Rendhagyó év végi juttatásban részesülnek a vasutasok karácsony előtt

2017. december 12. kedd, 16.12

A MÁV-csoport menedzsmentje a karácsony közeledtével elismeri a közszolgáltatási feladatok zavartalan ellátásában részt vevő, elkötelezett munkavállalók egész éves munkáját.

A MÁV-csoport menedzsmentjének döntése értelmében azok a munkavállalók, akik nem tartoznak a prémiumrendszer hatálya alá, és akik 2017. szeptember 1-jén és 2017. december 1-jén is statisztikai állományban voltak, bruttó 20-40 ezer forint egyszeri kifizetésben részesülnek 2017 decemberében.

Háttér:

A MÁV-csoport az ország egyik legnagyobb felelős foglalkoztatójaként idén március 13-án három évre szóló bérmegállapodást kötött – a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium jóváhagyásával – a vasutas érdekképviseletekkel a cégcsoport valamennyi társaságára vonatkozóan. A kormány jóváhagyásával ennek köszönhetően idén 13, jövőre 12, 2019-ben pedig 5 százalékos átlagos bérfejlesztés valósul meg a vállalatcsoportnál. Az idei, átlagosan 13 százalékos béremelés azt jelenti, hogy a MÁV-csoport valamennyi – de nem vezető beosztású – munkavállalója alanyi jogon 10 százalékos alapbéremelésben részesült. A 3 százalékos éves bérfejlesztésnek megfelelő bértömeget pedig a munkáltató – az érdekképviseletek szándékával megegyezően – az egyes munkakörök közötti bérfeszültségek kezelésére fordította. Az állami forrásoknak köszönhetően három év alatt átlagosan 30 százalékkal nő a vasutas munkavállalók keresete, s ezáltal lényegesen javulhat a vasúttársaság munkaerőpiaci helyzete. A munkáltató 2018. január elsejétől az eddig 3 helyett a bruttó bér 3,5 százalékával járul hozzá a munkavállalók önkéntes nyugdíjpénztári tagdíjbefizetéseihez.

Budapest, 2017. december 12. 

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG