170 éves a magyar vasút! mozdonygrafikai pályázat

Megszületett a végeredmény a MÁV-csoport 170 éves a magyar vasút! című grafikai pályázatán: a zsűri döntésének értelmében a nemzeti vasúttársaság ünnepi mozdonyát Kengyel Kristóf pályaműve díszíti majd. A MÁV hagyományos színeiben pompázó TRAXX mozdonyon egykori és jelenlegi vasutasok fotói, valamint a magyar vasút történelmének két jellegzetes járműve is megjelenik majd.

nyertes werbelok

2016 áprilisában 170 éves a magyar vasút! címmel hirdetettünk mozdonygrafikai pályázatot, amelyre a hazai vasúttörténet egy-egy jelenetét ábrázoló pályaműveket vártuk. Egy pályázó legfeljebb két olyan saját, eredeti szerzői alkotásával indulhatott a megmérettetésen, amellyel más hasonló versenyen még nem szerepelt. A beérkezett több mint egy tucat grafika közül szakmai zsűri választotta ki a győztest: a magyar vasúti közlekedés 170. születésnapját ünneplő TRAXX mozdonyt a budapesti Kengyel Kristóf pályaműve alapján készítendő matrica díszíti majd.

A vasúttársaság hagyományos színeiben, kékben és sárgában pompázó TRAXX mozdonyon egykori és jelenlegi vasutasok fotói mellett megjelenik a magyar vasút történelmének két jellegzetes járműve – egy 424-es sorozatú gőzmozdony és egy FLIRT motorvonat – is.

Az ünnepi jármű felavatására 2016. július 8-án, a 66. Vasutasnapon kerül sor Budapesten. A mozdony ezt követően a mindennapi forgalomban teljesít majd szolgálatot, az ünnepi grafikát így országszerte láthatják az utasok és a vasútrajongók. E megtiszteltetés mellett a győztes másodmagával részt vehet a Dél-Bohémia kincsei elnevezésű vasúti élményutazáson, a MÁV Nosztalgia Kft. szervezésében.