Jelentős vasúti kedvezmények az Európai Mobilitási Héten és az Autómentes Napon

2015. szeptember 15. kedd, 13.22 / Utolsó módosítás: 2015. szeptember 15. kedd, 13.22
A vasúttársaság a kerékpárosokat és a gépkocsijukat otthon hagyókat jutalmazza
Illusztráció a tavaszi bringás reggeliről

Díjmentesen szállíthatják kerékpárjaikat a vonatokon az utasok szeptember 16-22. között, az Európai Mobilitási Héten. A MÁV és a MÁV-START a Kerékpáros Klub szeptember 22-i Autómentes Napon tartandó „Bringás reggeli” akciójához is csatlakozik: édes és sós falatokkal, ásványvízzel várja a bicikliseket a Népligetben. A forgalmi engedéllyel rendelkezők ugyanezen a napon ingyenesen utazhatnak a vasúton, a MÁV-START teljes szolgáltatási területén és a GYSEV magyarországi vonalhálózatán.

A vasúttársaság által az Európai Mobilitási Hét keretében kiadott díjmentes kerékpárjegyek valamennyi viszonylatban igénybe vehetők. Interneten csak menetjeggyel együtt, a kosárba helyezett jegyek számánál legfeljebb néggyel több díjmentes kerékpárjegy váltható. A díjmentes kerékpárjegyek a vonatokon pótdíjfizetési kötelezettség nélkül megvásárolhatók az érvényes belföldi vasúti menetjegyek mellé.

Bringás reggelit évente két alkalommal szervez a Kerékpáros Klub, amely ilyenkor az ország több pontján, forgalmasabb kerékpárutak mentén látja vendégül péksüteményre és üdítőre a kerékpárral munkába tartókat. Az akciónak immár öt éve aktív résztvevője a MÁV-csoport, amely szeptember 22-én reggel a Könyves Kálmán körúti MÁV Székházzal szemben vendégeli meg a bicikliseket, ezzel is támogatva a kerékpáros közlekedés térnyerését. A vasúttársaság szerint a vasúti és a kerékpáros közlekedés összekapcsolása hozzájárul az autósforgalommal járó káros környezeti hatások csökkentéséhez.

Illusztráció a tavaszi bringás reggeliről

A MÁV célja, hogy hosszú távon valamennyi turisztikai célú és elővárosi vonaton biztosítsa a kényelmes kerékpárszállítást, amely szolgáltatást évente csaknem négyszázezer ember veszi igénybe. A kerékpáros közlekedés elterjedését az elővárosi vonalak korszerű, alacsonypadlós motorvonatai, a gyors- és személyvonatok kerékpárszállító kocsijai segítik. Az állomásokon már több ezer fedett, kamerával őrzött biciklitároló fogadja a vonattal továbbutazókat, és a vasúttársaság egész évben kedvező árú jegyeket kínál a kerékpárosoknak. Ezekről a http://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/kedves-kerekparos-utasunk oldalon és a MÁVDIREKT telefonos 06 40 49 49 49-es telefonszámán lehet érdeklődni.

Az Autómentes Napon a forgalmi engedélyüket bemutató gépjármű-tulajdonosoknak, illetve üzembentartóknak is kedvez a MÁV-START és a GYSEV. Természetes személynek kiállított forgalmi engedéllyel szeptember 22-én díjmentes belföldi utazás vehető igénybe, második kocsiosztályon. Első kocsiosztály igénybevétele esetén a teljesárú kocsiosztály-különbözeti díjat meg kell fizetni, míg feláras vonat esetén a pót-, illetve helyjegy megváltása is kötelező.

Budapest, 2015. szeptember 15. 

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG