A MÁV-START segíti a kerekes székkel közlekedők utazását

2012. október 11. csütörtök, 00.00 / Utolsó módosítás: 2014. augusztus 19. kedd, 11.48

Több mint nyolcvan halmozottan sérült illetve kerekes székes fiatalt utaztatott a MÁV-START díjmentesen kiállított, akadálymentesített vasúti kocsiban és kísérő-, kezelőszemélyzettel. A vasúttársaság szakemberei kiemelt figyelmet fordítanak a kerekes székkel közlekedők utazási igényeinek kielégítésére, ehhez azonban előzetes bejelentés szükséges.

 

Budapest, 2012. október 11. – A MÁV-START segítségével két – kerekes székes illetve halmozottan sérült fiatalokból álló – csoport utazott vonattal Budapestre a Sérült Gyermekek Napján. A két csoportban több mint nyolcvan sérült fiatal tudott biztonságosan és kényelmesen elutazni Pápáról illetve Keszthelyről a fővárosba és vissza. A Máltai Szeretetszolgálat keszthelyi Gondviselés Házának és a pápai Barátság Klubért Alapítványnak a közösségei akadálymentesített, beépített emelő-berendezéssel ellátott vasúti kocsin utazhattak Budapestre. A MÁV-START díjmentesen biztosította az utazók részére a speciális járműveket és a kísérőket. A kocsi beépített emelőjével a vasúttársaság által biztosított kísérő és kezelőszemélyzet tette lehetővé a biztonságos fel- és leszállást. A kocsi kialakításának köszönhetően akár nyolc kerekesszék elhelyezésére is lehetőség van, sőt a járműben számukra speciálisan kialakított mosdó is található. A vasúttársaság kocsikísérőt is biztosított a teljes út idejére, aki kezelte az emelő-berendezést, és a csoporttal tartott a kiindulási állomástól a célállomásig. A fogyatékkal élő utasok és kísérőik az utazás során 90 százalékos kedvezménnyel utaztak. A csoportok a vasutasoknak levélben is megköszönték a kényelmes utazást és a készséges, hozzáértő segítséget.

A MÁV-csoport elkötelezett a mozgásukban korlátozottak, a kerekesszékkel közlekedők utazási igényeinek kielégítésében. A kéréseket – akár emelő-berendezés vagy speciális kocsi tekintetében – a 06 (40) 49 49 49-es telefonszámon, a mavdirekt [KUKAC] mav-start.hu () vagy a 1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 54-60. címen lehet bejelenteni. A csoportok a területileg illetékes utazásszervezőknél is jelentkezhetnek (elérhetőségük a www.mav-start.hu oldalon is megtalálható) a tervezett utazást megelőzően legalább hét munkanappal. Erre azért van szükség, mert az emberi és gépi segítség nem áll minden állomáson, folyamatosan rendelkezésre. Az időben történő bejelentéssel lehet biztosítani a díjmentes, speciális szolgáltatásokat.

MÁV-START Zrt.