Helyére került a Nyugati tetőszerkezetének egyik fontos része

2020. október 24. szombat, 14.37

Budapest, 2020. október 24. – A Nyugati pályaudvar teljes tetőszerkezetének felújításának részeként, helyére emelték a csarnok 10-es vágány melletti, toronytetőt. A tető új üvegtábláinak beépítése is folyamatosan halad és megkezdődött a pályaudvar Teréz körút és Nyugati tér sarkán található két tornyán a tetőszerkezet bontása is.

Beemelték a toronysisakot

A Nyugati pályaudvar teljes, mintegy 8200 négyzetméteres tetőszerkezetének felújításának részeként, óriási előrelépés, hogy helyére emelték a 19 méter magas párkány fölé magasodó, a csarnok bal oldali tornyát. A Teréz körút felől jó ütemben halad a tetőszerkezet üvegezése. Kevésbé látványos, ám nagyon fontos része a munkáknak, hogy megkezdődött a pályaudvar Teréz körút és Nyugati tér sarkán található két tornyán a tetőszerkezet bontása. Ezen építményekről darabokban, szakaszosan távolítanak el kisebb elemeket, hogy később megújulva visszaépítsék azokat.

Helyére kerül az egyik toronysisak

Az ősz elején elbontották és felújítják a peronvégi táblákat és az óraszerkezetet is. A lámpatestek, a hangszórók és a kábelezés bontása is folyamatos, épül a pallózás mellett az új csapadékvíz elvezető-rendszer. Az asztalos díszítő munkák és a főpárkány restaurálási munkálatai folyamatban vannak, új gipszdíszek és húzott főpárkányvakolat készül.

Korábban a csarnokba futó vágányok felsővezeték-hálózatát szerelték, és a csarnok előtt új, ideiglenes ütközőbakokat építettek be a 10-13. vágányok lezárására, hogy a külső sínpárok a felújítás alatt is használhatók legyenek a vonatforgalom számára. Megépült a csarnokban egy 70 ezer légköbméteres térállvány, jelenleg további állványok építése zajlik. Egy 7000 négyzetméteres védőhálót is kialakítottak az utasok és a munkások védelme érdekében, valamint két toronydaru is felépült.

Helyén az új toronysisak

A Nyugati pályaudvar utascsarnokának több ütemű lezárása idején a december 7-ig tartó időszakra vonatkozó menetrendek és a részletes utastájékoztatás elérhető a www.mav.hu/nyugati oldalon. A tető átadása több szakaszban, 2021. II. negyedév és 2022. II. negyedév között valósul meg.

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság