Aktuális járványügyi információk

Belföldi utazással kapcsolatos aktuális információk
Lejáró hivatalos okmányok érvényessége

A veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló hatályos kormányrendelet értelmében a veszélyhelyzet ideje alatt a magyar hatóság által kiállított, Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányok 2022. június 30. napjáig érvényesek.

A veszélyhelyzet hatálybalépését követően a veszélyhelyzet ideje alatt lejáró, a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi I. törvény és a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi II. törvény alapján kiadott tartózkodásra jogosító okmányok, valamint a letelepedési engedély és bevándorlási engedély okmányok érvényességi ideje – a rövid időtartamú beutazásra jogosító vízum, valamint a tartózkodási engedély átvételére jogosító vízum okmányok kivételével – 2022. június 30. napjáig érvényesek.

Diákigazolványok elfogadása

Az egészségügyi veszélyhelyzettel kapcsolatosan 2020. november 13-án kihirdetésre került a veszélyhelyzet idején az okmányokra, továbbá az ügyintézésre vonatkozó egyes szabályok megállapításáról szóló 500/2020. (XI. 13.) Korm. rendelet.

A veszélyhelyzet ideje alatt lejárt diákigazolványok a veszélyhelyzet végégig (2022. június 30. napjáig) érvényesek és igazolják a diákkedvezményekre való jogosultságot.

A közlekedési szolgáltatók a járványügyi veszélyhelyzet szabályozásának megfelelően 2022. június 30. napjáig elfogadják a köznevelésben a 2019/2020-as és 2020/2021-es tanév érvényesítő matricájával, a felsőoktatásban pedig a 2019/2020-as tanév I. és II. féléves matricájával, a 2020/2021-es tanév I. és II. féléves matricájával, illetve a 2021/2022-es tanév I. féléves matricájával érvényesített diákigazolványokat.

Egészségügyi dolgozók díjmentes utazása

A Kormány 486/2020. (XI. 10.) Korm. rendelete alapján a veszélyhelyzet ideje alatt az egészségügyi dolgozó és a koronavírus világjárvány elleni védekezésben közreműködő orvos-, egészségtudományi képzésben részt vevő hallgató munkája támogatása, a járványügyi feladatok ellátása érdekében díjmentes utazásra jogosult 2. kocsiosztályon.

Szociális, gyermekjóléti, közszolgálati, honvédelmi - és rendvédelmi dolgozók díjmentes utazása

A Kormány 582/2020. (XII. 15.) Korm. rendelete alapján a veszélyhelyzettel összefüggő, illetve a SARS-CoV-2 koronavírus-világjárvány következményeinek elhárítása érdekében szükséges feladatokat ellátó szociális, gyermekjóléti vagy gyermekvédelmi dolgozó, közszolgálati tisztviselő, honvédelmi - és rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának tagja díjmentes utazásra jogosult 2. kocsiosztályon.

Aktuális nemzetközi utazási információk

Külföldi utazása előtt kérjük, tájékozódjon az egyes országokban érvényes szabályokról a Konzuli Szolgálat honlapján, különös tekintettel a beutazási korlátozásokra és feltételekre, beleértve az előzetes regisztráció, a kötelező karantén, vírusteszt, vagy védőoltás, illetve a viselendő maszkok követelményeit. Amennyiben utazása ezek nem teljesítése miatt hiúsul meg, a nemzetközi menetjegyek visszatérítése vagy kártérítés nem kérhető.

A fel nem használt Interrail bérletek érvénytartalmuk kezdete után és akciós áron vásárolva (utóbbi bérleteknél 15% kezelési költséggel) is visszaválthatók, illetve valamennyi bérlet cserélhető.

A visszaváltás – a linkre kattintva letölthető – visszatérítési igénybejelentő nyomtatvány kitöltésével kérhető. A kitöltött nyomtatvány bármely pénztárban, ügyfélszolgálati irodában beadható, vagy az Ügyfélszolgálatra, a 1426. Budapest, Pf.: 56. címre postán is elküldhető.

Az ideiglenes járványügyi menetrendeket letöltheti a menetrendi oldalunkról, illetve megtekintheti a Jegyvásárló felületünkön és a MÁV applikációban is.

A járványügyi szabályok betartása érdekében kérjük, hogy a sorban állások és személyes érintkezések/kontaktusok csökkentése érdekében jegy- és bérletvásárlás esetén részesítsék előnyben  a MÁV applikációt és az e-vonatjegy váltási lehetőséget. A e-vonatjegyet bárki részére megválthatja, melynek digitális példányát az utazás előtt el kell küldenie az utazó személynek az eredeti letöltött fájl formátumban, annak érdekében, hogy arra alkalmas készülékén mutathassa meg a jegyvizsgálónak, vagy ki kell nyomtatnia számára.

Utasaink a nap 24 órájában fordulhatnak a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatához a +36 (1) 3 49 49 49-es, vagy mobilhálózatról a +36 (20/30/70) 499 4999-es telefonszámon; írásban a Üzenetküldés oldalon vagy az eszrevetel [KUKAC] mav-start.hu e-mail címen. Aki teheti, kérjük, személyes ügyintézés helyett válassza inkább ezt a lehetőséget.

A járvánnyal kapcsolatos – a vasúti közlekedéshez nem kapcsolódó – információkért, egészségügyi tanácsokért látogassanak el a www.koronavirus.gov.hu oldalra, vagy hívják a Nemzeti Népegészségügyi Központ zöldszámait: +36 80 277 455; +36 80 277 456.