Duális képzésről kötött ma együttműködési megállapodást a MÁV-csoport és a Dunaújvárosi Főiskola

2015. november 24. kedd, 16.17 / Utolsó módosítás: 2015. november 24. kedd, 16.21
Dávid Ilona és András István

A stratégiai együttműködés célja, hogy a leendő gépészmérnökök, mérnök-informatikusok, műszaki szakoktatók és műszaki menedzserek szakképzettségüknek megfelelő munkahelyen kapcsolják össze az elméleti tudást a gyakorlati ismeretekkel. Többek között ezt tartalmazza az a dokumentum, amelyet ma írt alá Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója és dr. András István, a főiskola rektora. A megállapodást Csépke András, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója és Bihari Lajos, a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. beszerzési és logisztikai üzletágvezetője, valamint Mészáros Virág, a főiskola kancellárja is ellátta kézjegyével.

A vasúttársaság vállalta, hogy megszervezi és lebonyolítja a gyakorlati képzést, valamint átadja a hallgatók számára mindazokat az ismereteket, amelyek a szakma elsajátításához szükségesek. A főiskola biztosítja a tanulók elméleti képzését, illetve az ehhez szükséges tárgyi és személyi feltételeket. A MÁV a diákokkal hallgatói szerződést köt, ennek keretében vállalja gyakorlati oktatásukat és szakirányú fejlesztésüket. A vállalatvezetés nem titkolt célja az is, hogy az együttműködéssel hosszabb távon is biztosítsa a cégcsoport számára a magasan képzett munkaerő utánpótlását.

Dávid Ilona aláírja a megállapodást

A szerződés aláírásakor Dávid Ilona hangsúlyozta: „A MÁV-csoport most először kapcsolódhat be a felsőfokú oktatás keretében a tényleges szakmai képzésbe. A Dunaújvárosi Főiskolával kötött megállapodásnak köszönhetően a jövőben olyan pályakezdő munkatársak csatlakozhatnak a vasúttársasághoz, akik tanulmányaik során már megismerték vállalatunk munkafolyamatait, tisztában vannak a rájuk váró kihívásokkal és megfelelő gyakorlati tudással rendelkeznek szakterületükön.” A nemzeti vasúttársaság vezetője hozzátette: örvendetes, hogy a felsőoktatásban egyre nagyobb szerephez jutnak a munkáltatói és a munkaerőpiaci szempontok, a MÁV-csoport pedig nyitott a hasonló együttműködésre más felsőoktatási intézményekkel is.

Dr. András István szerint a megállapodásnak köszönhetően a Dunaújvárosi Főiskola olyan szakembereket tud majd a vasúttársaság rendelkezésére bocsátani, akik a gyakorlatban is megállják a helyüket. „Az együttműködés lehetőséget biztosít a MÁV-csoport munkatársaival közösen kidolgozott tárgyak oktatására, valamint különböző vasúti szakirányok, specializációk bevezetésére” – mondta a főiskola rektora.

A hallgatók a 2016/2017-es tanévtől vehetnek részt a Dunaújvárosi Főiskola és a MÁV-csoport duális képzésében.

 

Budapest, 2015. november 24.

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG