Veszprém Európa Kulturális Fővárosa

2023. január 21-én indult az Európa Kulturális Fővárosa program, a címet Veszprém megyei jogú város nyerte el, bevonva a város és a régió intézményeit, kulturális színterének szereplőit és civil szervezeteit. A VEB2023 EKF egyik alapértéke a fenntarthatóság, ezért is kiemelten fontos, hogy a rendezvények is fenntarthatósági szempontok szerint működjenek. Az Európa Kulturális Fővárosa programhoz kötődően a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. és a MÁV-Volán-csoport stratégiai partnerségi megállapodást kötött. Ennek egyik elemeként, a vasúttársaság kedvezményes árú Veszprém-Balaton 2023 EKF jegyet vezetett be a kiemelt programok idejére, a kedvezményes vasúti jegy a GYSEV területén is érvényes.​ A Volánbusz pedig plusz járatokat közlekedtet. 

EKF 2023 jegy

EKF jegy

A kiemelt programokra az egész évben kedvezményes EKF jegyet válthatnak az utasok szimbolikus 2023 forint értékben.

 

 

Bővebben

Az egyedi díjtermék oda-vissza utazásra érvényes az ország bármely pontjáról. Az első kiemelt rendezvény, melyre az EKF jegy érvényes lesz a hétvégi megnyitó ünnepség. A jegy csak 2. kocsiosztályon érvényes, feláras vonaton a szükséges díjat meg kell hozzá váltani. A jegyeket mind online (MÁVapp, Elvira, jegykiadó automata), mind személyesen a MÁV-START pénztáraiban megválthatják az érdeklődők, az önkiszolgáló csatornákra érvényes 5, illetve 10 százalékos kedvezmény az EKF-jegyre nem vonatkozik.

Az EKF jegy odautazásra a rendezvényeket megelőző napon és a rendezvények napján, napjain, míg hazautazásra a rendezvények napján, napjain illetve a rendezvényeket követő napon érvényes. Ugyanúgy, ahogy normál esetben is, az elővételi szabályok érvényesek az EKF jegy esetében is, azaz legkorábban 60 nappal az tervezett utazás előtt lehet a jegyeket megvásárolni. A kedvezményes vasúti jegy a GYSEV területén is érvényes.

Az alábbi eseményekre érvényes a 2023 forintos oda-vissza EKF jegy:

 • Gizella Napok 2023 – május 7-14.
 • Magyar Mozgókép Fesztivál – június 7-10.
 • VeszprémFest 2023 – július 12-16.
 • Rozé, Rizling és Jazz Napok – július 12-16.
 • Veszprémi Utcazene Fesztivál 2023 – július 19-22.
 • EKF Felező – július 14-17.
 • Auer Fesztivál – augusztus 1-6.
 • Kőfeszt – augusztus 3-6.
 • INOTA Fesztivál – augusztus 31. – szeptember 3.
 • BALKAN: MOST fesztivál – szeptember 7-9.
 • Balaton Wine and Gourmet – szeptember 21-24.
 • Jazz Fesztivál – november 16-19.

EKF24 napijegy 

ekf24_napijegy_1990_forintÚj Veszprém-Balaton EKF24 napijegy vonatra és buszra.

 

 

 

BŐVEBBEN

Érdemes kihasználni a közösségi közlekedés adta lehetőségeket akkor is, ha csak egy napra látogatunk Európa Kulturális Fővárosába, vagy a térségben rendezett további kapcsolódó programokra. Május 6-tól új kedvezményes árú Veszprém-Balaton EKF24 napijegyet vezet be a MÁV-Volán-csoport. A 24 óráig érvényes jeggyel a Veszprém környéki vonatokon, Volánbuszokon, sőt a helyi V-busz járatokon is lehet utazni. A kiemelt programokra utazók továbbra is választhatják a Veszprém-Balaton 2023 EKF jegyet is, ami az oda- és hazaútra nyújt költséghatékony alternatívát.

A MÁV-Volán-csoport kedvezményes utazási lehetőségekkel támogatja a Veszprémbe, az Európa Kulturális Fővárosa év keretében szervezett programokra érkezőket. Akár egynapos látogatásról van szó, vagy több napot töltenek el, érdemes ilyenkor is a költséghatékony és fenntartható közösségi közlekedést választani. A legújabb díjtermék azoknak szól, akik csak egy napra érkeznek Veszprémbe vagy a környéken megrendezett eseményekre. Mostantól egyetlen napijegy megváltásával a MÁV-START Budapest–Veszprém–Szombathely vonalán Várpalota–Veszprém–Ajka közötti, a Veszprém–Győr vonal Veszprém–Porva-Csesznek közötti, a Székesfehérvár–Balatonfüred–Tapolca vonal Balatonfőkajár felső–Tapolca közötti, a Balatonszentgyörgy–Keszthely–Tapolca–Ukk vonal Balatonszentgyörgy–Sümeg közötti és a Székesfehérvár–Siófok–Fonyód–Balatonszentgyörgy–Nagykanizsa vonal Balatonvilágos–Vörs közötti szakaszain közlekedő járatain, továbbá a Volánbusz számos térségi helyközi járatán, illetve Veszprémen belül a Volánbusz helyi közlekedésben résztvevő helyközi járatain és a helyi V-Busz járatain lehet utazni. Az új Veszprém-Balaton EKF24 napijegy a kiválasztott időpontot követő, vagy a kiválasztott járat adott állomásról történő menetrend szerinti indulási idejét követő 24 óráig érvényes.

A kedvezményes árú, 1990 forintos napijegy vonatokon csak 2. kocsiosztályon érvényes. A jegyhez valamennyi szolgáltató esetén meg kell váltani a felárat – autóbuszok esetében az emelt szintű szolgáltatást nyújtó járatokon a távolsági kiegészítő jegyet, vasúti utazás esetén a kocsiosztály-különbözetet is –, amennyiben az utas olyan járatot vesz igénybe, amelyre a felárváltás kötelező.

A Veszprém-Balaton EKF24 napijegy a MÁV-START jegypénztáraiban és jegykiadó automatáiból, valamint a MÁV applikációban is megvásárolható.

EKF - napijegy érvényességi terület

A rendezvénysorozat esti programjaihoz igazodva szombati és ünnepnapi közlekedési rend szerinti napokon éjszakai mentesítő gyorsvonat közlekedik a fővárosba.  Az éjszakai vonatjárat a késő esti idősávban véget érő programok után, Veszprémből 23:41-kor indulva kínál hazajutási lehetőséget a fővárosba, Székesfehérvárra és a környező, vasúttal elérhető településekre: Hajmáskérre, Pétfürdőre, Ösküre és Várpalotára. A vonathoz a V-Busz késő esti helyi járata is csatlakozik. A rendezvények után éjszakai buszjáratok is segítik a hazajutást Veszprémből a környező településekre. Május 13-án és 14-én hajnali 1:00-kor Veszprém, autóbusz-állomásról Székesfehérvár, Siófok, Balatonalmádi, Balatonfüred, Tapolca, Ajka, valamint Zirc felé közlekednek autóbuszjáratok, amelyek az útvonalba eső településeken is megállnak.

MÁV-VOLÁN csoport - éjszakai mentesítő járatok 

veszpremUtazzon a Gizella Napokra is Veszprém-Balaton 2023 EKF jeggyel.

 

 BŐVEBBEN

A rendezvénysorozat esti programjaihoz igazodva szombati és ünnepnapi közlekedési rend szerinti napokon éjszakai mentesítő gyorsvonat közlekedik a fővárosba.  Az éjszakai vonatjárat a késő esti idősávban véget érő programok után, Veszprémből 23:41-kor indulva kínál hazajutási lehetőséget a fővárosba, Székesfehérvárra és a környező, vasúttal elérhető településekre: Hajmáskérre, Pétfürdőre, Ösküre és Várpalotára.

A vonathoz a V-Busz késő esti helyi járata is csatlakozik. A rendezvények után éjszakai buszjáratok is segítik a hazajutást Veszprémből a környező településekre. Május 13-án és 14-én hajnali 1:00-kor Veszprém, autóbusz-állomásról Székesfehérvár, Siófok, Balatonalmádi, Balatonfüred, Tapolca, Ajka, valamint Zirc felé közlekednek autóbuszjáratok, amelyek az útvonalba eső településeken is megállnak.

MÁV-START menetrend szerinti járatai Veszprémbe

vasút

A  vasúttársaság menetrendszerinti járatai Budapest és Székesfehérvár felől Veszprémbe óránként közlekednek Göcsej és a Bakony InterCity-ként.

Szombathelyről a Bakony IC-vel, Zalaegerszegről a Göcsej IC-vel kétóránként lehet eljutni az EKF fő helyszínére.

 

Bővebben

Budapest Déli pályaudvarról indulva a Bakony és a Göcsej InterCity vonatok menetrend szerint 1 óra 28 perc alatt érnek Veszprémbe. Szombathelyről a Bakony InterCity menetideje 1 óra 44 perc, Zalaegerszegről a Göcsej Intercity vonat 1 óra 42 perc alatt jut el Veszprémbe.

A rendezvénysorozat esti programjaihoz igazodva április 15-től október 28-ig szombati és ünnepnapi közlekedési rend szerinti napokon éjszakai mentesítő gyorsvonat közlekedik a fővárosba, ami Veszprémből 23:41-kor indul, Székesfehérvárra 0:20-kor, a Déli pályaudvarra 1:14-kor érkezik meg.

A decemberben bevezetett Okosjeggyel Budapest és Veszprém között 1599 forintért lehet utazni a Göcsej InterCity járatokkal egész évben. A kedvezményes árú, egy útra szóló helyjegyet is tartalmazó díjtermék csak korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre – az utasforgalom mértékétől függően - jellemzően időben, előre megváltott jegyek esetében. Továbbá Okosjegy váltásakor más kedvezmény nem érvényesíthető.

https://jegy.mav.hu/ 

Retró szerelvény és bisztrókocsi közlekedése Győr és Veszprém között

retro2A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) eseménysorozathoz kapcsolódóan a Veszprém–Győr közötti vonalon különleges járművet állít forgalomba a MÁV-START április 29-től május 21-ig szombati, vasárnapi és ünnepnapi közlekedési rend szerint

 

BŐVEBBEN

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa eseménysorozathoz kapcsolódóan a Veszprém és Győr közötti vasútvonalon különleges szerelvényt állít forgalomba a MÁV-START. A Bakonyon viaduktokon és alagutakon keresztül haladó, Cuha patak völgyében futó vasútvonalat Magyarország egyik legszebbjeként tartják számon.

Az EKF-hez kapcsolódóan Veszprém és Győr között áprilisi és májusi hétvégéken, naponta két vonatpárban közlekedik egy különleges retrószerelvény. A vonatokat korabeli festésű, olajzöld színű Bhv kocsik, és a hozzá tartozó vezérlőkocsi, valamint a 105 éves SR 404 bisztrókocsi (egykori paklikocsi) alkotja. Az SR 404 bisztrókocsiban az Utasellátó fedélzeti szolgáltatást is fog biztosítani. A szerelvényt Csörgő (M41) mozdony továbbítja.

A különleges szerelvény az alábbi személyvonatokban közlekedik, és hagyományos díjszabás szerint igénybe vehető.

Közlekedési időszak: április 29-től május 21-ig szombati, vasárnapi és ünnepnapi közlekedési rend szerint.

 

39514

M41 + olajzöld Bhv + SR 404

39526

M41 + olajzöld Bhv + SR 404

Győr

10:13

16:13

Bakonyszentlászló

11:07

17:07

Zirc

11:37

17:37

Veszprém

12:13

18:13

 

39525

M41 + olajzöld Bhv + SR 404

39511

M41 + olajzöld Bhv + SR 404

Veszprém

13:35

19:35

Zirc

14:06

20:05

Bakonyszentlászló

14:47

20:35

Győr

15:43

21:31

Az SR bisztrókocsiban a kocsi jellegéhez illeszkedő egyszerűbb, de közkedvelt ételeket kínálunk utasainknak, mint a zsíros kenyér lila hagymával, vagy a tepertő tál, melyet hegyes-erős paprikával teszünk pikánsabbá. Emellett egyszerűbb rágcsálnivalók, üdítőitalok és alkoholos italok is megtalálhatók kínálatunkban.

inga külső SR 1 SR külső

bdt 1 bdt 3