A német tengerpartig bővül a Kelet/kelet-mediterrán vasúti árufuvarozási folyosó

2018. június 28. csütörtök, 12.20 / Utolsó módosítás: 2018. június 28. csütörtök, 12.24

A német vasúti pályahálózat-működtető DB Netz AG 2018 júniusában csatlakozott a Kelet/kelet-mediterrán európai vasúti árufuvarozási folyosóhoz (RFC OEM). A bővülés eredményeképp a folyosó az Égei- és a Fekete-tengertől egészen az északi tengeri, illetve balti tengeri német kikötővárosokig – Bremerhaven, Wilhelmshaven, Hamburg és Rostock – húzódik majd. A 2019-es menetrendi évben az RFC OEM kapacitástartalék formájában biztosít majd összehangolt menetvonalakat Németország területén, míg egy évvel később foglalhatók lesznek előre megrendelt, ún. katalógus-menetvonalak is. Az infrastruktúrakapacitást kérelmező ügyfelek igényeiért a folyosó működését összefogó, a VPE Kft. által üzemeltetett egyablakos ügyintézői rendszer (Corridor One-Stop Shop – C-OSS) felel majd.

A korridor vasúthálózata (rákattintással nagyítható)A kibővített RFC OEM árufuvarozási folyosó már nyolc országot köt össze egymással: Németország, Csehország, Ausztria, Szlovákia, Magyarország, Románia, Bulgária és Görögország. Fő csomópontjai pedig a Wilhelmshaven/ Bremerhaven/ Hamburg/ Rostock–Drezda–Prága–Bécs/ Pozsony–Budapest–Vidin–Szófia–Thesszaloniki–Athén–Pátra, valamint a Budapest–Bukarest–Konstanca és Szófia–Plovdiv–Svilengrad tengelyen találhatók. A kontinens belsejét elhagyva a folyosó több tengeri kikötővárosba torkollik. Az RFC OEM operatív működését koordináló - a MÁV Zrt. képviselője által vezetett - Ügyvivő Testületet kilenc vasúti pályahálózat-működtető és egy kapacitás-elosztó szervezet alkotja.

A folyosó célja, hogy megbízható, magas minőségű és versenyképes árufuvarozási szolgáltatásokat nyújtson ügyfeleinek a már több mint 9000 kilométeres útvonalán.

Az egyablakos ügyintézési rendszer (C-OSS) elérhetősége, a korridor interaktív térképe, a katalógus-menetvonalak és kapacitástartalékok, illetve a kapcsolódó információs dokumentumok, a tervezett ideiglenes kapacitáskorlátozások listája és további információk a korridor hivatalos oldalán olvashatók: http://www.rfc7.eu/.

A vasúti árufuvarozási folyosókról általános információk találhatók a Rail Net Europe szervezet weboldalán: http://www.rne.eu/rail-freight-corridors/.