Szombaton megtartják az elmaradt utazást a Nohab mozdonnyal

2019. június 4. kedd, 12.34

Budapest, 2019. június 4. Június 8-án, szombaton közlekedik az a Székesfehérvár és Tapolca közötti nosztalgiajárat, amelyet múlt héten a tervek ellenére mégsem Nohab vontatott.

Egy M61-es sorozatú Nohab mozdony vontatta volna a Székesfehérvár és Tapolca között közlekedő gyorsvonatot, június 2-án, vasárnap. Végül egy másik mozdony továbbította a szerelvényt. A MÁV-csoport a vasútbarátok szíves elnézését kéri a kialakult helyzet miatt.

A mozdony rajongói az elmaradt utazást június 8-án, szombaton pótolhatják. Az előző útra megváltott menetjeggyel rendelkezőknek nem kell újabb jegyet vásárolniuk a Nohab vontatta szerelvényre; amennyiben a MÁVDIREKT-en keresztül (telefonon a +36 (1) 3 49 49 49-es telefonszámon vagy e-mailben az informacio [KUKAC] mav-start.hu címen) eredeti menetjegyük sorszámának megadásával jelzik utazási szándékukat 2019. június 7-én, pénteken 12 óráig.

Nohab illusztráció

Háttér-információk:

1994. június 4-én, késő délután egy orkánerejű vihar fákat csavart ki és döntött az utakra, házakra, vasúti pályákra. Az észak-balatoni vonalon Badacsonylábdihegy előtt is egy, a sínekre dőlt fa akadályozta a közlekedést. Erre a fára futott rá a sebesvonat, élén a 004-es Nohabbal. A mozdony a levegőbe emelkedett, leszakadtak a forgóvázak, majd 120 fokos fordulatot megtéve oldalával a vasúti pályára esett. A mozdony annyira megrongálódott, hogy nem lehetett többé üzemképes állapotba hozni.

A szerencsétlenség helyszínén, a pálya mellett bazaltkő oszlop emlékeztet a Nohab utolsó útjára. A fénykorában rendkívül nagy becsben tartott mozdony torzóját manapság a tapolcai állomáson láthatják.

A baleset évfordulója alkalmából a MÁV a 017-es számú svéd gyártmányú dízelmozdonya a Székesfehérvárról 8:55-kor továbbinduló, 972-es számú gyorsvonat élére áll és viszi Tapolcára. A 972-es járat a Déli pályaudvarról még villanymozdonnyal megy Székesfehérvárra, ahol mozdonyt cserélnek. Tapolcáról vissza pedig a 13:01-kor induló gyorsvonattal 15:02-kor érkezik Székesfehérvárra, majd onnét villanymozdonnyal ér a Délibe 15:59-kor.

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság