Ütemterv szerint halad a karbantartás a Déliben

2018. október 11. csütörtök, 14.32
Egy hét múlva menetrend szerint indulhat újra a vonatforgalom

Félidejéhez érkezett a Budapest-Déli pályaudvar karbantartása, amely október 4-től 17-én éjfélig tart. A mintegy 150 szakember közreműködésével és 25 munkagéppel zajló szerelési munkák ütemezés szerint haladnak, így október 18-án hajnalban menetrend szerint indulhat el a közlekedés. A pályakarbantartásnak köszönhetően megelőzhető a sebességkorlátozások bevezetése, csökken a menetrend szerinti közlekedést akadályozó műszaki üzemzavarok száma. A vasúttársaság köszöni és továbbra is kéri utasai türelmét a pályaudvar ideiglenes lezárása és a közlekedési korlátozások miatt.

A karbantartásról fotók az Instagram oldalunkon tekinthetők meg.

A két hét alatt olyan karbantartási munkákra kerül sor, amelyeket a vonatforgalom fenntartása mellett nem lehet elvégezni, de jelentős mértékben javítják a Déli pályaudvar szolgáltatásainak színvonalát és a vonatok menetrendszerű közlekedését. A 150 szakemberrel és 25 munkagéppel, vasútüzemi és közúti járművel végzett karbantartás során 2800 négyzetméteren végeznek javítást,  aszfaltoznak a peronokon a botlásveszély csökkentése érdekében, valamint nagyobb fényerejű, kisebb fogyasztású lámpákkal modernizálják a térvilágítást. Mintegy 400 darab talpfát, illetve betonaljat, 60 sínszakaszt, ezeken kívül váltókat és ágyazatot is cserélnek.  Kétszáz négyzetméteren szigetelik az első és második vágány alatti kábelalagutat, amely vágánybontással és építéssel is együtt jár. A felsővezetékek meghibásodásának, szakadásának megelőzése érdekében karbantartják a teljes felsővezeték-hálózatot, többek között kicserélik az elhasználódott szigetelőket, a tartószerkezeti elemeket, kábeleket és sodronyokat, felújítják a  10 kV-os és a 400 V-os energiaellátási hálózatokat. Ugyancsak jelentős javítási munkákat végeznek a biztosítóberendezés alkatrészein. Két helyen, a Kuny Domonkos utcánál és Győri út mellett több mint 140 köbméternyi támfalat erősítenek meg és építenek újjá. A Délibe vezető alagút Kelenföld felőli részén pedig véglegesen helyreállítják a korábban megcsúszott rézsűt. A vasutas dolgozók üzemi területen belüli biztonságos közlekedése érdekében a sínek közötti gyalogos átjárókat korszerű, gumielemes felületűre építik át.

A szerelési munkák az ütemezés szerint haladnak, ezt az sem befolyásolja, hogy egyes, zajosabbnak vélt éjszakai munkafázisokat átütemeztek a MÁV és az önkormányzat megegyezése alapján a pályaudvar környékén élők nyugalma érdekében. A vasúttársaság és a XII. kerületi önkormányzat rendszeresen ellenőrzi a zajkibocsátási határértékek betartását a munkavégzés ideje alatt.

A vasúttársaság köszöni és továbbra is kéri utasai és a Déli környékén élők türelmét a pályaudvar ideiglenes lezárása, a közlekedési korlátozások és a munkálatok miatt.

A karbantartás idején, a Déliben szünetel a vonatközlekedés, emiatt módosult a leginkább érintett Budapest-Déli–Tatabánya–Győr, Budapest-Déli–Székesfehérvár, Budapest-Déli–Pusztaszabolcs–Pécs vonalakon és egyes mellékvonalaikon közlekedő vonatok menetrendje. Erről itt tájékozódhat részletesebben

Továbbá információt kaphatnak a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatánál a +36 (1) 3 49 49 49-es telefonszámon. Telekom-hálózatból hívhatják a +36 (30) 499 4999-es, Telenor-hálózatból a +36 (20) 499 4999-es, Vodafone-hálózatból a +36 (70) 499 4999-es számot.

Budapest, 2018. október 11.

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG