Budapest–Zágráb között vasúton kényelmesen utazhatnak a nyári főszezonban

2019. június 28. péntek, 07.50 / Utolsó módosítás: 2019. június 28. péntek, 15.04

Budapest, 2019. június 28. A nyári utazási főszezonban Budapest és Zágráb között naponta két pár nappali és egy pár éjszakai vonat közlekedik.   Az éjszakai nemzetközi járat a tengerpartra, Splitig közlekedik. Az Agram és Gradec nappali expresszvonatok a Déli pályaudvarról reggel és kora délután indulnak.

A nemzetközi vonatok Nagykanizsa érintése után Gyékényesnél lépik át a magyar határt, majd Kaproncán (Koprivnica-n) át érik el Zágrábot. Az Agram expresszvonat egész évben közlekedik, a Gradec expresszvonat csak szeptember 15-ig. Körülbelül 6 óra alatt teszik meg a két főváros közötti távot. A határellenőrzést Gyékényesnél, a vonaton végzik el. A vasút biztosabb és kiszámíthatóbb szolgáltatást nyújt, mivel a nyári csúcsidőszakokban a horvát autópálya fizetőkapuinál nagy torlódások keletkezhetnek. A Budapestről 6:35-kor induló Gradec expresszvonat a Balaton expresszel egyesítve közlekedik Balatonszentgyörgyig, így a vonatban étkezőkocsis szolgáltatás is elérhető Budapest és Balatonszentgyörgy között.

Úton a tengerpart felé

A nappali vonatok légkondicionált, csendes futású és nagyrészt konnektorokkal felszerelt kocsikkal közlekednek. A 2. osztályú kocsik minden vonatban fülkés elrendezésűek, egy fülkében hatan utazhatnak, így ez különösen előnyös a kisebb csoporttal, vagy családdal utazók számára. Az 1. osztályú rész a Budapestről délután induló Agram, és a Zágrábból reggel induló Gradec expresszvonaton a korábbinál nagyobb befogadóképességű és modernebb termes elrendezésű kocsival közlekedik.

Kényelmes belsőtér

Az Agram és a Gradec expresszvonatok bármely magyarországi megállási helye és Zágráb közötti utazásra, irányonként 15 eurótól válthatók SparDay menetjegyek 2. osztályra, korlátozott számban, amelyek tartalmazzák a helybiztosítást is. Budapest és Zágráb közötti oda-vissza utazáshoz korlátlan számban váltható menettérti jegy 2. osztályra 34,70 euróért, 1. osztályra 52,20 euróért. A vonatokra nemzetközi forgalomban a helyjegy váltása nem kötelező, azonban a nyári nagy forgalom alatt kifejezetten ajánlott, főleg a kisebb társaságok, családok számára, a közös elhelyezés érdekében. A helyjegy ára ülőhelyes kocsiba, bármely kocsiosztályra, irányonként 3 euró.

Most érkezett:

A horvát vasúton pályakarbantartás végeznek a magyar–horvát határ és Zágráb közötti vonalszakaszon. Ezért a Budapest és Split közötti Adria expresszvonat közlekedésében az alábbi változások lépnek életbe július első napjaiban.

A  Budapestről július 1-jén, 2-án és 3-án este induló járat helyett a magyar–horvát határállomás, Kapronca (Koprivnica) és Split között pótlóbusz közlekedik. Budapest és Kapronca között ülő-, háló- és fekvőhelyes kocsikban lehet utazni. A Budapestről július 4-én este induló járat helyett a magyar–horvát határállomás,Kapronca és Zágráb között pótlóbusz közlekedik. Zágráb és Split között ismét vonat közlekedik, amelyen a háló- és fekvőhelyes elhelyezést is tudják biztosítani az előzetesen jegyet váltott utasok számára. Budapest és Kapronca között szintén igénybe lehet venni az ülő-, háló- és fekvőhelyes kocsikat is.

A Splitből július 1-jén este induló járat helyett Zágráb és Kapronca között pótlóbusz közlekedik. A háló- és fekvőhelyes elhelyezést Zágrábig, illetve Kaproncától Budapestig igénybe lehet venni. A Splitből július 2-án, 3-án és 4-én este induló járat helyett Split és Kapronca között pótlóbusz közlekedik. Kapronca és Budapest között ülő-, háló- és fekvőhelyes kocsikból álló szerelvénnyel lehet utazni. A vonatpótló autóbuszok a horvát vasút tájékoztatása szerint a vonatok eredeti menetrendje szerint közlekednek, de a közúti forgalom és az út eltérő vonalvezetése miatt késésekre számítani kell. A  vonatpótló buszokon kerékpárt nem lehet szállítani. A vágányzár az Adria expresszvonaton kívül a Budapest és Zágráb közötti Agram és Gradec expresszvonatok közlekedését is érinti. Ezekről a változásokról vágányzári hirdetményünkről tájékozódhat: https://www.mavcsoport.hu/…/hz_palyaepites_20190603-2019070…
 

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság