Elfogadta a MÁV-csoport bérajánlatát a vasutas szakszervezetek többsége

2016. február 23. kedd, 17.16 / Utolsó módosítás: 2016. február 23. kedd, 17.20
MÁV és a vasutas szakszervezetek tárgyalása

Az alapbéremelés mértékéről folytatott kollektív munkaügyi tárgyaláson a vasutas szakszervezetek többsége elfogadta és aláírta a MÁV-csoport  ajánlatát. A vasútvállalat a rendelkezésére álló források terhére átlagosan 3 százalékos alapbérfejlesztést hajt végre január 1-jei visszamenőleges hatállyal azon munkavállalók körében, akiknek alapbére nem haladja meg a 350 ezer forintot.

Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója aláírja a megállapodástA MÁV-csoport az önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal rendelkezők számára az alapbér további 0,5%-át (így már összesen 2,5%-át) kitevő önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj kiegészítést is nyújt.

A vasúttársaság vezetősége saját hatáskörben, a tulajdonossal egyeztetett módon, az üzleti tervek átvizsgálását követően alakította ki az érdekképviseletekkel ismertetett bérajánlatát, amelyet ma a munkavállalók többségét képviselő szakszervezetek aláírtak.

A MÁV Zrt.  a konszolidált leányvállalataira (MÁV-START Zrt., MÁV Szolgáltató Központ Zrt., MÁV FKG Kft., Záhony-Port Zrt., MÁV KFV Kft., MÁV Vagon Kft.) is kiterjedő hatállyal biztosítja a bérfejlesztést, az aláíró szakszervezetekkel megkötött bérmegállapodásnak megfelelően. Az alapbéremelés 2016. január 1. napjára történő visszamenőleges kifizetésére a februári munkabérek átutalásával egyidejűleg kerül sor.

Amennyiben a cégcsoport 2016. évi gazdálkodási eredményei arra fedezetet biztosítanak, a vasúttársaság – tavalyhoz hasonlóan – az év végén javaslatot tesz egyszeri kifizetésre. A MÁV Zrt. vezetősége emellett folytatja a tárgyalásokat az érdekképviseletekkel egy középtávú együttműködési megállapodás megkötéséről. A munkáltató elsődleges célja továbbra is a munkahelyek megőrzése, a foglalkoztatás biztonságának garantálása. 

Halasi Zoltán, a VDSzSz Szolidaritás elnöke

Kiss László, a Mozdonyvezetők Szakszervezete elnöke és Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke

 

Budapest, 2016. február 23.

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG