Idén 66. alkalommal ünneplik hivatásukat országszerte a vasutasok

2016. július 11. hétfő, 15.39 / Utolsó módosítás: 2016. július 11. hétfő, 15.46
Mozdonyt avattak, miniszteri elismeréseket, szakmai kitüntetéseket adtak át a Vasutasnapon

Tiszteket avattak, kitüntetéseket adtak át a MÁV-csoport munkavállalóinak július 8-án, a 66. Vasutasnapon; zenés, sportos és családi programokkal ünnepelnek a vasutasok július 9-én, az úgynevezett Juliális rendezvényeken. Vállalati kitüntetéseket már hét közben is osztottak; pénteken, Budapesten a tisztavató, a vezetői és a magasabb szintű kitüntetés-átadó ünnepségeket tartották. Egy matricázott, a magyar vasút elmúlt 170 évét illusztráló mozdonyt is lelepleztek a Magyar Vasúttörténeti Parkban. Szombaton koncertek, sportversenyek, kézműves és gyermekfoglalkozások várják a vasutas családokat a fővárosban, Békéscsabán, Celldömölkön, Kisvárdán, Pécsett és Szolnokon.

Tisztavatás„Magyarországon a közlekedés húzóágazat, nagymértékben hozzájárul a gazdaság versenyképességének javulásához. A vasút ebben emblematikus, meghatározó szerepet játszik, amelyhez felkészült szakemberekre van szükség” – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a kétnapos programsorozatot Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára pénteken a Vasúttörténeti Parkban, ahol a Baross Gábor Oktatási Központ most végzett hallgatói tettek ünnepélyes fogadalmat. A százötven új vasúti tiszt felavatását követően az államtitkár a vasútért végzett kiemelkedő munkája elismeréseként nyolc főnek adott át Miniszteri Elismerő Oklevelet, további két személynek Közlekedésért Érdemérmet. Baross Gábor-díjat ugyancsak ketten kaptak.

A 170. évfordulóra matricázott mozdonyAz eseményen ünnepi beszédet mondott Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, aki leleplezte a MÁV-START feldíszített TRAXX mozdonyát, amely a magyar vasút fennállásának 170. évfordulóját ünnepli. Dávid Ilona elmondta: a matricázott jármű annak a sok tízezer vasutas munkavállalónak állít emléket, akik az elmúlt több mint másfél évszázad alatt áldozatosan, kitartóan, szívvel-lélekkel, szakmai alázattal végezték munkájukat, építve ezzel a magyar vasút mindenkori jelenét és jövőjét. Az ünnepi grafikával díszített mozdony oldalán egykori és jelenlegi vasutasok portréi láthatók.

Tasó László

Az összesen 153 vezetői, illetve magasabb szintű kitüntetés átadása alkalmából Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár köszöntötte az elismerést kiérdemlő vasutasokat. Csépke András, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója a személyszállító vasúttársaság jövőbeni céljairól beszélt, kiemelve közülük a lehető legmagasabb színvonalú utaskiszolgálást, ezáltal a vasút hazai presztízsének újbóli emelését. Bádonfainé Szikszay Erzsébet, a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. vezérigazgatója az általa vezetett leányvállalat sikereiről és feladatairól számolt be. A további vállalati kitüntetéseket az érintett vasúti dolgozóknak a vasúttársaság vezetői már a hét első felében ünnepélyesen átadták.

A pénteki kiemelt fővárosi eseményt követően szombaton országszerte könnyed hangulatú – úgynevezett Juliális – rendezvényekkel ünnepli a vasutas társadalom a Vasutasnapot. A színes programkínálat keretében összesen hat helyszínen tartanak könnyűzenei koncerteket, sok más mellett sport- és főzőversenyeket, családi programokat, ezeken az előzetes jelentkezések szerint több mint 31 ezren vesznek részt.

Fotók a pénteki ünnepségről:

Kitüntetés átadások

Dávid Ilona

Csépke András

 

Budapest, 2016. július 8.

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG