150 éves a MÁV – járműparádé, családi programok és koncertek hétvégén a Vasúttörténeti Parkban

2018. szeptember 7. péntek, 14.01 / Utolsó módosítás: 2018. szeptember 7. péntek, 14.06
Mozdonyparádé a Vasúttörténeti Parkban

A MÁV – a vasúttársaság fennállásának 150., valamint a MÁV Nosztalgia Kft. alapításának 25. évfordulója alkalmából – szeptember 7–9-én Nemzetközi Vasúti Járműparádét rendez a Vasúttörténeti Parkban.

Homolya RóbertA pénteki szakmai napon – házigazdaként – dr. Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója köszöntötte a vendégeket. „A mai napon nem csupán a múltat ünnepeljük, hanem az előttünk álló jövőt is” – utalt a MÁV 150 éves történetére, majd leszögezte: a MÁV-csoport mára egy gazdaságilag átlátható, eredményesen működő vállalatcsoport lett. „Munkatársaimmal és partnereinkkel együtt szeretném folytatni a nemzeti vasúttársaság 21. századi megújítását, amelynek első lépéseit a 2012 óta tartó átszervezésekkel már sikeresen megtettük” – jelentette ki a vasúttársaság első embere.

Fónagy JánosDr. Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár ünnepi beszédében kiemelte: „a Magyar Államvasutak és társaságai biztosítják mintegy 37 ezer család megélhetését és több mint évi 1 millió személyszállító vonat továbbítását”. Lépésről lépésre fejlődik és korszerűsödik a hálózat, előbb modern szerelvények tucatjai, majd százai szolgálják az utasok kényelmét – tette hozzá az államtitkár.

Mosóczi László„A hazai kötött pályás közlekedés 2010 óta egyre nyilvánvalóbb megújulása az utasok számára elsősorban a járműpark korszerűsítésében érhető tetten” – hangsúlyozta beszédében dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, majd emlékeztetett: „A MÁV-START mára az európai államvasutak közül a legnagyobb, jelenleg 123 motorvonatból álló egységes elővárosi FLIRT-motorvonatflottával rendelkezik, sőt, jövő ősztől a vasúttársaság 11, a megkötött keretszerződés alapján pedig a későbbiekben összesen akár 40 nagykapacitású, 600 férőhelyes motorvonatot állít forgalomba”. Az államtitkárok és az elnök-vezérigazgató beszéde után Jean-Pierre Loubinoux, a Vasutak Nemzetközi Szövetségének főigazgatója videoüzenetben köszöntötte a résztvevőket.


Járműparádé a Vasúttörténeti ParkbanSzombaton (10-től 22 óráig) és vasárnap (10-től 18 óráig) járműbemutató, gőzmozdonyverseny és számos interaktív program – a többi közt kerti vasutazás, hajtányozás és mozdonyozási lehetőség – várja az érdeklődőket; Németországból, Ausztriából, Csehországból és Szlovákiából is érkeznek járművek. A legöregebb közülük az 1911-ben gyártott, 310.23-as pályaszámú gőzmozdony, de az 1936-ban gyártott, szlovák Zöld Anton és az 1943-ban készült Bumbardó sem mai darab. Az 1936-ban gyártott, M260.001-es cseh motorkocsi (melyet hazájában „ezüst nyíl”-nak becéznek) konstrukcióját tekintve közel áll a magyar Árpád gyorssínautóbuszhoz.

Szombat délelőtt átveheti nyereményét a „150 év, 150 like” című fotópályázat győztese; a játékban a MÁV-csoport arra buzdította Instagram-oldalának követőit, hogy a jubileumi év tiszteletére ünnepi díszbe öltöztetett, százötven nyelven feliratozott Taurus mozdonyról készített, #máv150 és @mavcsoport.hu jelöléssel ellátott fényképeiket osszák meg a közösségi oldalon.

Szombat este Odett és Freddie, vasárnap kora délután az Apacuka zenekar szórakoztatja a közönséget, a Sláger FM pedig élő adással és kívánságműsorral jelentkezik a helyszínről.

A programról bővebb információ a Vasúttörténeti Park honlapján található: http://www.vasuttortenetipark.hu/hu/cikk/150_eves_a_mav_nemzetkozi_jarmuparade

Budapest, 2018. szeptember 7.

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG