Kőbánya-Teher állomáson továbbra is dolgoznak a biztosítóberendezés helyreállításán

2021. november 19. péntek, 12.35

Kedd este leállt a biztosítóberendezés Kőbánya-Teher állomáson, emiatt a Budapest–Cegléd–Szolnok–Debrecen–Záhony, a Budapest–Szeged és a Budapest–Lajosmizse vonalakon nőttek a menetidők, az elővárosi vonatok egy része csak rövidebb útvonalon, Kőbánya-Kispestig közlekedik és onnan indul.

A meghibásodást az okozta, hogy az állomásépületben lévő biztosítóberendezés elektronikus alkatrészeit és berendezéseit tartalmazó helyiség feletti födémben futó fűtéscső eltörött. A kifolyt víz a mennyezeten keresztül beáztatta az alatta lévő részt, elárasztotta a kábelkötegeket, ezáltal zárlatokat okozott.

A vizesedés miatt meg kellett szüntetni a berendezés áramellátását is, így az működésképtelen lett. Az állomási jelzőket és a váltókat nem lehetett kezelni, illetve állítani, a vasúti pályába épített érzékelőktől a járművek fedélzeti biztonsági berendezése felé a jelfeladás sem működött. Ennek következtében a vasúttársaság azonnal az előírások szerint fokozott óvintézkedéseket vezetett be a vonatforgalom – korlátozások és késések melletti – fenntartása és az utasok biztonsága érdekében. Mivel kedd estétől a lajosmizsei, illetve szerdától a monori elővárosi vonatok jelentős része csak Kőbánya-Kispestig közlekedik, ezért már kedd estétől a BKK elfogadja a vasúti jegyeket, bérleteket az M3 metrón és metrópótló járatokon Kőbánya-Kispest és a Nyugati pályaudvar között. A debreceni, nyíregyházi, záhonyi InterCity-vonatok a Nyugati pályaudvar és Szolnok között, a szegedi InterCity-vonatok a Nyugati pályaudvar és Cegléd között felármentesen vehetők igénybe. Az InterCity-vonatok Kőbánya alsón is megállnak.

A vasúttársaság szakemberei még keddről szerdára virradó éjszaka azonnal megkezdték a helyiség kiszárítását, amelyre szükség volt ahhoz, hogy a biztosítóberendezés áramellátását, a károsodás felmérését és a meghibásodott, tönkrement alkatrészek, kábelek cseréjét, javítását elvégezzék. Átmeneti megoldáson dolgoznak, jövő hét elején a jelenlegi késések csökkenni fognak, már kedvezőbb, sűrűbb és kisebb menetidőnövekedést okozó vonatforgalmat lehet fenntartani az érintett vonalakon.

Az utasok a keletkezett késésekről, az operatív forgalmi intézkedésekről, a vonatközlekedés változásairól folyamatosan tájékozódhatnak a MÁV honlapján https://www.mavcsoport.hu/, a MÁVINFORM facebook oldalán, a MÁV applikációban és a médián keresztül is. A vasúttársaság az új közlekedési rendről az érintett állomásokon térképes utastájékoztatási plakátokat helyez ki.

Az aktuális menetrendet, korlátozásokat itt tekinthetik meg: https://www.mavcsoport.hu/mavinform/cegledi-es-lajosmizsei-vonalon-penteken-korlatozasokkal-kozlekednek-vonatok

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság