Már étkező- és hálókocsival is lehet utazni a Corona InterCity-n, és a Metropol EuroNight is hálókocsival fog közlekedni

2021. szeptember 22. szerda, 17.27

Budapest, 2021. szeptember 22. – A Budapest–Csíkszereda–Brassó között közlekedő Corona InterCity szeptember 22-től az eddigi két ülő- és egy fekvőhelyes kocsi mellett már egy étkező- és egy hálókocsit is továbbít. Szeptember 23-ától pedig a Budapest–Wroclaw–Berlin között közlekedő Metropol EuroNight vonaton a MÁV-START eddigi ülőhelyes kocsiján kívül a vasúttársaság hálókocsijában is lehet utazni.

Szeptember 22-től a Corona IC immár teljes MÁV-START állományú és kívül-belül megújult ülő-, fekvőhelyes, hálókocsiból álló szerelvénnyel szolgálja az utasok magas szintű kényelmét. A hálókocsin kívül a járaton szintén szeptember 22-től már étkezőkocsi is az utazóközönség rendelkezésére áll.

Hálókocsi

A vonatra a megszokott módon a normál díjszabású, helybiztosítást nem tartalmazó jegyek mellett kedvezményes árú START Europa menetjegyek is válthatók. A háló- és fekvőhelyes kocsi utasai továbbra is frissítőket és snacket tartalmazó üdvözlőcsomagot, valamint a jegyárban foglalt reggelit kapnak, foglalási kategóriánként változó tartalommal.

Újdonság, hogy a MÁV-START a Corona IC-n is bevezeti a hálókocsi utasai számára az étkezőkocsiban elérhető jegyárban foglalt, úgynevezett „kuponos” reggelit, az Adria IC-n megismert hasonló rendszer kedvező tapasztalatai alapján. Ez azt jelenti, hogy a hálókocsi utasai az utaskísérőtől reggeli kupont kapnak, amelyet az étkezőkocsiban beváltva tetszőlegesen választhatnak a juice-t és meleg italt is tartalmazó reggeli menük közül. További fejlesztés, hogy mostantól – Magyarország területén – már mindhárom típusú SZÉP-kártyával lehetőség lesz fizetni az étkezőkocsiban, ahol az eddig megszokott választékon felül néhány újdonsággal kiegészítve színvonalas kínálat várja az utasokat. Az étlap ide kattintva érhető el.

A Corona InterCity 2019-ben, a pandémia előtti utolsó évben 60 ezer utast szállított 32 ezer ülő-, 19 ezer fekvő- és 9 ezer hálóhellyel. 2021-ben az utasok száma 18 000 volt, 13 ezer ülő és 5 ezer fekvő hellyel. Idén a Corona InterCity Brassó, Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Déva, Kolozsvár és Nagyvárad állomásokról mintegy 700 erdélyi zarándokot szállított Budapestre, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. Az erdélyi zarándokokat szállító, 15 kocsiból álló szerelvény volt a MÁV-START leghosszabb menetrendszerinti vonata Székelyföldre az utóbbi években. A vasúttársaság ingyenesen biztosította ezt az utazást az Erdélyből érkezett zarándokoknak.

Étkezőkocsi

A Corona InterCity 17:40-kor indul naponta a Keleti pályaudvarról, és menetrend szerint 9:47-re ér Brassóba, de a 101-es vonal villamosítása miatt 2021. október 28-ig kerülő útirányon át közlekedik Debrecen–Érmihályfalva–Nagyvárad között, így a felújítás alatt 11:02-kor ér Brassóba helyi idő szerint. Vissza irányban 19:25-kor indul és a vágányzári időszakban 11:05-kor ér a Keleti pályaudvarra, míg a vágányzári időszakon kívül 9:20-kor. A vonat Nagyváradon, Kolozsváron, Csíkszeredán át Brassóba a Székelyföld és Magyarország között kínál átszállásmentes és biztonságos utazási lehetőséget. Erdélyben Nagyvárad és Kolozsvár mellett a Székelyföld több magyarlakta települését is érinti – Gyergyószentmiklós, Csíkszereda, Tusnádfürdő és Sepsiszentgyörgy útirányon éri el Brassót. A járat Magyarországon a vágányzár ideje alatt csak Szolnok, Törökszentmiklós, Kisújszállás, Karcag, Püspökladány, Hajdúszoboszló, Debrecen, Vámospércs és Nyírábrány állomásokon áll meg; változás, hogy a vágányzári időszak alatt Báránd, Sáp, Berettyóújfalu, Mezőpeterd és Biharkeresztes állomásokat nem érinti.

Szeptember 23-ától a Budapest–Breclav–Ostrava–Wroclaw–Berlin között közlekedő Metropol EuroNight vonaton a MÁV-START eddigi ülőhelyes kocsiján kívül a vasúttársaság hálókocsijában is lehet utazni a német fővárosba. A hálókocsikra 69,90 és 199 euró között lehet jegyet váltani vásárolni. A hálókocsiban közlekedő utasokat széles büfékínálat és igény szerint választható -a jegyárban foglalt - reggelivel várja a vasúttársaság. A vonat 19:25-kor indul a Keleti pályaudvarról és 9:51-kor érkezik a Berlinbe. Vissza 18:43-kor indul a berlini főpályaudvarról és 8:35-re ér a Keleti pályaudvarra. Javasolt a jegyeket a MÁV mobilalkalmazásban vagy a megújult ELVIRA felületén megvásárolni.

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság