Köztársasági elnöki látogatás a Vasúttörténeti Parkban

2017. november 10. péntek, 15.28
Fenntartható és környezettudatos működésre törekszik a MÁV
Áder János megtekintette a MÁV standját

Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója és Ágoston Csaba, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének elnöke köszöntötte Dr. Áder János köztársasági elnököt a Vasúttörténeti Parkban megrendezett V. Ökoindustria Szakkiállítás zárónapján.

A MÁV standjaA köztársasági elnök az ötödik alkalommal megrendezett Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások elnevezésű kiállítás fővédnökeként látogatott el a helyszínre, ahol a hazai vasúti és környezetipari vezetőkkel közösen megtekintette a kiállítók standjait.

Dávid Ilona és Áder JánosA körforgásos gazdaság megvalósítása a jövő egyik nagy lehetősége, ígérete – nyilatkozta az MTI-nek Áder János. A körforgásos gazdaságban az iparban és a mezőgazdaságban használt anyagokat különválasztják, külön dolgozzák fel és külön is hasznosítják. A köztársasági elnök a hulladékokért való versenyt pozitívumként értékelte, mert mint fogalmazott: ha ez a szemlélet általánossá válik, akkor "több legyet tudunk ütni egy csapásra". Ugyanis ennek következtében csökkenteni lehet a környezeti terhelést, hiszen "kevesebb hulladék vesz majd körül bennünket". Hozzátette: emellett ezeket a hulladéknak számító anyagokat nyersanyagként újra lehet hasznosítani, ezáltal kevesebb eredeti nyersanyagra lesz szükség, kevesebbet kell kibányászni, kevesebbé terheljük a környezetet és egy új üzletág, egy új ipar erősödhet meg.

A november 8-10. között megtartott környezetipari seregszemlének főtámogatóként a MÁV Zrt. adott otthont a vasúttörténeti emlékeket bemutató budapesti helyszínen. A környezetvédelmi konferenciákkal, kerekasztal beszélgetésekkel és partnertalálkozókkal egybekötött rendezvényen a környezetiparban és fenntarthatóság elérésében érdekelt jellemzően közép-kelet európai vállalkozások és szakemberek találkoztak.

Pál László előadást tartA szakkiállítás nyitónapján mondott beszédében Pál László, a MÁV Zrt. stratégiai- és fejlesztési vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta, hogy a MÁV-csoport felelősségvállalása az utasok biztonsága, a vasúti szolgáltatásokat igénybe vevők kiszolgálása és a munkavállalók megbecsülése mellett kiterjed a környezet megóvására és a fenntartható működés elérésére is.

A vezérigazgató-helyettes kijelentette: a MÁV-csoport a vasút működése során keletkező szennyezés megelőzésére és hatékony felszámolására törekszik a hulladékgazdálkodás, a levegő- és energiagazdálkodás, a zajvédelem, valamint a talaj- és vízvédelem területén. A fenntartható vasúti működéssel kapcsolatban Pál László kiemelte, hogy a vállalatcsoport a lehető legmagasabb színvonalú és leggazdaságosabb megoldásokat alkalmazza: modern motorvonatokkal frissíti fel járműflottáját, 21. századi színvonalon újítja meg vasútállomásait és high-tech megoldásokat vezet be a forgalomszervezésben. A környezettudatos működés érdekében végzett munkájában a MÁV-csoport számít a külső partnerek tudására és szakértelmére.

A vasúttársaság fenntarthatósággal kapcsolatos 2016. évi eredményeiről, környezetvédelmi tevékenységeiről és stratégiájáról, valamint a vasúttársaság energia- és hulladékgazdálkodásáról, fogyasztói és partneri kapcsolatairól, továbbá a humánerőforrás-politikájáról szóló jelentés hamarosan megjelenik a www.mavcsoport.hu oldalon.

Budapest, 2017. november 10. 

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG