlátozott számban, 16 darab bicikli szállítható, ezért a kerékpárhelyjegy váltása kötelező a kerékpárjegy mellé.

Szombathely és Keszthely között naponta két pár közvetlen vonat közlekedik. Az egyik vonatpár Keszthelyen át Balatonszentgyörgyön és Fonyódon át Kaposvárig/ Pécsig közlekedik, így a Balaton déli partja is kényelmesen elérhető.

Pécs felől

Pécs és Tapolca között Kaposváron, Fonyódon, Balatonszentgyörgyön és Keszthelyen át naponta közlekedik egy pár sebesvonat. Az idei évtől péntekenként még egy vonatpár közlekedik ezen az útvonalon, mely Pécsről kora délután indul. Vasárnaponként Fonyód és Pécs között egy kora este induló közvetlen sebesvonat is közlekedik.

Szezonális távolsági vonatok a Balatonhoz - térkép  

 

Vakáció bérletVakáció bérlet

Az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők számára megvásárolható 15, 30, 60 vagy 90 napos kedvezményes bérlet korlátlan utazást biztosít másodosztályon a MÁV-START mellett a GYSEV teljes belföldi hálózatán is. Részletekért látogasson el a Vakáció bérlet aloldalára!

Dolgozói 33%Dolgozói 33%-os kedvezmény

2019. szeptember 30-ig 33%-os kedvezménnyel utazhat a MÁV-START és a GYSEV belföldi hálózatán, aki utazása megkezdésekor érvényes dolgozói vasúti bérlettel rendelkezik. Részletekért látogasson el a Dolgozói 33%-os kedvezményről szóló aloldalunkra!

Balaton bérletBalaton bérlet

Budapestről a Balatonra, valamint a balatoni állomások egymás közti viszonylatában második kocsiosztályon korlátlan számú utazást biztosít a 30 napra váltható Balaton bérlet. Részletekért látogasson el a Balaton bérlet aloldalára!

Kisvonattal a Nagyberekbe

Fedezze fel Nagyberek vadregényes szépségeit a Balatonfenyvesi kisvasúton!

Kerékpáros túrajegy

Vegye igénybe kedvezményes kerékpáros túrajegyeinket, melyek a pénztárainkon kívül új típusú jegykiadó automatákból, valamint az interneten keresztül is megvásárolhatók! Ha internetes jegyvásárlásnál az automatás átvétel helyett az otthoni nyomtatást, vagy az elektronikus eszközön való bemutatást választja, 10% kedvezményt is adunk!
A túrajegyekkel kapcsolatos részletes információkért kattintson ide.
 

Letölthető dokumentumokMéretDátum
PDF icon Nyári menetrend 2019396.22 KB2019.06.05.
PDF icon A Balaton expresszben közlekedő étkezőkocsi étlapja1.18 MB2019.07.30.