A szakszervezetek közös álláspontja segíthet az előrelépésben

2016. május 23. hétfő, 17.21

A MÁV visszautasítja Meleg János VSZ elnök azon kijelentését, amely szerint „még csak komolynak nevezhető tárgyalás sem kezdődött el a többször jelzett problémákról”.

A vállalat vezetése és a szakszervezetek ugyanis heti rendszerességgel egyeztetnek a vasutasságot érintő aktuális kérdésekről, így különösen a létszámhiány kezeléséről, a bérezésről, illetve a kollektív szerződés módosításáról. A konkrét előrelépésekhez azonban arra van szükség, hogy az érdekképviseletek a fontosabb ügyekben képesek legyenek rövid időn belül közös álláspontra jutni.

Emellett nem elegendő csupán újabb és újabb átgondolatlan követeléseket megfogalmazni, és ezeket a nyilvánosság előtt ismertetni, hanem megalapozott, teljesíthető, a munkavállalók többsége számára elfogadható és a vállalatcsoport stabil működését biztosító kompromisszumokat is kell vállalni.

A vállalatvezetés továbbra is mindent megtesz az általa is jól ismert nehézségek orvoslása érdekében, ennek keretében:

  • a tulajdonos minisztériumhoz fordult egy hosszabb távra szóló bér-felzárkóztatási program bevezetése céljából, amely egyfajta kiszámítható életpálya-modellt biztosít a vasutasok számára más szakmákhoz hasonlóan.
  • rendszeresen egyeztet a képzési és a vizsgáztatási kérdéseket szabályozó törvények megfelelő módosításáról, valamint az előírt tananyagok egyszerűsítéséről és korszerűsítéséről.
  • fokozta a toborzásokat az üres álláshelyek betöltésére.
  • 2016 őszétől induló ösztöndíjrendszert dolgozott ki a középfokú oktatási intézmények hallgatóinak megnyerésére.
  • folyamatosan zajlik a munkakörülmények javítása a szakszervezetekkel közösen kialakított és elfogadott Középtávú Munkavédelmi Program keretében.
  • a legnagyobb igénybevételnek kitett dolgozók egészségmegőrző programban vehetnek részt.

A MÁV vezetésének továbbra is az a szándéka, hogy ezekről a kérdésekről ne a médián keresztül, hanem a tárgyalóasztalnál egyeztessenek a felek.

Budapest, 2016. május 23.

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG