Koronavírussal kapcsolatos vasúti változások

2020. július 13. hétfő, 15.31 / Utolsó módosítás: 2020. július 31. péntek, 11.12

Koronavírus - maszk viselése kötelező

Belföldi utazással kapcsolatos aktuális tudnivalók
Utazási kedvezményre jogosító, lejáró igazolványokkal és igazolásokkal kapcsolatos tudnivalók 

A veszélyhelyzet ideje alatt lejárt vagy a veszélyhelyzet megszüntetését követő 15 napon belül lejáró utazási kedvezményre jogosító igazolványok és igazolások (pl. lejáró személyazonosításra alkalmas igazolvány), illetve felsőoktatásban tanuló hallgatók esetében a 2019/20. tanév I. félévére érvényesített diákigazolványok elfogadásra kerülnek legkésőbb 2020. december 15-ig a veszélyhelyzet megszűnését követő 180 napig.

A veszélyhelyzet ideje alatt lejáró tartózkodásra jogosító okmányok, valamint a letelepedési engedély és bevándorlási engedély okmányok érvényességi ideje – a rövid időtartamú beutazásra jogosító vízum, valamint a tartózkodási engedély átvételére jogosító vízum okmányok kivételével – a veszélyhelyzet megszűnését követő 45. nap legkésőbb 2020. augusztus 2.

Ha a nem egyészségügyben dolgozó utasnak olyan kedvezményre jogosító utalványa van, melyet – igénybe vett értékesítés csatornától függően – a pénztárban vagy a vonat fedélzetén külön érvényesíttetni kell, akkor csak abban az esetben vehető igénybe a kedvezmény, ha

  • az utalványon van még szabad bélyegzési hely és
  • az utalvány érvényességének vége 2020. vagy 2021. március 31.

Emellett az oktatási intézményekben a tanulmányi osztályok, hallgatói irodák, iskolatitkárságok zárvatartására tekintettel azok a tanulók és hallgatók, akik még nem rendelkeznek diákigazolvánnyal, a számukra – esetlegesen aláírást és bélyegzőlenyomatot egyáltalán nem tartalmazó és/vagy akár elektronikusan létező – igazolással is igénybe vehetik az utazási kedvezményeket. Továbbá a nem eredeti, hanem nyomtatott aláírást és pecsétet tartalmazó vagy aláírást és pecsétet egyáltalán nem tartalmazó, a 362/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet alapján kiadott igazolásokat is legkésőbb 2020. december 15-ig kell elfogadni.

A járványügyi szabályok betartása érdekében kérjük, sorbanállások és személyes érintkezések/kontaktusok csökkentése érdekében jegy- és bérletvásárlás esetén részesítsék előnyben  a MÁV applikáció használatát és az e-vonatjegy váltási lehetőséget.  A e-vonatjegyet bárki részére megválthatja, mely digitális példányát az utazás előtt el kell küldenie az utazó személynek az eredeti letöltött fájl formátumban, hogy okostelefonján vagy tabletjén megmutathassa a jegyvizsgálónak, vagy pedig ki kell nyomtatnia számára. 

Utasaink folyamatosan, a nap 24 órájában fordulhatnak a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatához a +36 (1) 3 49 49 49-es, vagy mobilhálózatról a +36 (20/30/70) 499 4999-es telefonszámon; írásban a Üzenetküldés oldalon vagy az eszrevetel [KUKAC] mav-start.hu e-mail címen. Aki teheti, kérjük, személyes ügyintézés helyett válassza inkább ezt a lehetőséget.

A helyjegyes vonatokon az utasaink választhatnak ülőhelyet a szabadon maradt ülések közül, így maguk alakíthatják az egymástól való távolságot. Bővebben olvashat erről a linkre kattintva.

Nemzetközi utazással kapcsolatos aktuális tudnivalók
Romániából július 15-től módosultak a Magyarországra történő belépés szabályai

FIGYELEM! A 2020. július 14-én éjféltől érvényes 341/2020. (VII.12.) Korm.rendelet szerint, Románia járványügyi besorolása „sárga”, így mindenki, aki Magyarország területére onnan belép, hatósági egészségügyi ellenőrzésre és 14 napos karanténba vonulásra kötelezett, amit csak az első negatív koronavírus-tesztet követően hagyhat el. Ez alól csak azok mentesülnek, akik két, a belépést megelőző 5 napban 48 óra időkülönbséggel készült negatív koronavírus-tesztet tudnak felmutatni.

Július 1-től a legfontosabb vonalakon újraindultak a nemzetközi vonatok azokba az országokba, ahová az egészségügyi helyzet és a technológiai adottságok ezt lehetővé teszik.

Kérjük, hogy a pontos menetrendet utazása előtt a menetrendi keresőben ellenőrizze! Az aktuális vágányzárakról itt tájékozódhat. A koronavírus miatti nemzetközi változásokról összefoglaló dokumentumot a Menetrendek oldalon talál, a linkre kattintva.

Az alábbi térképen az országok fertőzöttség súlyosság szerinti besorolása látható:

Nemzetközi közlekedési helyzet Érvényes: 2020.07.14-től

Ausztria: A Budapest-Bécs közötti EuroCity-k közül egyelőre csak a mindkét fővárosból 8:40-kor és 14:40-kor indulók, valamint a Budapestről 18:40-kor induló jár, étkezőkocsi nélkül. Ezek a vonatok Budapest és Záhony, Kolozsvár illetve Szatmárnémeti között nem közlekednek.

Németország: Berlinbe az éjszakai járat közlekedése továbbra is szünetel, Münchenbe hálókocsi nem közlekedik..

Horvátország, Szlovénia:

- A szezonális tengerparti vonatok idén nyáron egyik horvát célállomásra (Split, Rijeka) sem közlekednek, a horvát tengerpartra zágrábi átszállással lehet utazni.

- Budapest és Koper között a közvetlen utazás a nappali Citadella nemzetközi gyorsvonattal lehetséges.

- Zágrábba 1. osztályú kocsi nem közlekedik.

Románia:

- Nagyvárad, Kolozsvár és a Székelyföld felé a járványügyi intézkedések miatt csak az éjszakai Corona InterCity közlekedik, fekvőhelyes- és hálókocsi nélkül.

- A Debrecen-Szatmárnémeti/Nagyvárad, a Békéscsaba-Nagyszalonta, és a Mátészalka-Nagykároly vonalakon továbbra sincs személyforgalom.

- A Romániába és onnan vissza közlekedő valamennyi vonaton kötelező a helyfoglalás. 

Ukrajna: Az egészségügyi rendelkezések miatt továbbra sem közlekednek a Záhony-Csap kishatárforgalmi vonatok, a Budapest-Munkács járat és a közvetlen kijevi hálókocsi sem.

Szerbia: A járványügyi helyzet miatt a határátlépő vonatok közlekedése szünetel.

Nemzetközi jegyek visszatérítésével kapcsolatos információk

A jelenleg is közlekedő nemzetközi vonatokra az azokra érvényes valamennyi menetjegy megvásárolható. A MÁV-START által kiadott, legkésőbb augusztus 31-én megkezdődő érvénytartamú, Romániába, Szerbiába, vagy azokon áthaladó útvonalra szóló menet- és helyjegyeket augusztus 31-ig kezelési költség nélkül visszaváltjuk.

Jegypénztárban vásárolt nemzetközi jegyek esetében a nemzetközi pénztáraknál és az ügyfélszolgálatokon személyesen nyújthatják be utasaink a visszatérítési kérelmüket. Ezt elektronikus úton is jelezhetik az eszrevetel [KUKAC] mav-start.hu címen, ebben az esetben az eredeti menetjegyet postai úton el kell juttatni az ügyfélszolgálatra, a 1426. Budapest, Pf.: 56. címre.

Abban az esetben, amennyiben a pénztárban készpénzzel vásárolt nemzetközi menetjegy értéke nem haladja meg az 50 ezer forintot, azonnali visszatérítést kérhet az utas személyesen a nemzetközi pénztárakban vagy a személyes ügyfélszolgálatokon. Bankkártyás vásárlás esetén a menetjegy értékét a pénztárban bankszámlára visszautalják összeghatár nélkül. Az 50 ezer forintnál nagyobb értékű, készpénzért vásárolt menetjegyek visszatérítése központilag – a linkre kattintva letölthető – visszatérítési igénybejelentő nyomtatvány kitöltésével történik. Online jegyváltás esetén az eszrevetel [KUKAC] mav-start.hu címen nyújthatják be igényüket.

Teljes árú vagy akciós bérlet visszatérítése a koronavírus okozta helyzet miatt

A jelenlegi rendkívüli európai járványügyi helyzet miatt, az általános szabályokkal ellentétben, a fel nem használt akciós bérletek esetében is visszatérítjük a bérletek árát, az alábbiak szerint:

A teljes árú bérletek árát  kezelési költség mentesen, az akciós (Promotional) bérletek árát 15% kezelési költség levonásával téríti vissza a MÁV-START. Az általános szabályokkal ellentétben, a visszatérítés a már a megkezdődött érvénytartamú, de fel nem használt bérletekre is vonatkozik, melyeket a koronavírus miatt szeretnének visszatéríttetni. Továbbá a teljes árú és akciós bérletek cseréjére is van lehetőség.

A visszatérítési igény központilag – a linkre kattintva letölthető – visszatérítési igénybejelentő nyomtatvány kitöltésével történik. Az igény bármely pénztárban, ügyfélszolgálati irodában benyújtható, vagy postai úton megküldhető az Ügyfélszolgálatra, a 1426. Budapest, Pf.: 56. címre.

Kérjük, utazása előtt tájékozódjon az egyes országokban érvényes járványügyi előírásokról, különösen az arc eltakarásának és a távolságtartásnak a kötelezettségéről. A környező országokban vonaton történő utazás során maszk vagy a szájat és orrot eltakaró textil viselése kötelező! Egyes fedélzeti szolgáltatások (például a fekvőhelyes- és hálókocsik, valamint az étkezőkocsik) továbbra is korlátozottan érhetőek el.