A migránsokat szállító vonatok takarításáról

2015. október 7. szerda, 10.33 / Utolsó módosítás: 2015. november 20. péntek, 13.20

Október elején számos téves információ jelent meg különböző fórumokon a migránsokat szállító szerelvények takarításáról, ezért a MÁV-csoport a következő információkat teszi közzé:

A mentesítő szerelvényeket minden vonatfordulóban Nagykanizsán takarítja a vasúttársaság. A hátrahagyott rengeteg szemét, kosz miatt a takarítás nehezebb, hosszadalmasabb, de a takarítók mindent megtesznek, hogy a kocsikat kulturált állapotban fordíthassák vissza a déli határhoz. A Hegyeshalomból üresen visszainduló kocsikon gyakran már menetközben elkezdik gyűjteni az egy-egy út alatt elszórt óriási mennyiségű szemetet (ételt, italt, ruházatot és egyéb hulladékot) azért, hogy Nagykanizsán már a takarításra és a mosdók környezetvédelmi előírásoknak megfelelő tisztítására koncentrálhassanak.

Eddig a mentesítő szerelvények néhány kocsijában zárt rendszerű wc üzemelt. Egy esetben fordult elő, hogy a zárt tartályok kiszippantását nem tudták elvégezni. A szerelvény általános takarítása viszont ebben az esetben is megtörtént. Emellett a takarítók tapasztalatai szerint gyakran előfordul, hogy a menekültek nem rendeltetésszerűen használják a mellékhelyiségeket.

Az ÁNTSZ nem zárta le a magyarbólyi állomást. A vasúttársaság információi szerint az ÁNTSZ szakemberei nem a civilek kezdeményezésére ellenőrizték a körülményeket, hanem folyamatosan jelen vannak azokon a területeken, amelyeken tömegével fordulnak meg migránsok. Hozzátesszük, semmilyen összefüggés nincs a Magyarbólyból induló mentesítő vonatok és az egyszer felmerült takarítási hiányosság között. Az, hogy egy-egy vonat  Magyarbólyból vagy esetleg Barcsról indul, tisztán logisztikai kérdés. Vannak olyan esetek, amikor csak Barcsig tudjuk hozni az adott vonatot és onnan fordítani Hegyeshalomba. Ilyenkor Beremendről Barcsig autóbusszal szállítják a menekülteket.

2015. október 2.

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság