Két éve bizonyítja sikerét a fémtörvény

2015. november 23. hétfő, 15.38

Sikeres a két éve bevezetett fémkereskedelemről szóló szabályozás. A kábellopások száma hatodára, a fémlopásoké harmadára csökkent az elmúlt két évben. A fémkereskedelmi szektor tisztulásához a Magyar Államvasutak (MÁV) erőfeszítései mellett a folyamatos járőrözések, a rendőrséggel és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársaival közösen végzett szigorú ellenőrzések is hozzájárultak.

Az elmúlt két év adatai egyértelműen bizonyítják, létjogosultságát és eredményességét a Nemzetgazdasági Minisztérium által 2013-ban kidolgozott fémtörvénynek és végrehajtási rendeletének.

A szabályozási rendszer bevezetését megelőző időszakban olyan mértékben emelkedett a fémlopások száma, hogy a jelentős gazdasági károk miatt a Nemzetgazdasági Minisztérium úgy döntött, hogy szükség van egy átfogóbb és szigorúbb szabályozásra. A lopások visszaszorítása mellett cél volt a kulturális javak védelme, az illegális fémkereskedelem felszámolása és a közszolgáltatók kárának a csökkentése.

A nemrégiben a Nemzetgazdasági Minisztérium, a NAV, és a közszolgáltatók (Elmű, MÁV, BKV) között zajlott egyeztetésen is elhangzott, hogy a jelentős siker számokban is jól látható.  

Ebben az évben, november 4-ig összesen 2.045 db fémkereskedelmi ellenőrzést tartottak, amelyből 948 esetben állapítottak meg az eljáró pénzügyőrök jogsértést. A NAV vámszervei összesen 137 esetben derítettek fel illegális fémkereskedelmi tevékenységet. A feltárt jogsértések eredményeként összesen 955.862.635,-Ft. bírságot szabtak ki, míg a fémkereskedelmi ellenőrzések során több mint 8.700 tonna fémkereskedelmi engedélyköteles anyagot foglaltak le.

A MÁV Zrt.– nél is kitart a kedvező változás, az idei év I-X. havi adatai hasonló értékeket mutatnak, mint a 2014-es esztendőben. Azaz a szabályozásnak és a vasúttársaság erőfeszítéseinek köszönhetően 2013-hoz képest hatodára csökkent a kábellopások, rongálások, és harmadára esett vissza a fémlopások (pl. sínek, trafók, jelzőtáblák, fedelek) száma. A szabályozás bevezetését megelőző időszakban megfigyelhető több száz esethez képest, 2015-ben eddig mindössze 57 kábellopást, rongálást követtek el szándékosan a MÁV területén. A vasúttársaság továbbra is kiemelt feladatának tekinti a kábellopások és rongálások visszaszorítását, mivel az ilyen típusú bűncselekmények veszélyeztetik a vasúti közlekedés biztonságát, fennakadásokat, késéseket, valamint jelentős anyagi károkat okoznak.

A beérkezett adatokból is jól látszik, hogy a fémkereskedelemre vonatkozó szabályozás a továbbiakban is eléri a célját. Hatására jelentősen visszaszorult a fémlopások száma, amellyel így nem csak a kulturális javak egy része kerül megóvásra, de a közszolgáltatóknak is jelentős anyagi megtakarítást jelent.

 

Budapest, 2015. november 23.

Nemzetgazdasági Minisztérium, MÁV-csoport