Veszprém Európa Kulturális Fővárosa

2023. január 21-én indult az Európa Kulturális Fővárosa program, a címet Veszprém megyei jogú város nyerte el, bevonva a város és a régió intézményeit, kulturális színterének szereplőit és civil szervezeteit. A VEB2023 EKF egyik alapértéke a fenntarthatóság, ezért is kiemelten fontos, hogy a rendezvények is fenntarthatósági szempontok szerint működjenek. Az Európa Kulturális Fővárosa programhoz kötődően a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. és a MÁV-Volán-csoport stratégiai partnerségi megállapodást kötött. Ennek egyik elemeként, a vasúttársaság kedvezményes árú Veszprém-Balaton 2023 EKF jegyet vezetett be a kiemelt programok idejére, a kedvezményes vasúti jegy a GYSEV területén is érvényes.​ A Volánbusz pedig plusz járatokat közlekedtet. 

EKF 2023 jegy

EKF jegy

A kiemelt programokra az egész évben kedvezményes EKF jegyet válthatnak az utasok szimbolikus 2023 forint értékben.

 

 

Bővebben

Az egyedi díjtermék oda-vissza utazásra érvényes az ország bármely pontjáról. Az első kiemelt rendezvény, melyre az EKF jegy érvényes lesz a hétvégi megnyitó ünnepség. A jegy csak 2. kocsiosztályon érvényes, feláras vonaton a szükséges díjat meg kell hozzá váltani. A jegyeket mind online (MÁVapp, Elvira, jegykiadó automata), mind személyesen a MÁV-START pénztáraiban megválthatják az érdeklődők, az önkiszolgáló csatornákra érvényes 5, illetve 10 százalékos kedvezmény az EKF-jegyre nem vonatkozik.

Az EKF jegy odautazásra a rendezvényeket megelőző napon és a rendezvények napján, napjain, míg hazautazásra a rendezvények napján, napjain illetve a rendezvényeket követő napon érvényes. Ugyanúgy, ahogy normál esetben is, az elővételi szabályok érvényesek az EKF jegy esetében is, azaz legkorábban 60 nappal az tervezett utazás előtt lehet a jegyeket megvásárolni. A kedvezményes vasúti jegy a GYSEV területén is érvényes.

Az alábbi eseményekre érvényes a 2023 forintos oda-vissza EKF jegy:

 • Magyar Mozgókép Fesztivál – június 7-10.
 • VeszprémFest 2023 – július 12-16.
 • Rozé, Rizling és Jazz Napok – július 12-16.
 • Veszprémi Utcazene Fesztivál 2023 – július 19-22.
 • EKF Felező – július 14-17.
 • Auer Fesztivál – augusztus 1-6.
 • Kőfeszt – augusztus 3-6.
 • INOTA Fesztivál – augusztus 31. – szeptember 3.
 • BALKAN: MOST fesztivál – szeptember 7-9.
 • Balaton Wine and Gourmet – szeptember 21-24.
 • Jazz Fesztivál – november 16-19.

EKF24 napijegy 

ekf24_napijegy_1990_forintÚj Veszprém-Balaton EKF24 napijegy vonatra és buszra.

 

 

 

BŐVEBBEN

Érdemes kihasználni a közösségi közlekedés adta lehetőségeket akkor is, ha csak egy napra látogatunk Európa Kulturális Fővárosába, vagy a térségben rendezett további kapcsolódó programokra. Május 6-tól új kedvezményes árú Veszprém-Balaton EKF24 napijegyet vezet be a MÁV-Volán-csoport. A 24 óráig érvényes jeggyel a Veszprém környéki vonatokon, Volánbuszokon, sőt a helyi V-busz járatokon is lehet utazni. A kiemelt programokra utazók továbbra is választhatják a Veszprém-Balaton 2023 EKF jegyet is, ami az oda- és hazaútra nyújt költséghatékony alternatívát.

A MÁV-Volán-csoport kedvezményes utazási lehetőségekkel támogatja a Veszprémbe, az Európa Kulturális Fővárosa év keretében szervezett programokra érkezőket. Akár egynapos látogatásról van szó, vagy több napot töltenek el, érdemes ilyenkor is a költséghatékony és fenntartható közösségi közlekedést választani. A legújabb díjtermék azoknak szól, akik csak egy napra érkeznek Veszprémbe vagy a környéken megrendezett eseményekre. Mostantól egyetlen napijegy megváltásával a MÁV-START Budapest–Veszprém–Szombathely vonalán Várpalota–Veszprém–Ajka közötti, a Veszprém–Győr vonal Veszprém–Porva-Csesznek közötti, a Székesfehérvár–Balatonfüred–Tapolca vonal Balatonfőkajár felső–Tapolca közötti, a Balatonszentgyörgy–Keszthely–Tapolca–Ukk vonal Balatonszentgyörgy–Sümeg közötti és a Székesfehérvár–Siófok–Fonyód–Balatonszentgyörgy–Nagykanizsa vonal Balatonvilágos–Vörs közötti szakaszain közlekedő járatain, továbbá a Volánbusz számos térségi helyközi járatán, illetve Veszprémen belül a Volánbusz helyi közlekedésben résztvevő helyközi járatain és a helyi V-Busz járatain lehet utazni. Az új Veszprém-Balaton EKF24 napijegy a kiválasztott időpontot követő, vagy a kiválasztott járat adott állomásról történő menetrend szerinti indulási idejét követő 24 óráig érvényes.

A kedvezményes árú, 1990 forintos napijegy vonatokon csak 2. kocsiosztályon érvényes. A jegyhez valamennyi szolgáltató esetén meg kell váltani a felárat – autóbuszok esetében az emelt szintű szolgáltatást nyújtó járatokon a távolsági kiegészítő jegyet, vasúti utazás esetén a kocsiosztály-különbözetet is –, amennyiben az utas olyan járatot vesz igénybe, amelyre a felárváltás kötelező.

A Veszprém-Balaton EKF24 napijegy a MÁV-START jegypénztáraiban és jegykiadó automatáiból, valamint a MÁV applikációban is megvásárolható.

EKF - napijegy érvényességi terület

A rendezvénysorozat esti programjaihoz igazodva szombati és ünnepnapi közlekedési rend szerinti napokon éjszakai mentesítő gyorsvonat közlekedik a fővárosba.  Az éjszakai vonatjárat a késő esti idősávban véget érő programok után, Veszprémből 23:41-kor indulva kínál hazajutási lehetőséget a fővárosba, Székesfehérvárra és a környező, vasúttal elérhető településekre: Hajmáskérre, Pétfürdőre, Ösküre és Várpalotára. A vonathoz a V-Busz késő esti helyi járata is csatlakozik. A rendezvények után éjszakai buszjáratok is segítik a hazajutást Veszprémből a környező településekre. Május 13-án és 14-én hajnali 1:00-kor Veszprém, autóbusz-állomásról Székesfehérvár, Siófok, Balatonalmádi, Balatonfüred, Tapolca, Ajka, valamint Zirc felé közlekednek autóbuszjáratok, amelyek az útvonalba eső településeken is megállnak.

Kedvezményes jegyek és éjszakai járatok a Magyar Mozgókép Fesztivál idején 

Magyar Mozgókép FesztiválA Magyar Mozgókép Fesztivált június 7-10. között rendezik meg, amire a MÁV-Volán-csoport ismét kedvezményes utazási lehetőséget kínál a Veszprém-Balaton 2023 EKF jeggyel és a Veszprém-Balaton EKF24 napijeggyel. A hazajutást éjszakai járatok segítik.BŐVEBBEN

A Magyar Mozgókép Fesztiválnak már négy éve Veszprém, Balatonfüred és Balatonalmádi ad otthont. Idén az Európa Kulturális Főváros program egyik kiemelt eseményeként, a Nemzeti Filmintézettel közös szervezésben rendezik meg újra ebben a három városban, összesen kilenc helyszínen a hazai filmek ünnepét.

Június 7-10. között közel száz magyar filmet – köztük számos premiert is – láthatnak majd a fesztiválra látogatók, ahol a hazai mozgóképes világ meghatározó szereplőivel is találkozhatnak. A MÁV-Volán-csoport ezúttal is kedvezményes utazási lehetőségekkel támogatja az Európa Kulturális Fővárosa év keretében szervezett programokra érkezőket. A kiemelt programok ideje alatt Veszprém-Balaton 2023 EKF jegy, az egy vagy kétnapos látogatást tervezőknek pedig a Veszprém-Balaton EKF24 napijegy nyújt kedvezményes utazási lehetőséget.

A fesztivál késő esti rendezvényei után a Volánbusz éjszakai autóbusz-járatai ezúttal is segítik a hazajutást Veszprémből, Balatonalmádiból és Balatonfüredről. Az éjszakai járatok - melyek a rendezvényektől függetlenül minden péntekről szombatra, illetve szombatról vasárnapra virradó éjszakán közlekednek a nyári időszakban - a Veszprém-Felsőörs-Alsóörs-Lovas-Paloznak-Csopak-Balatonfüred, illetve a Veszprém-Szentkirályszabadja-Balatonalmádi-Balatonfűzfő-Balatonkenese-Balatonakarattya-Balatonvilágos-Siófok útvonalakon közlekednek.

Az autóbuszok Veszprém, vasútállomásról 23:40-kor, az autóbusz-állomásról 23:55-kor indulnak Balatonfüred, illetve Balatonalmádi felé, továbbá Balatonalmádiból 0:20-kor Balatonkenese-Siófok irányába. A járatok Balatonfüredről 1:30-kor, Balatonalmádiból 2:30-kor indulnak vissza Veszprémbe. A szombati napon pedig a fővárosba is utazhatunk a MÁV-START 23:41-kor induló gyorsvonatával.

MÁV-START menetrend szerinti járatai Veszprémbe

vasút

A  vasúttársaság menetrendszerinti járatai Budapest és Székesfehérvár felől Veszprémbe óránként közlekednek Göcsej és a Bakony InterCity-ként.

Szombathelyről a Bakony IC-vel, Zalaegerszegről a Göcsej IC-vel kétóránként lehet eljutni az EKF fő helyszínére.

 

Bővebben

Budapest Déli pályaudvarról indulva a Bakony és a Göcsej InterCity vonatok menetrend szerint 1 óra 28 perc alatt érnek Veszprémbe. Szombathelyről a Bakony InterCity menetideje 1 óra 44 perc, Zalaegerszegről a Göcsej Intercity vonat 1 óra 42 perc alatt jut el Veszprémbe.

A rendezvénysorozat esti programjaihoz igazodva április 15-től október 28-ig szombati és ünnepnapi közlekedési rend szerinti napokon éjszakai mentesítő gyorsvonat közlekedik a fővárosba, ami Veszprémből 23:41-kor indul, Székesfehérvárra 0:20-kor, a Déli pályaudvarra 1:14-kor érkezik meg.

A decemberben bevezetett Okosjeggyel Budapest és Veszprém között 1599 forintért lehet utazni a Göcsej InterCity járatokkal egész évben. A kedvezményes árú, egy útra szóló helyjegyet is tartalmazó díjtermék csak korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre – az utasforgalom mértékétől függően - jellemzően időben, előre megváltott jegyek esetében. Továbbá Okosjegy váltásakor más kedvezmény nem érvényesíthető.

https://jegy.mav.hu/