A Népligetben reggelivel, a vonatokon kedvezményekkel várja a bringásokat a MÁV-csoport

2018. május 7. hétfő, 14.22

A Magyar Kerékpárosklub idén májusban is megszervezi a Bringás reggeli országos rendezvénysorozatot. A közismert kezdeményezéshez a MÁV-csoport ismét csatlakozik: 2018. május 8-án, kedden, reggel 7 és 9 óra között finomságokkal és frissítővel várják a kerékpárosokat a budapesti MÁV-székházzal szemben, a Könyves Kálmán körúti kerékpárúton.

 

A szerepvállalással a MÁV-csoport a vasúti és a kerékpáros közlekedés összekapcsolására kívánja felhívni a figyelmet, illetve arra, hogy a vasúttársaság egyik kiemelt feladatának tekinti a kerékpárszállítási szolgáltatás folyamatos javítását. Az elmúlt néhány év pálya- és járműfejlesztéseinek, motorvonat beszerzéseinek és a szolgáltatási színvonal emelésének köszönhetően a kerékpáros jegy- és bérleteladások száma 7,3 százalékkal, több mint 480 ezerre nőtt 2016-ról 2017-re.

A személyszállító vasútvállalat a kerékpáros jegyekkel, bérletekkel kapcsolatban számos újítást vezetett be. 2016-tól már a kerékpárjegy és a kerékpáros túrajegy is megvásárolható e-vonatjegyként, amelynek igénybevételével elkerülhető a sorban állás, és akár okostelefonon vagy tableten is be lehet mutatni a jegyvizsgálóknak. Ráadásul tavaly decembertől az e-vonatjegyeket 10 százalékkal olcsóbban lehet megváltani, és ez vonatkozik a kerékpárokra online váltott jegyekre is.

A MÁV-START további kedvező árú jegyeket is kínál a bringásoknak: kerékpáros túrajeggyel az ország bármely területéről – a megtett távolságtól függetlenül – egységesen 420 forintért szállítható bicikli a Balatonhoz, a Fertő tóhoz és a Tisza-tóhoz. Így nemcsak a tavakhoz lehet eljutni, hanem az azok körül található állomások, megállóhelyek között utazva sem kell aznap újabb kerékpárjegyet váltani. A vasúti vagy Budapest-bérlettel rendelkező ingázóknak pedig érdemes kerékpár-havibérletet váltani, amely néhány menettérti utazás után behozza az árát. A havi, félhavi vagy 30 napos vasúti bérlettel közlekedők a hétvégi napokon díjmentes kerékpárjegy megváltásával utazhatnak biciklivel együtt, a bérleten feltüntetett viszonylaton.

A legtöbb biciklis egyébként Győr és Mosonmagyaróvár között, Budapest és a Velencei-tó menti állomások, illetve Siófok között utazik, de a Dunakanyar felé a szobi és a köztes váci, dunakeszi és felsőgödi állomások is népszerű úti célok. Ezeken kívül gyakran váltanak kerékpárjegyet a Budapest–Szeged, valamint az Alföldön a Kecskemét–Kiskunfélegyháza és a Szeged–Kiskunfélegyháza szakaszokra is. A főváros és a csongrádi megyeszékhely közötti vonalon már forgalomba állt 28 felújított kocsi, amelyek előterében három-három kerékpárszállító kampót alakítottak ki. Ezen a vonalon összesen 50 ilyen modernizált kocsi fog közlekedni hamarosan.

A vasúttársaság a bicikliszállítást minden budapesti elővárosi vasútvonalán biztosítja, amelyek mindegyikén közlekednek már korszerű, alacsonypadlós FLIRT, vagy DESIRO motorvonatok is. Ezek a járművek teljes mértékben kielégítik a mai kor igényeit: tágas, légkondicionált, kerekesszékek és kerékpárok fogadására alkalmas utasterekkel, modern utastájékoztató rendszerrel, wifivel rendelkeznek. 2019-től a legforgalmasabb Budapest–Vác–Szob és Budapest–Cegléd–Szolnok vonalakon pedig forgalomba állnak az emeletes motorvonatok, amelyeken még több kerékpár fér majd el. Ezek a járművek hétvégenként megjelennek a Velencei-tó mentén is, illetve nyaranta a Balaton déli partján.

A MÁV az állomásfejlesztési tevékenységek – felújítások, környezetrendezés – során a kerékpáros utasok érdekeit is igyekszik kielégíteni, a beruházásoknál kiemelt figyelmet fordít a kerékpártárolók kialakítására; így már több ezer fedett, kamerával őrzött biciklitároló fogadja a vonattal továbbutazókat.

40 százalékkal ugrott meg biciklisek száma a nemzetközi vonatokon

Számos európai országba szállítható kerékpár kedvező áron: Szlovákiába, Romániába és Szlovéniába 5 euróért, Csehországba, Ausztriába, Németországba és Svájcba pedig 10 euróért. A külföldi célállomások közül Bécs, Prága, München, Pozsony és Ljubljana áll az élen. A bicikliszállítás évről-évre egyre népszerűbb a MÁV-START nemzetközi járatain is: 2017-ben 8000 fölé nőtt a kerékpárjegy-értékesítés, ami így 40 százalékkal haladta meg az előző évi eladásokat. Ennek oka, hogy jelentősen bővült Ausztria, Szlovákia és Csehország irányába a bicikliszállításra igénybe vehető vonatok száma. Ezeken kívül népszerű Németország, de az utasok gyakran viszik magukkal a bringáikat Szlovéniába és Romániába is.

A kedvezményes kerékpár-szállítási lehetőségekről a vasúttársaság honlapján olvasható bővebb információ, de az utasok a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálat vonalán, a 06 1 3 49 49 49-es telefonszámon is érdeklődhetnek.

További információ a bringás reggeliről:

http://kerekparosklub.hu/bringasreggeli

Budapest, 2018. május 7. 

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG